Može li nas netko prisluškivati preko naših pametnih telefona? Neki kažu da je ovo sasvim moguće i da je vrlo vjerojatno da se to događa. Može li recimo Google skupljati podatke o svojim korisnicima tako što će prisluškivati svaki razgovor koji neki korisnik Android pametnog telefona vodi?

Google je samo jedan primjer. Prisluškivanje korisnika je moguće na puno drugačijih načina (što znači da se korisnici iOS pametnih telefona ne trebaju pretjerano radovati jer ni oni nisu ”pošteđeni” ovoga).

U vremenu, ili bolje rečeno- u dobu kada gotovo svaki uređaj ima mikrofon (a ti mikrofoni su osmišljeni i izrađeni od strane firmi koje vole znati što će korisnici tih mikrofona raditi i o čemu će razgovarati), pitanja o praćenju su sasvim opravdana, tako da se ovdje sasvim sigurno ne radi o ”teorijama zavjere” već o nečemu što stoji.

U nastavku članka ćemo reći puno toga više o tome može li nas, u ovome slučaju Google pratiti, odnosno je li moguće pratiti korisnika određenog uređaja, kako se to (najčešće) radi te kako to onemogućiti.


 

google

Načini na koje nas naš Google prisluškuje

Prije nego što nastavimo trebali bismo objasniti što je ono što Google snima i prati sa svakog Android uređaja (da, Google ipak prati ono što govorimo, ali ne sve).

Kod nekih pametnih telefona, pod uvjetom da su te opcije omogućene, ako recimo kažete ”OK Google” to će omogućiti da se prati ono što ćete vi iduće reći. Prije nego što korisnik izgovori ovu rečenicu koja će na neki način ”probuditi” uređaj, vaš pametni telefon će i dalje ”slušati” i ”čekati” da mu date naredbu (odnosno da kažete OK Google), s time da se to neće odmah automatski učitavati na Googleove servere.

Ondje će se bilježiti i učitavati samo neke stvari, ne sve, jer bi u suprotnom Googleove baze podataka vrlo brzo bile pretrpane ogromnom količinom podataka koja je u biti beskorisna. Slična stvar je recimo i kod Amazonovog Echo servisa, odnosno pitanja što je ono što Echo snima, a pto ne snima.

Najkraće rečeno, firmama koje žele znati podatke o svojim korisnicima ili o korisnicima njihovih usluga trebaju podaci koji će na najbolji način davati sliku o svakom korisniku. Što je ono što on voli, kakve sadržaje čita, gleda, sluša, gdje najčešće kupuje odjeću i obuću i slično.

Čak i da vam ”OK Google” hotword nije omogućena na vašem Android pametnom telefonu, vi i dalje možete koristiti glasovne naredbe (koje će Google isto tako snimati). Recimo, ako kliknete na ikou mikrofona vašeg telefona koja se nalazi u alatnoj traci  ili ako kliknete pa neko vrijeme držite Home tipku kako biste pokrenuli Googleov Assistant, oba ova servisa će vas odmah tražiti za glasovnu naredbu.

Ono što Google svakako snima su glasovne naredbe koje vi kao korisnik govorite vašem pametnom telefonu. Ako recimo kažete ”OK Google i onda neko postavite neko pitanje, Google će to pitanje zabilježiti.

 

Kako ja kao korisnik mogu preslušavati snimke koje je Google snimio o meni?

Google je svojim korisnicima osigurao pristup određenom portalu preko kojeg onda korisnici mogu pregledavati sve svoje interakcije koje su obavljali sa servisima. Ti servisi se odnose na snimanje glasovnih naredbi svaki puta kada nešto kažemo Googleovom Pomoćniku (Google Assistant).

Google My Activity

Želite li znati koje ste sve naredbe davali? To možete učiniti na sljedeći način:

 • Idite pod Google My Activity internetsku stranicu i ondje ćete vidjeti sve što ste ikada radili na svome Android pametnom telefonu – od videa koje ste gledali na YouTubeu do aplikacija i igara koje ste ikada instalirali na svoj uređaj.
 • Na stranici možete primijeniti određeni filter kako bi vam stranica pokazivala isključivo i samo snimanja glasa koje je vaš uređaj snimio. Kliknite na ”Filter by date and productions” opciju koja se nalazi na vrhu stranice, odmah ispod tražilice kako biste filtrirali sve ono što želite da vam stranica pokazuje.
 • Nakon što ste to učinili, odznačite All products opciju koja se nalazi pod Filter by Google products i označite samo Voice And Audio. Kliknite na Search tipku kako biste pretražili sve što je Google snimio o vama.

Sada bi vam se trebala pokazati vremenska crta svega onoga, to jest svih onih glasovnih naredbi koje je Google snimio o vama, počevši od najnovijih. Klikom na opciju Play možete pokrenuti zvukovnu datoteku i poslušati ono što je Google snimio o vama.

 

OK Google

Kako isključiti ili onemogućiti Google snimanje?

Ono što je dobra vijest jest to da svaki korisnik može onemogućiti Googleovo glasovno snimanje. To se može učiniti na dva načina.

