Piratski filmovi su prisutni na internetu još od ”davnih” dana, odnosno od početaka interneta. Piratski filmovi (baš kao  sve ostale piratske, odnosno ilegalno kopirane stvari) se mogu lako skinuti sa interneta i na taj način gledatelju, slušatelju ili igraču videoigara mogu pružiti zadovoljstvo kao i originalan sadržaj.

Ipak, ono zbog čega piratske stvari nisu baš poželjne, pogotovo ako ste izdavač ili developer nekog medijskog materijala, jest zato što se  radi prvenstveno o ilegalno kreiranom sadržaju zbog čega trpe izdavači, odnosno developeri.

U proteklih desetak godina sadržaj koji se uz videoigre najviše piratizirao bili su svakako filmovi. Mi ćemo u nastavku nešto reći o filmovima koji su najviše piratizirani, odnosno o filmovima koji sa ilegalnih, piratskih stranica bilježe najviše skinutih primjeraka.

 


The Wolf of Wall-Street

 

The Wolf of Wall-Street

 • Datum izlaska: prosinac 2013.
 • Broj ilegalno skinutih primjeraka: više od 30 milijuna

Jeste li gledali film The Wolf of Wall-Street ili Vuk s Wall-Streeta? Ako niste, evo brzi overview: glavnu ulogu u filmu igra Leonardo DiCaprio koji u filmu glumi Jordona Belforta, brokera s najpoznatije burze na svijetu, odnosno čovjeka čija je tvrtka počinila različite prekršaje zakona, počevši od utaje poreza, prevare i naravno korupcija.

Ako niste to znali, film je zasnovan na istinitim događaja ”pravog” Jordona Belforta i knjizi koju je bivši broker s Wall-Streeta i napisao. Redatelj ovog blockbustera bio je Martin Scorsese, a već nakon mjesec dana od izlaska filma i od njegove pojave na filmskim platnima film je ”etiketiran” kao marketinški uspjeh u svakom smislu.

Vuk s Wall-Streeta je čak bio i nominiran za nekoliko nagrada Oscar, no niti jednu ipak nije osvojio. Ono po čemu je isto tako film bio poznat su brojne kontroverze koje uključuju uporabu droge, orgije, pretjerano pokazivanje seksualnih scena i naravno ”strong language” ili riječnik koji sadržava puno ne baš ugodnih riječi.

No, kako to biva u svijetu showbusinessa, a pogotovo filma, ako je nešto kontroverzno, baš je to najvažniji razlog zbog čega će nešto biti i uspješno. Prema nekim izračunima Vuk s Wall-Streeta je zaradio više od 400 milijuna amerikih dolara, a raznoraznim ilegalnim kanalima je skidan više od 30 milijuna puta.

 

Frozen

 

Frozen

 • Datum izlaska: kraj studenog 2013.
 • Broj ilegalno skinutih primjeraka: oko 29 milijuna

Prvi nastavak animiranog filma Frozen na filmskim platnima se pojavio krajem studenog 2013. godine. Film se vrti oko princeze po imenu Anna čiji glavni cilj je odlazak u nepoznatu i poprilično opasnu avanturu koja uključuje potragu za Anninom sestrom Elsom koja je zatočena u vječnoj zimi.

Film je zasnovan na bajci za djecu koja se zove The Snow Queen (Snježna kraljica). Glazba je bila režirana od strane Christophea Becka, dok je dvojac Robert Lopez i Kristen Anderson-Lopez bio zadužen za pisanje pjesama. Nedugo nakon što je film izašao u kina postao je uspjeh, i u pogledu marketinga i u pogledu kritika koje su uglavnom bile vrlo pozitivne.

Neki čak smatraju da je Frozen najbolji Disneyev animirani film još od vremena za koje se smatralo da se radilo o svojevrsnoj renesansi Disneyevih filmova (odnosno vrijeme između 1988. i kraja devedesetih).

Frozen je osvojio dvije Academy Award nagrade, kao i nagrade Best Animated Feature i naravno nagradu za najbolju pjesmu što može zahvaliti pjesmi ”Let it Go.” Nadalje, Frozen je prema nekim izračunima ”zaradio” ukupno više od 1.3 milijarde dolara. Ipak, film je skidan različitim ilegalnim putevima i do danas se pretpostavlja da je liegalno skinut više od 29 milijuna puta.

 

Gravity

 

Gravity

 • Datum izaska: listopad 2013.
 • Broj ilegalno skinutih primjeraka: oko 28 milijuna

Srž filma Gravity je priča koja se vrti oko dvojice astronauta koji su nakon nesretnih događaja i nakon što je njihov šatl bio uništen, ostali u svemiru. Ono što je bio njihov glavni zadatak jest shvatiti kako se vratiti natrag na Zemlju.

