U  ovoj seriji tekstova, baviti ćemo se zaštitom računala, odnosno sa AV, anti-malware i anti-spyware aplikacijama. Danas ćemo krenuti sa AV zaštitom. Već znate da ako koristite Windowse kao primarni OS, morate imati određenu zaštitu jer „nećete preživjeti“ surfanje po Internetu. Jedno istraživanje je pokazalo da ne možete biti 15-20 minuta na Internetu bez zaštite, a da se ne zarazite. Druga stvar su računala sa Linuxom ili Appleovim OS X-om.

Naravno, postoji razlika između anti-virusne i anti-malware zaštite iako mnogi misle da je to identična stvar. Nije identična. Virusi su specifična vrsta malwarea, odnosno spadaju u malwaree, a dizajnirani su da se šire i da zaraze računalo. Malware je neželjeni kôd na računalu i vrlo širok pojam u koji spadaju virusi, spyware, nagware, trojanci, crvi, adware i slični. No, unazad dosta godina se virusi najviše spominju i najviše se zaštita radi upravo za njih. Zato ćete vidjeti toliko AV programa da je teško odabrati onaj pravi. Pogotovo ako je besplatan. Uvijek ostaje pitanje – da li je dovoljno dobar ili je bolja plaćena (pro) verzija istoga?

Avast Free Antivirus 2016

Nama možda i najdraži AV program je upravo Avast. Koristimo ga već godinama i prilično smo zadovoljni njime, iako ne dijele svi naše mišljenje. Dapače, mišljenja oko ovog programa su vrlo različita pa ćete naći recenzije gdje ljudi na veliko hvale Avast i gdje nisu uopće zadovoljni istim. Kako je to moguće? Vjerojatno je dogovor na to – očekivanje korisnika. Neki očekuju da će im besplatni program dati 1000 mogućnosti i zaštititi ih od svih virusa, dok su drugi realniji i očekuju solidnu zaštitu. Mi smo negdje na sredini, a evo i zašto.

Avast koristi jako malo računalnih resursa i nema utjecaj na rad smog računala, no samim time su i skeniranja računala prilično duga. Uz to, loša strana mu je to što je dobar AV program, ali ima prilično lošu malware zaštitu, odnosno širu zaštitu računala. S pozitivne strane ima skener LAN mreže, te dodatni password manager.

Ono što nam se izuzetno sviđa kod ovogodišnjeg Avasta je kontinuirano ažuriranje (gotovo svakodnevno), te mogućnost da sumnjivi file pošaljete na Avastove servere radi daljnje analize. Na kraju analize ćete dobiti report da li je file zaražen ili nije, te čime je zaražen ukoliko je „nalaz“ pozitivan. Uz to, Avast ima Smart scan s kojim provjerava addonove web preglednika, upozorava vas na „slabe“ šifre koje koristite, softver koji nije ažuriran, mrežne prijetnje i ostale probleme. U svakom slučaju, naš prvi izbor za AV zaštitu.

AVG LOGO_3D_4 flags_FINAL_lens letters

AVG AntiVirus Free (2016)

Drugi odličan softver je definitivno AVG koji je s nama već dugi niz godina. Ako ga koristite, onda znate da dolazi u mnogo različitih formi i sa mnogo mogućnosti. AVG možete instalirati na Android telefone (verzija 2.2 i novije), OS X, te na Windowse. Uz to, postoji besplatna i plaćena verzija. Besplatna se zove AVG AntiVirus Free, dok je plaćena verzija AVG Internet Security. Kao što možete vidjeti iz imena, plaćena verzija je cjelovita Internet zaštita, dok besplatna verzija ima manji opseg djelovanja.

U određenim nezavisnim testovima AVG ima bolje rezultate nego Avast, mada to nužno nije istina, odnosno ne znači da je AVG bolji od Avasta. Ono u čemu AVG je bolji je brzina skeniranja računala, AVG je ujedno i anti-malware zaštita (ima odlične rezultate na otkrivanje različitih vrsta računalnih prijetnji) i u sebi ima „do not track“ opciju koja bi trebala spriječiti web preglednik da prikuplja podatke o vama. Nama se ipak sviđaju dodatne mogućnosti kao što su „File shredder“ za uništavanje podataka, te „PC tuneup“ za sitno podešavanje računala. Problem je što PC Tuneup radi jedan dan i nakon toga ga više u besplatnoj inačici ne možete koristiti.