Prvi način: Isključite ”OK Google” na svom Android uređaju

Prva stvar koju možete napraviti jest da isključite ”OK Google” mogućnost hvatanja naredbi koju ima svaki Android uređaj. To možete učiniti ako budete slijedili sljedeće korake.

 • Unutar svog uređaja idite pod Postavke ili Settings i idite pod dio opcija koji je pod nazivom ”Google”. Nakon što ste to učinili idite pod opciju Search ili Pretraži (koja se nalazi pod opcijom Servisi ili Services).
 • Kliknite na Voice ili Glas i trebali biste vidjeti, to jest trebala bi vam se pokazati opcija pod nazivom Voice Match. Ona isto tako može biti pod ”OK Google” detekcijom, Kliknite na tu opciju.
 • Onemogućite, odnosno klizite do ”Off” pored ”Say OK Google any time. Ono što biste isto tako htjeli onemogućiti jest While driving kako biste spriječili ”OK Google” mogućnost prilikom vožnje automobila dok recimo imate uključen Google Maps ili Android Auto.

Nakon što ovo učinite Google Assistant će odgovarati na ”OK Google” naredbu samo u slučajevima kada je Googleova aplikacija otvorena (ili recimo kada ste na prvom ili Home zaslonu, a imate Googleove Pixel i/ili Nexus uređaje). Sada vaš pametni telefon, a samim time niti Google više neće snimati ono što govorite, to jest neće čekati da kažete neku riječ koja će pokrenuti dodatne glasovne naredbe (takve riječi se još zovu i ”hotwords”).

 

Želite onemogućiti Googleu da ima pristup mikrofonu vašeg pametnog telefona ili tableta? I to možete učiniti.

Ako biste recimo htjeli onemogućiti da Google ikada ima ili ostvari pristup mikrofonu vašeg uređaja (bez obzira na to radilo li se o pametnom telefonu ili tabletu) i to možete učiniti.

google dozvole za mikrofon

Otvorite Postavke ili Settings na svom pametnom telefonu i nakon toga kliknite na Apps & Notifications. Unutar ovih opcija kliknite na See all X apps kako biste otvorili cijeli popis aplikacija. Listajte prema dolje dok ne dođete do Google pod-opcije. Kliknite na nju. Unutar Googleove opcije kliknite na Permissions i ondje onemogućite Microphone ili Mikrofon tako što ćete povući prema ”Off”.

 

Google Assistant

Onemogućite Google Assistant

Ako želite, možete u cijelosti onemogućiti i Googleov Assistant (ili Google Pomoćnik). To možete učiniti ako učinite ovo:

 • Opet idite pod Settings ili Postavke unutar svog pametnog telefona i ondje idite pod Googleovu kategoriju.
 • Odaberite opciju Search ili Pretraži koja se nalazi pod Servisima ili Services. Unutar opcija Google Assistant kliknite na Settings. Kliknite na naziv vašeg uređaja (to ćete vidjeti pod opcijom Devices ili Uređaji). Idite prema ”Off” kako biste onemogućili Google Assistant-a.

 

Isključite povijest bilježenja Google glasova (ili Google Voice History)

To ako isključite ili onemogućite ”OK Google” mogućnost na pametnom telefonu kojeg vi koristite neće ništa značiti za druge Android uređaje koje isto tako imate, ali koje možda koristite rjeđe (kao što je recimo tablet).

Osim toga, Google i dalje može bilježiti podatke vezane uz glasovne naredbe i glas uopće svaki puta kada koristite glasovne pretrage ili mogućnost glasovnog pretraživanja unutar Google Chromea. Kako biste stopirali i onemogućili bilježenje povijesti glasovnih naredbi za vaš Google korisnički račun uopće, bez obzira o kojem se uređaju radilo, to možete učiniti ako budete slijedili iduće korake.

 • Prva stvar koju trebate učiniti jest da odete na Googleovu Activity Control internetsku stranicu i da se unutarnje ulogirate (za slučaj da vas to stranica zatraži). Nakon toga listajte prema dolje sve dok ne dođete do opcije Voice & Audio Activity. Ovdje onemogućite slider tako da on više ne može spajati aktivnosti vašega glasa sa vašim korisničkim računom, što u biti znači da nakon što ovo učinite Google više neće bilježiti nikakve glasovne podatke koji dolaze sa vašeg korisničkog računa, bez obzira na to sa kojeg uređaja dolaze.
 • Nakon što ste ograničili funkcije koje se odnose na povezivost glasovnih naredbi i glasa uopće s vašim Google korisničkim računom (što i jest razlog zbog kojeg ste otišli na ovu stranicu i zbog kojeg radite ovaj dio), iduća stvar koju biste isto tako htjeli učiniti jest brisanje svih prošlih snimanja glasa koje Google već ima u svojoj bazi podataka. Ovo ćete učiniti na ovakav način:

Google Voice History

 • Vratite se na My Activity Voice & Audio stranicu i ondje kliknite na Delete activity by opciju koja se nalazi na lijevoj strani.
 • Promijenite opciju koja se nalazi dolje sa ”Today” na ”All time” i nakon toga kliknite na Delete ili Obriši.

