Aktiviranje end-to-end enkripcije za pozive i poruke se možda čini ekstremno za običnog korisnika, no u doba kada su hakerski napadi postali svakodnevnica, kada tech kompanije surađuju sa špijunskim agencijama i kada je privatnost postala jako ugrožena, ovo nije ništa ekstremno. Dapače, normalan čin i iskorištavanje mogućnosti koje nam moderna tehnologija donosi.

Signal je jedna od najboljih i najsigurnijih aplikacija za dopisivanje i pričanje, a iza nje stoji Open Whisper Systems koju je koristio i sam Edward Snowden za komuniciranje sa ljudima od povjerenja. Aplikacija je dostupna na iOS-u i Androidu tako da ju svi mogu koristititi i trebala bi biti instalirana na sve pametne telefone.

Slažemo se da su Viber i WhatsApp planetarno popularne aplikacije sa hrpom korisnika i mogućnosti, ali Signal mnogo više pažnje pridaje zaštiti podataka koji se razmjenjuju između dva ili više korisnika. Uz to, ova aplikacija je odlična i za one korisnike koji žive u nerazvijenim zemljama gdje se grubo krši privatnost i gdje se apsolutno sve gleda i prati.

Neke od tih zemalja su Turska, Iran i ostale zemlje u susjedstvu na bliskom istoku. Zato ako koristite ovu aplikaciju, donosimo vam nekoliko savjeta kako ju koristiti i što raditi, a što ne. Sigurnosti nikad dosta.