Comodo Internet Security

Prije Comodo Antivirus, danas Comodo Internet Security (CIS), no riječ je o praktički istom proizvodu. CIS je proizvod Comodo grupe koja se bavi zaštitom prvenstveno Windows korisnika, a ovaj sigurnosni paket možete naći u četiri verzije. Pogađate, jedna je besplatna, ostale se plaćaju. Usprkos tom nepovoljnom odnosu besplatnih i komercijalnih verzija, osnovna verzija se pokazala kao prilično dobra na svim sigurnosnim testovima. Također, specifična je po tome što ima tri, odnosno četiri razine zaštite. Zainteresirani? Pogledajmo da li je to stvarno tako ili se radi samo o dobrom marketinškom triku.

Antivirusna zaštita je prva crta obrane koja bit trebala konstantno skenirati računalo (zaštita u realnom vremenu) i dati vam kakvu takvu sigurnost. Prema testovima raznih laboratorija, ova zaštita je „zadovoljavajuća“. Druga crta/razina zaštite je Comodo Firewall (ili Firewall Pro u komercijalnim verzijama) koji je dobio najviše ocjene na većini testova i tako postao jedan od 3 najbolja ne-komercijalna firewalla na tržištu. Treća razina zaštite je HIPS sistem (host-based intrusion prevention system) kojeg mnogi još nazivaju Defense+. Spomenuta zaštita vas štiti od malwarea, aplikacija koje mogu naškoditi operativnom sustavu i zabranjuje pristup u važne datoteke i podatke. Čak blokira i pristup Windows Registryju. Unutar ovog zaštitnog modula se nalazi i sandbox način rada, odnosno mogućnost pokretanja aplikacija u „sigurnoj okolini“ koja ne dopušta trajnu promjenu stanja računala. Prilično zgodno, zar ne? Četvrta razina zaštite je Remote Assistance ili GeekBuddy, no to nećete naći u besplatnoj, nego samo u komercijalnim verzijama.

zastita-2

Ako bismo dodjeljivali ocjenu, tada bismo Comodu dali solidnu četvorku. Jako nam se sviđa to što osim klasične AV zaštite imate potpuni paket zaštite sa hrpom dodatnih mogućnosti i što je zaštita raspoređena u slojeve kako bi bolje zaštitila vaše računalo.

Piše: B.P.

8 Komentari

  1. da budemo iskreni avast je super anti virus ja sam pre njega koristio kasperski ito placenu licencu 2 god i resio da testiram avast pokupim trojanca na netu placeni kasperski ga kao obrise pocne komp teze da radi posle nekog vremena ja uzmem free avast i skeniram komp i on mi pokaze isti onaj trojanac pokrenem ciscenje i on ga ukloni od tada samo avast a da ne govorim koliko kasperski koci komp a avast mozda neku mrvicu svaka cast avastu ja sam prezadovoljan

  2. Svi besplatni antivirusni programi, windows defender i malwarebytes če upozoravat na nešto što nije virus ili općenito štetno za komp dok prave viruse uglavnom i ne otkriju ili ih otkriju tek kad taj virus dospije u vaš komp i napravi štetu. Korisnici jako često skidaju svakakve besplatne programčiće i pri instalaciji rade veliku pogrešku ne čitajući korake nego samo klikću next,next…ok,ok…i tako ne primjete da su instalirali ne samo program koji žele , nego i 2-3 dodatna programa koji su bili u opisu reklame. Jako često korisnici danas koji žele pogledat video na društvenim mrežama klikaju na taj sadržaj koji im kaže da moraju unaprijedit svoj flashplayer. Vjerujući takvoj vrsti prijevare katkad možete pokupit i interpol virus nakon kojeg doslovno morate nove windowse instalirat. Jako je važno i daje vam prednost da imate nekakav adblock extenziju na vašem pregledniku. Večina stranica za gledanje filmova vas traži da isključite adblock da biste gledali film. Ja osobno takve stranice odmah uklonim. Jako je važno ako koristite besplatne antivirusne programe da isključite plug and play funkciju na vašem računalu jer ta funkcija automatski omogućuje virusu da s vašeg umetnutog usb,dvd,cd-a preseli u vaše računalo. CCleaner je odličan i koristan program. Ne samo da očisti registry i koš za smeće nego možete i vidjet koji programi se pale sa vašim windowsima. Na popisu možete vidjet i neke virusne programčiće koje ste instalirali a da niste ni znali. Neke programe poput skype, viber…možete isključit da se ne pali sa windowsima i tako čete ubrzat njegovo paljenje pogotovo na prijenosnim računalima.itd itd…

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here