Premda nisu idealne, mogućnosti igranja pod Linuxom postoje i u većini se slučajeva ne razlikuju od pristupa koji smo usvojili na Windowsu.

Porast popularnosti Linuxa u posljednje vrijeme uvelike će utjecati na izbor igara na ovoj platformi, a za očekivati je i da će proizvođači grafičkih kartica i ostalog igraćeg hardvera posvetiti više vremena razvoju Linux drivera za svoje kartice.
U ovom ćemo tekstu dati pregled popularnijih igara dostupnih pod Linuxom, navesti gdje ih se može pronaći i kako ih instalirati te predstaviti Wine koji omogućuje pokretanje Windows aplikacija na Linuxu.

 

Kako do igara na Linuxu?

Ako ste upoznati s bilo kojom poznatijom distribucijom Linuxa, već znate da u repozitorijima možete pronaći gotovo sve aplikacije koje bi vam mogle zatrebati. Na istome mjestu možete pronaći i igre. U starijim distribucijama ovo je bio naporan posao jer paketi nisu bili podijeljeni u kategorije, a ni njihova imena nisu bila previše intuitivna, pa je igre trebalo tražiti pregledavanjem paketa po redu ili pretraživati po ključnim riječima.

Danas je situacija mnogo bolja, pa imamo aplikacije koji razvrstavaju pakete u kategorije, uključuju kratke opise, a ponekad i screenshotove. Budući da je nemoguće uzeti u obzir sve postojeće distribucije, u ovome ćemo se tekstu držati samo onih najrasprostranjenijih (obitelj distribucija *buntu).

Važno je napomenuti da su sve igre u repozitorijima besplatne, a najčešće i otvorenog koda. Uz ovaj način instalacije igara postoji i onaj na koji smo više navikli – preuzimanje s Interneta. U tom je slučaju uglavnom dovoljno igru raspakirati u neku mapu i pokrenuti BIN datoteku da biste pokrenuli aplikaciju. Postoji i mogućnost da igra bude u formatu DEB koji zahtijeva instalaciju – pokrenite DEB datoteku koja će zatim zatražiti vašu lozinku i obaviti instalaciju, a na vama je samo da igru pronađete u izborniku i pokrenete.

 

Što s hardverom?

Na ovome polju situacija nije tako sjajna. Imate li kvalitetniju periferiju, najvjerojatnije nećete pronaći drivere niti prilagođeni softver. Kao primjer uzmimo miš Razer – njegova preciznost ostaje, ali dodatne tipke i neke opcije neće biti moguće podesiti. Korisnicima kojima je igranje na računalu glavna i jedina aktivnost to može predstavljati problem, ali je za pretpostaviti da oni ionako neće kao glavni operacijski sustav koristiti Linux.

Pri kupovini novog računala na kojemu planirate koristiti Linux najbolje je uzeti Nvidijinu grafičku karticu jer su driveri prilično dobri i uz sebe donose kvalitetno sučelje za podešavanje. ATI ima mnogo slabiju podršku za Linux pa je (iako postoje svjedočanstva onih koji nemaju problema) preporučljivije odabrati Nvidiju.

Pri prvoj instalaciji Linuxa nužno je instalirati grafičke drivere, što bi vam vaša distribucija trebala sama ponuditi. U slučaju da se to ipak ne dogodi, potražite komponentu Hardware Drivers u izbornicima za administraciju sustava i aktivirajte ih – nakon preuzimanja drivera s Interneta uslijedit će njihova instalacija, a na vama je samo da ponovno pokrenete računalo.

 

Igre iz repozitorija

U repozitorijima uglavnom dominiraju pucačine iz prvog lica. Ljubitelji Quake 3 Arene odmah će se pronaći u Open Areni koja je rađena na Quake 3 engineu, a svi modeli i zvukovi djelo su open source zajednice. S obzirom na aktivnu zajednicu, u svako se doba može pronaći poslužitelj s raspoloženim igračima. Osim toga, igra nije hardverski prezahtjevna, tako da je idealna za starija računala i prijenosnike.

Uz Open Arenu u repozitorijima se nalazi još nekoliko kvalitetnih multiplayer pucačina. Sauerbraten posjeduje izuzetno mnogo opcija za podešavanje grafike, tako da ga je moguće pokrenuti na gotovo svakom računalu, ali za razliku od Open Arene ima prilično loše riješene računalne protivnike (ili su preslabi ili prejaki), pa ga preporučujemo isključivo za igranje u mreži i preko Interneta.

Tremulous sadrži elemente strategije u stvarnom vremenu, a sam multiplayer pomalo podsjeća na dobri stari Alien vs Predator jer u igri postoje dva tima – izvanzemaljci i ljudi – pa je pristup igranju zbog toga malo specifičan. Jedina zamjerka je u tome što u Tremulousu uopće ne postoji single player komponenta, tako da ćete ili igrati online, ili hodati praznim mapama. Od ostalih preporučujemo da isprobate Warsow zbog zanimljivog stripovskog grafičkog pristupa i vrlo dinamične igre.