 

Što je ono što Google radi sa svim tim podacima?

Važno je znati da osim Googlea, jedina druga osoba koja može ostvariti pristup ovim podacima ste vi kao korisnik Googleovih usluga i kako osoba koja ima registrirani Googleov korisnički račun. Sve ovo je lijepo, divno i krasno – u teoriji, odnosno sve dokle god je Google siguran, to jest sve do trenutka dok netko ne provali i uhakira u Googleove stranice.

Što je ono što Google radi sa svim tim podacima koje bilježi?

google-chrome-prisluškivanje

Googleovo službeno (ili jedno od) objašnjenja jest to da tvrtka koristi glasovne podatke kako bi korisnicima pomogla u boljem i kvalitetnijem odabiru roba i usluga. Na način da Google snima vas kao korisnika, tvrtka zapravo uči neke stvari o vama, kao što su:

 • Kakav je zvuk vašega glasa.
 • Način na koji vi izgovarate određene rečenice ili fraze.
 • Prepoznavanje nakon što kažete ”OK Google”.
 • Poboljšavanje prepoznavanje govora putem ostalih Googleovih uređaja gdje vi isto tako koristite svoj glas.

Iako ovo može biti korisno (barem što se Googlea tiče), bilježenje onoga što netko kaže i kako to taj netko kaže kako bi tvrtka na bolji način saznala osobne aspiracije i preference svojih korisnika ne izaziva bez razloga brigu kod korisnika. To ako Google sluša vas kao korisnika ne znači da vas i drugi ne mogu prisluškivati, što je posebno nezgodno kada se radi o nekome za koga ne želimo da nas  prisluškuje i saznaje stvari o nama.

 

Korištenje Googlea, ali bez glasovnih naredbi?

Osim ako ga isključite, vi i dalje možete uživati u svemu onome što Google Assistant pruža vama kao korisniku, čak i da ne koristite svoj glas.

Klikom i držanjem Home tipke, kliknite na ikonicu tipkovnice koja se nalazi u donjem, lijevom kutu. To će vam omogućiti unos naredbi u Google Assistant putem tipkanja i bez glasa. Utipkate naredbu i pričekajte dok vam Assistant ne odgovori na ono što ste unijeli.

Iako ovo nije baš ”super-praktično”, opet je donekle korisno, pogotovo ako želite imati višu razinu privatnosti. Naravno, bez obzira na to što ćete sada naredbe tipkati, a ne izreći glasom, Google će i dalje imati uvid u sve ono što vas zanima, što radite i na što se vaši unosi odnose.

Kako biste to u puno većoj mjeri onemogućili razmislite o tome da na svoj Android pametni telefon instalirate neku dobru ”third-party” tražilicu kao što je recimo DuckDuckGo. Prema mišljenju velikog broja korisnika DuckDuckGo spada u kategoriju najsigurnijih Android aplikacija za zaštitu privatnosti korisnika.

 

Isključivanje Google – nešto dobro ili ipak ne?

U ovome članku smo rekli nešto više o tome što je ono što Google sluša kada sluša svoje korisnike, kako to slušanje onemogućiti, kako obrisati povijest bilježenja glasa i još neke načine koji nam mogu pomoći da naša privatnost kao korisnika Android pametnih uređaja bude ipak na što je to moguće višoj razini.

Nekim korisnicima će ovo biti korisno, pogotovo ako im je stalo do toga da njihova privatnost bude što je to moguće više očuvana i zaštićena. Drugom dijelu korisnika neće to toliko biti važno ili se jednostavno neće obazirati na to koliko ih Google (ili bilo koja druga tvrtka koja pruža slične usluge) zapravo prati.

Bez obzira na to nije loše informirati se o što je više moguće toga, pogotovo danas kada je informacija (pogotovo osobna) nešto što je previše važno da bismo to samo shvatili olako.

Piše: D.M.

 

2 Komentari

 1. A jeste ljudi naivni, “mene ne brine što me nadziru”, “baš me briga što me prate”! Ne radi se o tome što kuhaš i tražiš recept pa te prate, nego što nas sve više nadziru, što uopće više nema privatnosti. Nije vam jasno da se već na sudu koristila privatna poruka na Messengeru, koju je Facebook nelegalno sačuvao i otkrio. To je recimo presedan koji je slabo popraćen. I pitanje je vremena kada će sve biti pod nadzorom, u vlastitoj kući nećeš smjeti svašta pričati pošto se sve snima i može se iskoristiti protiv tebe. Smjeti ćeš i dalje tražiti recept na internetu, i neće te i dalje biti briga što te prate, ali nećeš smjeti loše govoriti ili surfati o velikom vođi zato što možeš opasno proći. Hajde malo dublje i dalje razmišljajte, ne samo kruha i igara.
  Mislite malo i što se svašta snimano može upotrijebiti protiv političara, kao ucjena, ako podaci dospiju u krive ruke.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here