Kada se Intelov sljedeći Core i9 procesor pojavi na tržištu u slijedećih mjesec dana ili tako nekako, po prvi puta nakon dugo vremena suočiti će se sa opasnom konkurencijom u pogledu „Megahertz Wars“.

Iako Intel još uvijek nije službeno objavio brzinu radnog takta nadolazećih 12 jezgrenih Core i9-7920X procesora, čini se da je tvrtka to ipak slučajno otkrila. Cjenik objavljen od strane Intela od 14. srpnja prikazuje 1200 $ Core i9-7920X s 16.5MB keš memorije, 12 jezgri, 24 threadsa i brzinom sata od 2.9 GHz.

Intelov cjenik obično navodi osnovni takt procesora ili najmanju brzinu takta. U ovom slučaju, Core i9-7920X čini se da jamči brzinu svih jezgri, koja je za 500MHz niža od objavljenih specifikacija AMD-a. AMD je nedavno rekao da će plasirati svoj 16 jezgreni Ryzen Threadripper 1950X na 3,4 GHz, kao i njegovu 12 jezgrenu varijantu od 800 dolara Ryzen Threadripper 1920X na 3,5 GHz. Ova brojke na papiru ne izgledaju nimalo obećavajuće za Intel.

 

INTEL cjenik i9 procesora
Intel je možda nehotice objavio brzinu takta nadolazećeg 12-jezgrenog Core i9-7920X i to ne izgleda nimalo impresivno.

 

U stvarnosti ipak, bitka može biti mnogo drugačija. Ni Threadripper niti „sporiji“ satovi u Core i9 još uvijek nisu isporučeni, tako da još uvijek nemožemo sa sigurnošću tvrditi kako će ovi čipovi raditi u živo.

Ipak treba napomenuti da broj koji nedostaje u Intelovom cjeniku je brzina Turbo Boosta, koju čip može postići pod lakšim opterećenjem. Na primjer, 10 jezgreni Core i9-7900X ima osnovni takt od 3,3 GHz, a sa max Turbo takt od 4,3 GHz. U praksi, čak i pod težim opterećenjem, takva brzina takta će biti većinu vremena. Nažalost, ovaj procesor također već ima reputaciju da će raditi i na vrlo visokim temperaturama.

Na kraju, Intelov skromni radni takt od 2.9GHz možda neće biti pokazatelj cjelovitog potencijala čipa, ali svakako izaziva sumnju da bi Intel mogao imati problema sa konkurencijom u odnosu na osjetno manji broj megahertza.

Da biste komentirali ovaj članak i drugi sadržaj PCChipa, posjetite našu Facebook stranicu ili naš feed na Twitteru.

 

Piše: A.M.

2 Komentari

  1. Staro AMD pravilo. Mi zovemo naš procesor 3400 zato što radi kao Intel na 3400, a inače ima 2900. AMD nikad nije nadmašio Intel, neće ni sad. Mada sumnjam, da je to jedna te ista firma. Možda su vlasnici različiti, ali im se interesi poklapaju.

  2. Po prikazanom principu bi ispalo i da je kamera s više MP automatski bolja — nije toliko bitan sam clock koliko IPC i koliko ta mjera zajedno s clockom daje izvršivih instrukcija koje su daleko bitnije mjerilo snage no sami clock.

    Kakve su ovo gluposti?

Komentiraj