Ljubitelje strategija na poteze vjerojatno će zanimati Battle of Wesnoth, koji je svojevrsna kombinacija serijala Heroes of Might and Magic i Panzer. Igra je u 2D-u, što znači da će raditi gotovo na svim računalima. Freeciv i Freecol besplatne su inačice igara tipa Civilization, a koja je bolja morat ćete presuditi sami.

linux igrica Warzone 2100

 

Za kraj ćemo još spomenuti Warzone 2100, 3D strategiju u realnom vremenu koje će se neki možda sjećati s PlayStationa, a sada je besplatna, te Wormux i Hedgewars, koji će razveseliti sve ljubitelje Wormsa. Uz Super Tux Kart, besplatnu inačicu Super Mario Karta, igre Wormux i Hedgewars idealne su za igranje više igrača na jednom računalu i garantiraju višesatnu zabavu.

Teddy-Floppy-Ear-Mountain-Adventure linux igrica za djecu
Teddy-Floppy-Ear-Mountain-Adventure linux igrica za djecu

 

 

Što nudi Internet?

Kako bi samo nabrajanje igara u repozitorijima bila nemoguća misija, za početak usmjerite svoje preglednike na www.playdeb.net/updates/Ubuntu/all i pogledajte opsežnu ponudu igara koje se ondje mogu pronaći. Instalacija igara jednostavna je i zahtijeva samo klik na Install this now. Ako ne uspijete, pokušajte iz drugog preglednika, a najsigurnije je pokušati iz Firefoxa. Ne radi li ni u Firefoxu, instalirajte paket “apturl” koji omogućuje instalaciju izravno iz preglednika.

Nakon ponovnog pokretanja Firefoxa moći ćete instalirati aplikacije bez problema. Ovdje možete pronaći i novije verzije igara dostupnih u repozitorijima, pa imate li problema pri spajanju na poslužitelje ili jednostavno nešto ne radi, pokušajte s novijom verzijom. Bez nepotrebnog duljenja i nabrajanja iz ovoga ćemo izvora preporučiti da svakako isprobate World of Padman, pucačinu iz prvoga lica s jednim od najkvalitetnijih dizajna levela u svijetu besplatnih igara, koji bi lako mogao posramiti i neke komercijalne proizvode.

Iako je za Linux manje više sve open source i besplatno, to nije slučaj i sa svim igricama. Tako da na najpopularnijem servisu za kupovinu igrica Steam, možete kupiti igrice za Linux po znatno manjim cijenama nego što su za PC. Steam sa Linux igricama se nalazi na ovom linku.

 

Nepredvidivi Wine

Wine je namijenjen pokretanju Windows aplikacija pod Linux okruženjem. Nažalost, teško je predvidjeti kako će se pod njim aplikacija ponašati. Teoretski, nakon njegove instalacije iz repozitorija trebali biste pokretati EXE datoteke. Naravno, to u nekim slučajevima neće proći tako glatko, pa evo nekoliko savjeta kako povećati šansu za uspjeh. Prvo na stranici http://appdb.winehq.org provjerite koliko je aplikacija koju pokrećete kompatibilna za rad pod Wineom.

Formula za to otprilike glasi: što je aplikacija popularnija i starija, veća je vjerojatnost da će raditi dobro. Manje popularni programi i igre najčešće će raditi probleme. Navodi li WineHQ aplikaciju kao kompatibilnu, a vama ne radi, idući je korak da je pokušate pokrenuti preko terminala. Navigirajte u terminalu do mape u kojoj se nalazi izvršna datoteka i upišite “wine imedatoteke.exe”. Na ovaj ćete način u terminalu dobiti ispis svega što je pošlo po zlu (to možete napraviti i s native Linux aplikacijama).

Najvjerojatnija greška je izostanak neke Windows native DLL datoteke u Wineovoj system32 mapi koja se po instalaciji nalazi u /home/$USER/.wine/drive_c/windows/system32. Pronađite tu DLL datoteku online, kopirajte u ovu mapu i ponovno pokušajte pokrenuti aplikaciju. Lako je moguće da ćete postupak morati ponavljati nekoliko puta dok ne nadomjestite sve DLL datoteke.

Naravno, preporučljivo je i provjeriti postavke u programu winecfg i poigrati se različitim postavkama. Nažalost, teško je dati neke globalne savjete, već ih je potrebno tražiti za svaku pojedinu aplikaciju.

 

Problemi sa zvukom

Otkako su skoro sve popularnije distribucije uvele PulseAudio kao glavni audiosustav, pojavili su se mnogi problemi, pogotovo s igrama. Iako je to većinom popravljeno, i dalje se događa da neke stvari jednostavno ne rade. Da biste izbjegli moguće probleme sa zvukom, preporučujemo da prije igranja isključite sve aplikacije koje koriste zvučnu karticu. To uključuje programe za reprodukciju glazbe, chat i slično.

Izostane li zvuk u nekoj igri, preporučljivo ju je pokrenuti preko terminala naredbom “padsp ime_aplikacije” koja će natjerati aplikaciju da koristi PulseAudio. Alternativno, pokušajte s naredbom “pasuspender ime_aplikacije” koja radi upravo suprotno, tj. izbjegava korištenje tog sustava, no takvo je rješenje svakom distribucijom sve manje efikasno jer je PulseAudio sve više integriran u operacijski sustav.

Piše: K.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here