 1. Video star – Signal vam dopušta da šaljete poruke i radite pozive preko Interneta, no nudi vam i mogućnost video poziva. Točnije, sigurnog (kriptiranog) video poziva. Kada želite napraviti takav poziv, dovoljno je da nađete kontakt koji želite nazvati, stisnete ikonicu za zvanje, a zatim na ekranu stisnete zvjezdicu koja će se pojaviti. I aktivirati ćete sigurni video poziv. Vrlo jednostavno, ali možda malo manje intuitivno. Zvjezdica često asocira na “favorite” broj, ali u ovom slučaju ne dodajete kontakt u omiljene pozivatelje, nego pokrećete video poziv.
 2. Knock knock – Napraviti običan poziv kroz aplikaciju je lako. Dovoljno je samo ponoviti dio iz prvog koraka, bez stiskanja zvjezdice, i to je to. No, da biste verificirali siguran poziv, na ekranu će vam se pojaviti riječ ili dvije u plavom prozoru (npr. “hockey player”) čim čujete da je poziv uspostavljen. Ako oboje na početku poziva izgovorite dobivenu riječ/riječi, moći ćete biti sigurni da je poziv siguran i da nema treće osobe u tom razgovoru. Jer ako niste dobili isti par riječi, tada nešto nije u redu i poziv nije siguran.
 3. Sigurnost u brojevima – Ako želite dalje verificirati kontakt i biti sigurni da pričate sa osobom s kojom mislite da pričate, najbolje je da si međusobno skenirate QR kodove koje ćete dobiti u aplikaciji. Dovoljno je da otvorite rqazgovor, stisnete na ime razgovora, odaberete opciju Verify safety numbers” i pojaviti će vam se određeni brojevi i QR kodovi. Ako ste blizu možete si skenirati međusobno te kodove, ako ne, možete razmjeniti brojeve kroz poruku, te ih usporediti. NIje loše to napraviti.
 4. Brišite povijest razgovora – Iako je relativno sigurno u ovoj aplikaciji imati povijest razgovora, preporučljivo ih je redovno brisati. Pogotovo ako se bojite da bi ih netko mogao vidjeti ili doći u posjed vašeg telefona. Ili mu ikako ima pristup. Zato odite u settings > Privacy > Clear history log i to je to. Svi razgovori će vam se očistiti i nemate nikakve brige da li će netko što pročitati, a ne bi trebao. Čak i da nema ništa zanimljivo u tim razgovorima, nitko nema pravo čitati tuđe razgovore i gledati ono što ne bi trebao gledati.
 5. Samouništavajuće poruke – Ako vam se neda brisati poruke, možda je dobro uključiti opciju da se poruke same brišu. To znači da možete odabrati vremenski interval (od 5 sekundi do 2 tjedna), te nakon što primatelj pročita poruku, kreće timer poruke i svaka poruka se sama briše i uništava. Timer nije loše postaviti na recimo 5-10 minuta i to je to. Onda znate da je sve što je pročitano i obrisano i da poruke nije moguće vratiti. Sličnu mogućnost ima i viber sa svojim “private chatom”, no nismo sigurni koliko se te poruke stvarno obrišu sa servera i što je sa njima nakon što postanu nevidljive. Signal te poruke briše sa servera i nije ih više moguće vratiti.
 6. Maknite notifikacije sa zaslona ekrana – Kada dobijete poruku, po defaultu, će vam se na ekranu mobitela pojaviti da ste dobili poruku, ime pošiljatelja i dio poruke. Ako je poruka kratka, vidjeti ćete i cijelu poruku. To nije dobro i poželjno je da se to isključi ili da se bar sadržaj poruke makne sa notifikacije. Čak i da netko vidi da vam je “XY” poslao poruku, neće vidjeti što. Idealno je ne prikazivati notifikacije ili prikazati poruku tipa “Imate 2 nove poruke”. To možete namjestiti u postavakama Androida ili iOS-a. Na Androidu odite Device > Sound and notifications > When Device is locked i odaberite jednu od ponuđenih opcija. Na iOS-u je to Settings > Notifications > Background notifications  i odaberite jednu od opcija.
 7. Šaljite poruke kroz Chrome – Da biste instalirali Signal, morate imati Android ili iOS uređaj, no jednom kada ga aktivirate, možete koristiti i dodatak za Chrome kako biste se dopisivali sa vašim prijateljima. Dovoljno je da skinete dodatak za Chrome, pokrenet ga i vidjeti ćete QR kod. Njega skenirajte sa svojom Signal aplikacijom i to je to. Možete slati poruke preko web preglednika, ali ne preporučamo da bilo kakav “osjetljivi” sadržaj šaljete tim putem.
 8. GIF-ovi i ostale naljepnice – Signal je ozbiljna aplikacija, ali ne preozbiljna u nekim segmentima. Zato su nedavno u Android verziju aplikacije dodali mogućnost crtanja po ekranu (op.a. doodles), te slanje integriranih GIF-ova. Da biste poslali GIF ili dodle, dovoljno je da otvorite razgovor i odaberete plavu ikonicu kraj polja za upis poruke. I nađete koji GIF želite poslati. Ne brinite, prema Giphyju ne idu podaci koji GIF tražite, tako da se ne morate bojati da će vas netko po tome otkriti. Vjerovali ili ne, mnogo je napravljeno izmjena u aplikaciji kako bi ovo bilo moguće!
 9. Slanje datoteka – Preko Signal aplikacije sigurno možete slati bilo koju vrstu dokumenta. Kao i kada idete slati GIF, dovoljno je da stisnete na ikonicu “spajalice” i odaberete što želite slati. Možete otvoriti kameru i uslikati nešto pa poslati, možete poslati sliku iz galerije ili poslati dokument. Kada šaljete dokument možete slati doc, text, PDF ili bilo što drugo i to sa iDrivea, Google Drive, Dropboxa … ili jednostavno kopirajte dokument koji imate na telefonu i zalijepite ga u polje za slanje poruke.
 10. Isključite zvukove – Ako ste u gurpnom chatu koji je dosta aktivan, možda bi bilo pametno isključiti tonove za taj razgovor. Odite u grupni chat, stisnite gore na njegovo ime, scrollajte dolje i stisnite mute. I to je to. Tako možete zagasiti tonove i za “običan” chat.
 11. Passphrase – Ako imate Android uređaj, možete postaviti zaštitu da nitko ne može ući u aplikaciju ako ne zna “passphrase”, odnosno tajnu šifru za ulazak. Isti mehanizam vjerojatno koristite i za otključavanje telefona. Da biste osposobili ovu mogućnost, uđite u aplikaciju, odite u settings, pa privacy i uključite “passphrase”.

Skinite aplikaciju: Android, iPhone (iOS)

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here