Nova verzija Windows operacijskog sustava koju je najavio Microsoft izazvala je pomiješana osjećanja. Sustav još nije imao službenu premijeru, a dostupan je za preuzimanje i preview samo u probnoj verziji za sudionike programa Windows Insider. Međutim, mnogi ljudi traže gotove instalacijske programe na webu pomoću kojih prevaranti u njih ubacuju zlonamjerni softver.

Nestrpljivi korisnici Interneta koji žele zaobići Windows Insider pokušavaju na webu potražiti gotove ISO datoteke sustava Windows 11. Međutim, to nije dobra ideja. Kibernetski kriminalci znaju današnje trendove i potražnju za određenim proizvodima na Internetu, što im omogućava lakše ubacivanje zlonamjernog softvera u datoteke.

fake-windows-11

Kaspersky Lab na svom blogu upozorava na zlonamjernu datoteku pod nazivom 86307_windows 11 build 21996.1 x64 + activator.exe. Kad odlučite instalirati svoj sustav, na kraju ćete dobiti tonu zlonamjernog softvera.

Može se ispostaviti frustrirajućim, ali ne i vrlo opasnim ako naiđete na adware (neželjeni oglas), ali u slučaju trojanaca možete imati puno ozbiljnije probleme, poput krađe podataka. S druge strane, virusi mogu predstavljati popriličan izazov, a njihovo uklanjanje sa zaraženog računala može biti izuzetno teško.

fake-windows-11-instalator

Trenutno je probna verzija Windowsa 11 dostupna samo sudionicima programa Windows Insider. Stoga se datoteke pronađene u bilo kojem drugom izvoru mogu smatrati potencijalnom žarišnom točkom virusa. Čak i ako planirate instalirati Windows 11, bolje je da ne preuzimate gotove datoteke sami. Vrijedno je pričekati neko vrijeme za službenu premijeru sustava, a moći ćete nadograditi Windows 10 na 11 bez brige o sigurnosti.

Piše: Marijan Živković

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here