Blockchain je transformacijska tehnologija o kojoj smo nedavno pisali. Ako niste pročitali članak, možete ga naći i pročitati ovdje. Blockchain je izrazito zanimljiv, odnosno svakim danom interes za istim raste. Pogotovo u poslovnom svijetu. Ipak, moraju se riješiti još mnogi tehnički problemi prije nego se ova tehnologija počne masovno koristiti u realnom sektoru. Za sada je blockchain odličan za kriptovalute, no u svijetu gdje imate na stotine transakcija u sekundi, Blockchain nije moguće koristiti. Zato je tu Microsoft koji će pokušati riješiti taj problem ali i mnoge druge.

 

Coco Framework vs. tehnički problemi blockchain

Poslovni korisnici, odnosno kompanije koje će graditi softver na Blockchainu, vjerojatno će koristiti smart contracts i slične mehanizme kako bi podatke spremali u distribuiranu bazu (ledger). No, muče ih problemi latencije, mogućnosti obrade mnogo transakcija u sekundi, sigurnost i slično. I tu dolazimo do Coco frameworka koji se sprema riješiti te probleme. Tekst na linku je napisao Mark Russinovich, CTO Azurea, pa svakako pročitajte što je napisao o dotičnom frameworku.

U jednom intervjuu, Mark je rekao da mnogi njihovi korisnici žele koristiti Blockchain ali ne u ovom obliku u kojem postoji. Prvenstveno tu su tehnički problemi koje smo nabrojali ali i neki drugi. Također, Mark je rekao da se njemu i Microsoftu sviđa ideja distribuiranih baza podataka ali im se ne sviđa to što je trenutačno Blockchain usko grlo u većim sustavima.

Jednostavno žele tehnologiju koja će im omogučiti obradu tisuća transakcija u sekundi. Bitcoin trenutačno obrađuje oko 6-7 transakcija u sekundi i zato se svaki blok “slaže” više od pola sata.

 

TEE / Coco code

 

Ideja Coco Frameworka je da stvori TEE – trusted execution environment. Točnije, radi se o kutiji “od povjerenja” u koju ćete staviti svoj Blockchain kod. To “povjerenje” će se izgraditi pomoću alata Intel’s Software Guard Extensiona ili Windows Virtual Secure Modea.

Pošto će TEE biti open source, vjerojatno će se moći spajati i na druge alate, kao i na mnoge ledgere koji su danas dostupni. S TEE-om ćete moći stvoriti mrežu povjerljivih kutija koje će se oslanjati na određeni ledger, a Coco code će biti unutar njih i izvršavat će se po potrebi.

Jednom kada imate ovakvu mrežu, sve sjeda na svoje mjesto. Pošto možete vjerovati svojoj mreži, više ne morate koristiti proof-of-work što će povećati jako broj transakcija u sekundi koje se mogu izvršiti.

Trenutačno Coco i Ethereum mogu izvršiti oko 1600 transakcija u sekundi, no ovo je tek prototip koji će se nadograditi i očekuje se mnogo veća brojka, mada je i ova za sada u redu i čini se kao prihvatljiva. Kada na to dodate još sigurnosni protokol Paxos kako biste osigurali konzistentnost – ledger postaje upotrebljiva baza.

Microsoft kaže da će dodati i određene slojeve zaštite pa ćete moći i s time upravljati, jer je po defaultu ledger javna distribucijska baza u kojoj svi vide sve. Taj problem će se riješiti vrlo brzo.

 

Mark Russinovich

Mnogima je ipak najvažnija kompatibilnost Cocoa i ledger protokola kako bi ga mogli staviti na vrh bilo koje Blockchain tehnologije. Za sada će biti podržani Ethereum, R3 Corda, Hyperledger Sawtooth i J.P. Morgan Quoroum.

Ipak, nemojte se prerano veseliti. Prije prvog kvartala 2018. godine, nećete vidjeti Coco i nećete mu moći pristupiti. Tek početkom iduće godine će kod biti dostupan javnosti i postat će open source. Trenutačno se radi na tome da se kod koji je napisan malo očvrsne i da sve bude spremno za open source zajednicu. No, do tada možete pročitati Coco Whitepaper.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here