Kada se radi o antivirusnom softveru, postoji veliki izbor besplatnih i plaćenih opcija, a sam Windows dolazi sa svojom zaštitom od virusa, pod nazivom Windows Defender, dali je dovoljno dobar?

Ako koristite novije Windowse, Windows Defender automatski dobivate s operativnim sustavom i odmah je spreman za rad. Ova činjenica postavlja zanimljivo pitanje: može li ovaj besplatni, automatski antivirusni program dovoljno dobro štititi vaše računalo od prijetnji s interneta?

Windows Defender: činjenice

Kako bismo odgovorili na ovo pitanje, pogledajmo najprije konkretne podatke i informacije o učinkovitosti ovog antivirusa obzirom na testove napravljene od nezavisnih laboratorija koji se bave testiranjima anti virus programa.

Postoji nekoliko web stranica koje su posvećene testiranju i izvještavanju o učinkovitosti dostupnih antivirusnih programa. Što ove stranice imaju za reći o učinkovitosti Windows Defendera?

AV Test


AV Test već duže vrijeme postoji kao nezavisni laboratorij za testiranje ovakvih programa i  pomaže korisnicima donositi prave odluke o odabiru antivirusa koji im je potreban.

Antiviruse rangiraju prema tri faktora na skali od 0 do 6, gdje je 6 najbolja ocjena. Tri faktora koje testiraju su Zaštita, Učinak i Iskoristivost. I kako su ocijenili Windows Defender?

Kod Windowsa 8 ima slijedeće rezultate: Windows Defender v4.8 na Windows 8/8.1. Windows Defender je postigao 4.5/6.0 za zaštitu, 4.5/6.0 za učinak, i punih 6.0/6.0 za iskoristivost.

windows defender test1

Njegov je glavni problem u manjem zaostajanju za industrijskim standardima u borbi s napadima na nulti dan i s malwareom otkrivenim u zadnjih četiri tjedna, i u usporavanju rada računala kada skenira popularne web stranice, pokreće softver i kopira datoteke.

Windows 10 ima slabije rezultate na testu, s ocjenama 3.0/6.0 za zaštitu, 4.5/6.0 za zčinak, i 5.5/6.0 za iskoristivost. Čini se kao da dobro zaostaje za industrijskim standardima u hvatanju napada na nulti dan, dijeli iste usporene funkcije kao i njegov rođak 8.1, te legitimni softver češće označava virusom nego drugi programi.

windows defender test

Vrijedno je spomenuti da sustav bodovanja kod AV Testa nije pretjerano strog. Rijetkost je da bilo koji antivirus dobije punu šesticu, ali često se događa da na AV Testu antivirusni program na svim poljima dobije 5.5 ili iznad toga. Ocjene ispod 5.5 ili čak ispod 5 mogu značiti da antivirus kaska za industrijskim standardima i vlastitom konkurencijom.

 

AV Comparatives

Druga web stranica, AV Comparatives, isto tako uspoređuje antivirusne programe i ocjenjuje ih u skladu s njihovim učinkom. Koliko bodova je Windows Defender osvojio kod njih?

Ako u ovom trenutku pogledate na njihov dijagram za Real-World Protection Tests, možete vidjeti da je AV Comparatives dao Standard etiketu Windows Defenderu.

av comparatives za windows defender

 

To je prilično dobra vijest, jer ga to svrstava u kategoriju s antivirusnim programima poput McAfee. Ipak, ako pogledate druge popularne antiviruse na dijagramu, vidjet ćete kako su često dobili više ocjene nego Windows Defender. Avast, AVG, AVIRA i Bitdefender su svi zaradili vrhunsku Advanced+ etiketu.

 

Osobni pogled

Sada znate kako Windows Defender stoji u odnosu na plaćenu ili besplatnu konkurenciju. Ali kakva on svojstva i učinak ima, kao jedan komad softvera?

Ono što sam dosad vidio koristeći Windows Defender je da je napravljen jako “user friendly” i lako je navigirati kroz program. On služi kao antivirus i kao odstranjivač spywarea, te ažurira obje funkcije u isto vrijeme.

WINDOWS DEFENDER

 

Skenira i održava vaš sustav u pozadini, bez smetnji vašim aktivnostima. Isto tako, budući da dolazi s Windowsima, možete ga besplatno koristiti bez da vas stalno moljakaju da kupite dodatne proizvode, što je taktika drugih besplatnih antivirusnih programa kako bi mogli ostati u poslu.

