Sameer Samat, potpredsjednik Android i Play-a pri Googleu je i službeno najavio novi Android Go. Radi se o operativnom sustavu koji će biti razvijan pod okrljem Googlea i to specifično za Android uređaje za zemlje u kojima je lošija infrastruktura kao i za korisnike koji imaju slabije ili ”low-end” uređaje.

Ovo je fantastična vijest za sve korisnike Android uređaja kao i operativnih sustava i to iz više razloga. Jedan od  tih razloga se odnosi na korisnike ”low-end” uređaja ili onih uređaja koji se nalaze na nižim razredima kvalitete i cijene, a time i performansi.

Koliko puta vam se znalo dogoditi (ovo pitanje se odnosi na korisnike koji imaju uređaje od 512 megabajta i 1 gigabajt radne memorije, a vjerujemo da još uvijek ima i takvih) da vam radna memorija jednostavno u vrlo kratkom vremenu bude ”pretrpana”, čak i onda kada ne koristite niti jednu aplikaciju koja je velik potrošač?

Ti slučajevi su česti, a loša vijest za korisnike takvih uređaja jest da će oni biti još i češći. Razlozi tomu su mnogobrojni, no najveći broj razloga je usmjeren upravo na činjenicu da se tehnologija razvija munjevitom brzinom i da nove stvari (nove aplikacije, nove nadogradnje, i sl.) low-end uređaji jednostavno ne mogu podnijeti. Baš zbog toga Google je odlučio napraviti Android Go. O čemu se točnije radi, pogledajmo u nastavku.


 

Android-Go

 

Novi pokazatelj potrošnje za još bolje i detaljnije praćenje

Android je operativni sustav. To znači da se preko Androida korisnici isto tako mogu spojiti na internet i na taj način trošiti podatkovni promet i podatke. Svaki Android uređaj u sebi ima instalirane mjerače i pokazatelje potrošnje koji služe za bolju kontrolu potrošnje cjelokupnog podatkovnog prometa, što je dobra i vrlo korisna stvar jer na taj način korisnik može, u slučaju da je njegov uređaj dosegnuo određen stupanj potrošnje, ograničiti daljnju potrošnju i na taj način dosegnuti uštedu.

Dobra vijest u vezi Androida Go, s obzirom da se ipak radi u neku ruku, o ”Androidu u malome” jest da će u njemu potrošnja biti još bolje regulirana. Dobra vijest za korisnike i odličan potez od strane Googlea, jer osim što će ovo biti vrlo dobar marketinški potez, ne sumnjamo da će korisnici vrlo brzo uvidjeti prednosti Androida Go i da će se odlučiti za njega u što kraćem vremenu.

 

Google Trgovina će i dalje biti dostupna, ali na malo drugačiji način

Androidova Google Trgovina je za mnoge korisnike izvor svega onoga to što svakom korisniku u pogledu aplikacija za njegov uređaj treba. Super vijest u vezi Androida Go jest da će i on, iako se radi o ”smanjenom” operativnom sustavu, odnosno o operativnom sustavu sa manje funkcija nego što je to lsučaj kod Lollipopa, Marshmallowa, Nougata i sličnih, isto tako u sebi imati mogućnost odlaska u Google Trgovinu.

Jedina razlika jest ta što će Google Play Store aplikacija za AndroidGo u sebi imati, osim standardnih aplikacija za sve Android operativne sustave, posebno označene aplikacije koje će biti dostupne samo za Android Go.

Smatram da je ovo logičan potez, jer će na ovaj način Google kod mnogih buudćih korisnika Androida Go eliminirati mogućnost pretrage u stilu ”igle u plastu igala” i da će korisnici na vrlo brz i jednostavan način moći pronaći onu aplikaciju koja njima u tom trenutku treba.

 

Tipkovnica Gboard će isto tako doživjeti određene promjene

Još jedna promjena u vezi Androida Go koja će ići u smjeru pojednostavnjivanja života korisnicima se ovaj puta odnosi na poboljšane funkcije Gboard tipkovnice. U smislu poboljšanih funkcija jedna od onih koje će zasigurno mnogim korisnicima upasti u oči su nove mogućnosti u vezi prevođenja.

O čemu se točno radi ne znamo i ostaje nam za vidjeti kada Android Go i bude službeno dostupan, no po onome što smo dosad pročitali i vidjeli, čini se da će Gboard na Androidu Go doživjeti totalni ”overhaul”.

 

Android-Go-Data-Management

 

Aplikacije će biti optimiziranije

I najvažnija stvar zbog koje će se mnogi korisnici i odlučiti na prelazak na novi Android Go jest ta da će sve aplikacije na novom operativnom sustavu biti puno bolje optimizirane. Optimizacija aplikacija je ono što je svakom korisniku koji se i malo bolje razumije u pametne telefone jedna od najvažnijih stvari kada govorimo o aplikacijama i radu operativnog sustava uopće.

Nitko ne voli vidjeti, nakon što skine neku aplikaciju, poruke tipa ”Application error” ili ”Could not initialize”. To je znak da zbog nekog razloga aplikacija ne radi na određenom uređaju (problem može biti i u samom uređaju i u kompatibilnosti sa određenim operativnim sustavom ili nešto treće).

Ono što bismo definitvno trebali vidjeti na novom Androidu Go jest puno bolja optimizacija aplikacija sa samim operativnim sustavom i to na način da će novo-optimizirane aplikacije puno bolje raditi na slabijim uređajima kao i na sporijim internetskim mrežama.

 

 Uštede potrošnje i podatkovnog prometa i do 750 TB dnevno

Mjere koje Google poduzima u vezi povećane štednje i smanjivanje potrošnje podatkovnog prometa i podataka bi trebale uštedjeti i do nevjerojatnih 750 terabajta po danu. Zajedno sa optimiziranim i prilagođenim Google Play Storeom, kao i nekim ”laganijim” aplikacijama koje će biti dostupne samo za Android Go (na primje You Tube Go koja će u sebi imati funkciju pregleda tako da korisnik neće više trebati pokrenuti video ”na slijepo” i tako gubiti podatke dok se video ne učita i pokrene).

Google će i od slabijih uređaja na ovaj način izvući maksimum bez preopterećivanja samih uređaja. Velik broj ‘third party’ aplikacija, kao što su Facebook sa Facebook Lite inačicom već idu ka prilagođavanju rada i funkcioniranja prema Androidu Go.

Glavni cilj velike većine developera aplikacija za Android Go jest smanjiti veličinu aplikacije na 10 megabajta uz stvaranje i omogućavanje optimalnog iskustva za sve korisnike uz prisutan izvanmrežni rad. Kako će ovo sve zajedno izgledati i hoće li Google uspjeti s novim projektom zvanim ”Android Go” ostaje nam da vidimo.

No iz onoga što smo uspjeli vidjeti, vijesti o Androidu Go su već podigle veliku prašinu i iščekivanje kod korisnika. Za sve vijesti i dodatne informacije u vezi Androida Go pratite nas i čitajte na našoj službenoj internetskoj stranici.

Piše: I.H.

 

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here