Windows 10 je kao operacijski sustav sve više zastupljen, kako među korisnicima Windows OS tako i među korisnicima općenito. Starije iteracije, kao što su Windowsi 7, 8 i 8.1 sve se manje koriste, a korisnici sve više prelaze na ”desetku”. To je svakako dobro, jer se Windows svakom novom verzijom sve više poboljšava, pa je tako i Windows 10 ”bolji” od starijih verzija. No, stvari kod Microsofta od početka nisu bile idealne, a nisu niti kod Windowsa 10. Jedan od problema s kojim se korisnici susreću su problemi koji nastaju prilikom nadograđivanja sustava.

Dosad je svaka nadogradnja Windowsa 10 dolazila sa svojom kolekcijom čudnih, morbidnih i neobičnih problema. Njima smo se i smijali, ali smo često puta bili i zbunjeni (jer jednostavno nismo znali što se to događa s računalima za vrijeme ”updatea”). Došao je novi mjesec! S njime je Microsoft odlučio izbaciti i nove nadogradnje za Windows 10. No, nova nadogradnja donosi i nove probleme! Ovaj puta problemi se odnose na povezivost sa USB pogonima. O čemu se točno radi? Saznajte u nastavku!

 

Ako ne želite da se vaši Windowsi 10 nadograde na svibanjsku nadogradnju, samo u njega utaknite USB stick!

Microsoft je, vjerovali vi to ili ne, na svojim internetskim stranicama objavio službeni dokument u kojem upozorava korisnike na novi problem s instalacijom nadogradnji za Win10. Naime, radi se o tome da korisnici neće moći (ili će imati problema) s instaliranjem najnovije, svibanjske nadogradnje za Windows 10 ukoliko je za vrijeme instaliranja nadogradnje u njihova računala utaknut USB drive ili SD kartica! Službene riječi tvrtke glase da ”nepravilna instalacija pogonskog sustava” može utjecati na probleme s instaliranjem nove nadogradnje.

Drugim riječima, događa se ovo: ako ste za vrijeme instalacije ovomjesečne Windows 10 nadogradnje u USB utor svog računala utaknuli stick (kojeg računalo prepoznajte kao ”drive G”), nakon instalacije nadogradnje USB stick će dobiti drugo slovo (bit će pod drugim nazivom), što će onda uzrokovati da cjelokupna nadogradnja ne uspije.

Na zaslonu svojih računala ćete tada ugledati poruku unutar koje će pisati kako se Windows 10 ne može nadograditi iz razloga što hardver vašeg računala nije spreman za ovu verziju Windowsa 10. Osim toga pisat će vam da korisnik ne treba poduzeti ništa te da će Windows Update ponuditi novu nadogradnju čim se ovaj ”problem” riješi.

Osim toga treba napomenuti da ovaj problem kod nadograđivanja Windowsa 10 može utjecati i na unutarnje diskove računala (iako se trenutno najveći broj izvješća od strane korisnika o ovome problemu zasniva na problemima sa USB pogonima).

 

Mogu li ”popraviti” ovaj problem kod svibanjske nadogradnje Windowsa 10?

Ustvari rješavanje, odnosno spriječavanje pojave ovog problema vrlo je jednostavno. Sve što trebate napraviti kako vam ne bi došlo do ovakvog problema jest da prilikom instalacije najnovije nadogradnje za Windows 10 iz svih USB utora maknete svaki vanjski medij (kao što je USB stick ili vanjski disk).

Opet, ako ne želite da se Windows 10 nadogradi na ovu verziju, za vrijeme nadogradnje u USB utor utaknite stick i pričekajte. Sve u svemu, radi se o još jednom od bizarnih problema koji nastaju prilikom nadogradnji Windowsa 10. No, kao što je ti bio slučaj i kod proteklih problema i u vezi ovog Microsoft obećaje rješavanje u što kraćem vremenskom roku.

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here