PCI-SIG, organizacija koja definira PCI Express sabirnice i specifikacije proizvodnje, nedavno je objavila da će se na tržištu krajem ove godine pojaviti i najnovije PCIe 4.0 sabirnice. Dok je PCIe 4.0 pred samim završetkom i prepriemama za proizvodnju, paralelno se radi i na PCIe 5.0 sabirnicama koje bi se trebale pojaviti na tržištu u 2019 godini.

 

pcie 4 1

 

Predstavnici organizacije PCI-SIG pripisuju dio kašnjenja PCIe 4.0 tome što drugi segmenti hardvewrskih komponenti u IT industriji stagniraju. Tako da je i trenutno sučelje PCIe 3.0 sasvim dovoljno za pohranu, umrežavanje, grafičke kartice i druge hardverske komponente, sve ovo vrijeme nakon uvođenja PCIe 3.0.

 

pcie 4.0

 

Velika ekspanzija korištenja umjetne inteligencije ima zahtjeve za povežanjima propusnost GPU-a, pri čemu se uređaji za pohranu prebacuju na PCIe sabirnicu pomoću NVMe protokola i kao rezultat toga, umrežavanje odjednom ima nezasitan apetit za većom propusnošću sabirnica.

pcie 4
Neke od prednosti novih PCIe 4.0 sabirnica

 

Nadalje PCIe 4.0 bi mogao povećati specifikaciju isporuke snage do čak 300W. Čini se da PCI-SIG, planira povećati specifikaciju isporuke snage sa 75W do najmanje 300W s PCIe 4.0, čim će potencijalno eliminirati potrebe da buduće grafičke kartice budu trebale externa napajanja.

Trenutno je specifikacija PCIe 4.0 postavljena tako da povećava maksimalnu snagu do 300 W, iako se raspravlja o mogućim granicama od čak 400W i 500W. Povećanjem granica snage preko 300W omogućiti će čak i najmoćnijim GPU-ovima poput GTX 1080 ili GTX Titan X Pascala bez potrebe za korištenjem vanjskih priključaka, iako bi i ove grafičke kartice trebale izaći u redizajniranim izdanjima za ovu novu vrstu PCIe sabirnica.

 

pcie 5.0
Povijest razvoja PCI sabirnica

Piše: D.Ž.

Komentiraj