Windows Defender ima nekoliko problematičnih mjesta koja su ipak mogli popraviti, poput iznenadnog zaključavanja downloadanih datoteka bez ikakvog razloga i zauzimanja cijelog diska.

Imati ćete povremeno “čudnih situacija” u vezi s Windows Defenderom, ako se odlučite koristiti ga kao svoj glavni antivirusni program.

 

Je li Windows Defender dovoljno dobar?

Je li Windows Defender dovoljno dobar da zaštiti vaše računalo? Opće mišljenje je da se radi o prosječnom antivirusu. Program nije skroz beskoristan i odrađuje svoj posao uredno, ali nije ni najbolje rješenje kojim možete zaštititi vaše računalo.

Ako koristite internet samo za gledanje YouTube video zapisa i razgovore na Facebooku, Windows Defender je prikladan za vaš slučaj.

U trenutku kada krenete s opasnijim aktivnostima poput skidanja datoteka, posjete torentima, pornografske stranice i slično, trebat ćete nešto jače da zaštiti vaše računalo.

Možda ćete i nabaviti novi antivirus zbog činjenica da većina zasebnih antivirus programa imaju manji utjecaj na rad vašeg sustava nego što ima Windows Defender.

Čak i ako vjerujete da vam je Windows Defender dovoljan, korisno je istražiti i druga besplatna antivirusna rješenja. Danas besplatni antivirusi mogu otkriti opasnosti jednako dobro, ako ne i bolje nego antivirusi koji se naplaćuju.

Možete pregledati rezultate nezavisnih testnih laboratorija poput AV Testa kako biste saznali koji besplatni antivirus odabrati, pa probajte jedan i vidjet ćete odgovara li vam. U najboljem slučaju ćete pronaći sigurniji i učinkovitiji antivirus za zaštitu od virusa i spywarea.

U najgorem slučaju, možete ga jednostavno deinstalirati bez ikakvih troškova, pa je vrijedno pokušati.

Prosječna obrana

Kao zaključak, čini nam se da je Windows Defender prosječni antivirusni program koji je dovoljan korisnicima osnovnih internetskih radnji koje ne uključuju nikakav rizik.

Međutim, ako se korisnik nađe u situaciji u kojoj bi mogao pokupiti virus, postoje mnogi besplatni programi koji će obaviti bolji posao, kao i oni koji se naplaćuju.

Jeste li strastveni korisnik Windows Defendera? Ili ste se odlučili za drugi antivirus? Želite li svoje mišljenje o Windows Defenderu podijeliti s nama? Obratite nam se u komentarima!

Piše: S.M.

2 Komentari

 1. Evo i mog mišljenja,
  probao sam do sada par AntiVirus rešenja. Microsoft Defender, Microsoft System Center Endpoint Protection, Kaspersky, F secure, AVG, Avast, G Data.
  Prvo moram da naglasim, da je naše znanje o AntiVirus programima jako oskudno, tako da nismo u stanju da donosimo profesionalne komentare, ali kao korisnik, imam potpuno pravi da napišema šta mislim.
  Raznim sajtovima sa Benčamrcima ne verujem, jer mislim da su potplaćeni. Ni ti znam ko su, niti kako se finansiraju. A od davno kola priča da proizvođači AV prave viruse da bi imali posla.
  Krenimo redom, AV imaju svoj Firewall – potpuno bespotrebna stvar, pošto postoji Microsoft firewall na računaru. To vam je isto, kao da vodoinstalater dođe u kuću i kaž da mi česma ne valja, pa će mi još jednu česmu ugraditi pored nje i samo njegovu česmu da koristim.
  Masa AV zatvara i šta treba i šta ne treba, tako da kad korisnik počne da plati račun u banci, primeti da nije u mogućnosti to da uradi, a potrebno je napredno znanje da bi isključio u AV šta je potrebno.
  AntiVirus nije dobar koji ne prepoznaje pretnje, a isto toliko nije dobar kad zabranjuje neke stvari koje nisu pretnje.
  Iskreno, Microsoft Defender sa Win 10 Creator update je najbolji za kućnog korisnika. Ako tražite dodatnu zaštitu, ne koristite Google Chrome i to je to.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here