Dvoje glumaca koji su glumili glavne uloge su bili Sandra Bullock i George Clooney, što je bila garancija da će film postati uspješan. Film, nakon što se pojavio u kinima je odmah prepoznat kao komercijalni uspjeh.

Ono što je najviše bilo hvaljeno u vezi filma i ono što je donijelo najviše nagrada (uključujući i čak sedam Academy nagrada, uključujući i Best Director, Best Cinematography, Best Score i Best Visual Effects – odnosno nagrade za najboljeg režisera, najbolju kinematografiju, najbolje glazbu i najbolje vizualne efekte) bilo je način režiranja, scenarij, kinematografija, vizualni efekti i naravno gluma. Film je diljem svijeta zaradio ukupno više od 700 milijuna dolara, no ilegalnim putevima je bio skinut više od 28 milijuna puta.

 

The Hobbit The Desolation of Smaug

 

The Hobbit: The Desolation of Smaug

 • Datum izlaska: 13. prosinca 2013.
 • Broj ilegalno skinutih primjeraka: oko 27. 6 milijuna

Hobit: Smaugova Pustoš je drugi nastavak u trilogiji filmova o hobitu Bilbu Bagginsu i njegovim avanturama. Priča se nastavlja izravno ondje gdje je stala na kraju prvog nastavka (The Hobbit: An Unexpected Journey ili Hobit: Neočekivano putovanje), odnosno prati avanture Bilba, šačice patuljaka i čarobnjaka Gandalfa Sivog te njihovu misiju ponovnog osvajanja Usamljene planine i odande izbacivanje zmaja Smauga.

Zahvaljujući odličnoj glumi što se najviše može zahvaliti fantastičnoj glumačkoj postavi od koje je jedan dio glumaca već imao iskustva glumljenja u sličnim fantasy filmovima (kao što su recimo Orlando Bloom i Ian McKellen), dobroj priči (za koju većina gledatelja kaže kako je još bolja od priče prvog nastavka) i nezaboravnom fantasy osjećaju, drugi nastavak Hobbita postao je nakon vrlo kratkog vremena blockbuster, što je bio još jedan ”razlog” zbog kojeg je ovaj nastavak ilegalnim putem skinut više od 27 milijuna puta.

 

Captain America The Winter Soldier

 

Captain America: The Winter Soldier

 • Datum izlaska: travanj 2014.
 • Broj ilegalno skinutih primjeraka: oko 25 milijuna

Kapetan America: Ratnik zime je film o Kapetanu Americi koji pokušava razotkriti urotu koja se događa unutar S.H.I.E.L.D.-a. Glavne uloge je zauzela glumačka postava koja se sastoji od Chrisa Evansa, Scarlett Johansson i Samuela L. Jacksona.

Radi se isto tako o drugom nastavku filma o Kapetanu Americi, odnosno o izravnom nastavku filma Captain America: The First Avenger (Kapetan America: Prvi osvetnik). Film je sveukupno zaradio oko 720 milijuna dolara, dok je ilegalnim putevima skidan više od 25 milijuna puta.

 

X-Men Days of Future Past

 

X-Men: Days of Future Past

 • Datum izlaska: svibanj 2014.
 • Broj ilegalno skinutih primjeraka: oko 24 milijuna

Ovaj nastavak X-Men-a se zasnovao na povratku Wolverinea u prošlost, točnije u godinu 1973. Film je naravno baziran na istoimenom stripu. Neki od glumaca koji su glumili u ovom blockbusteru su Hugh Jackman, Halle Berry, Michael Fassbender, Patrick Stewart i naravno Ian McKellen. Film je naravno postao komercijalan uspjeh i naravno – skidan ilegalnim putevima više od 24 milijuna puta.

 

12 Years A Slave

 

Neki od isto tako ”najpiratiziranijih” filmova su: 12 Years A Slave (23 milijuna primjeraka skinutih), drugi nastavak avantura Katniss Everdeen- The Hunger Games: Catching Fire (23 milijuna primjeraka skinutih), Avatar, blockbuster iz 2009. koji je skinut u više od 21 milijun primjeraka i Transformers: Age of Extinction iz lipnja 2014.- film koji je ilegalnim putevima skinut više od 20 milijuna puta.

Unatoč ogromnim komercijalnim uspjesima svakog od ovog filma, piratstvo i dalje oduzima velik ”dio kolača”, što u konačnici šteti samom filmu, zbog čega danas postoje i posebni zakoni koji piratstvu općenito žele stati na kraj.

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here