Windowsi 10 polako počinju biti fantastični operativni sustav. Od početka su odlilčni i po nama bolji od sedmice, no još uvijek sedmica ima največi udio na tržištu. Sa novom nadogradnjom Windowsa 10 koja će se zvati “Creators update”, stvari bi se mogle polako početi mijenjati.

Windowsi 10 više neće biti samo operativni sustav za svakodnevnu upotrebu, nego će poticati sve varijante kreativnosti. Samo ime vam to kaže. Sada većina nas Windowse 10 koristi kako bismo mogli odraditi posao i biti produktivni, a sada ćemo moći biti i kreativni.

Tako Windowsi 10 donose novi 3D paint u kojem ćete moći raditi 3D objekte. Naravno da ste se i prije mogli baviti 3D modeliranjem, no sada će to biti malo lakše jer ćete u Windowsima imati aplikaciju za to.

Imamo osjećaj da Microsoft cilja i na dio Mac OS korisnika koje želi privući na svoj OS. No, Paint 3D to nije jedina novina u novoj nadogradnji. Što nam je sve Microsoft pripremio, čitajte u nastavku teksta.

 

Mali pomaci naprijed


Microsoft i dalje gura Cortanu kao jednu od glavnih featurea Windowsa 10, a od sada bi vam Cortana mogla pomagati kod procesa instalacije raznih aplikacija, no to ćemo vidjeti iza 11. travnja kada bi ova nadogradnja trebala ugledati svjetlo dana.

Nemojte također ni očekivati nekakav drastičan redizajn Windowsa jer oni već sada izgledaju vrlo dobro. Vjerojatnije je da će Microsoft donijeti hrpu manjih izmjena svojim korisnicima, a jedna od tih je NIght Light mode.

Nešto slično aplikaciji Flux ili Night Shiftu koji je prije par dana došao na Appleov operativni sustav. Nadalje, moći ćete koristiti Microsoft Ink za označavanje slika i videa, moći ćete glazbu iz OneDrivea uploadati na Groove i slušati ju gdje god poželite i slično.

Biti će tu puno manjih stvari koje su izuzetno korisne u svakodnevnom radu. Ipak, donijeti će ova nadogradnja i 3 velike novine, koje želimo istaktnuti u ovom tekstu.

 

Paint 3D

Paint 3D je feature koji Microsoft najviše ističe u ovoj nadogradnji, a radi se o nasljedniku klasičnog Painta kojeg imate i u Windowsima 10. Radi se o Aplikaciji koja će biti jednostavna kao i klasični Paint (op.a. imati ćete praznu površinu za crtati), ali ćete imati mnogo više opcija za koristiti. Tu će biti 2D objekti, 3D objekti, tekst, stickeri, efekti, razne četke

U početku ćete dobiti 4 gotova 3D modela – muškarca, ženu, mačku i psa. Ostale ćete morati sami napraviti ili skinuti sa Interneta. Microsoft će vjerojatno dopustiti da zajednica uploada svoje modele koje ćete vi moći koristiti za svoju upotrebu.

Osim za djecu, ova će aplikacija biti zanimljiva i mnogim drugim korisnicima koji će htjeti napraviti jednostavne 3D modele, a nisu željeli koristiti kompleksne aplikacije za modeliranje.

Nama je Paint 3D zanimljiv jer ćete moći u njega importati modele iz Minecrafta recimo. Da ne govorimo da će ovo biti odličan alat i za edukaciju, ukoliko će ga ona znati iskoristiti.

 

Gaming updates

Ono što bi moglo zanimati gamere je činjenica da će Microsoft Windowsi sada imati game mode koji ćete moći aktivirati kada igrate igrice. To znači da će se resurci većinom alocirati za pokrenutu igru, a neće se bezveze trošiti na aplikacije u pozadini. To bi značilo da imate više frameova u sekundi na igrama koje igrate.

Nažalost, ovaj feature još nismo uspjeli testirati, ali vjerujemo da će ga Microsoft dobro izvesti. Možda će ga kasnije preimenovati u nešto više generički (npr. Turbo mode) jer bi se ista stvar mogla primjeniti recimo na Adobeov PhotoShop, Microsoftov Visual studio ili nešto treće.

Pokrenete aplikaciju, aktivirate Turbo mode i alocirate većinu resursa za otvorenu aplikaciju / igru. No, to ćemo uskoro vidjeti. Također tu je i ugrađeni streaming mode kojeg pokrećete sa tipkama Win + G. Na taj način ćete brzo moći pokrenuti streamanje igre, a to je super za one koji se ne žele zamarati sa Twitchem i ostalim sličnim servisima.

Kako će on točno funkcionirati vidjeti ćemo iza 11. travnja. Očito je Microsoft odustao od Beamove tehnologije za streamanje u koju su mnogi polagali mnogo nade.

 

Bolje surfanje uz Edge preglednik

Znate da stvari idu na bolje kada Microsoft donosi inovativnije stvari od Firefoxa i Chromea. U novom Edgeu ćete moći doći mišem na tab i dobiti ćete preview stranice koja je otvorena u tom tabu. To bi moglo biti korisno onima koji imaju otvoreno jako puno tabova.

Iako, treba biti iskren i reći da je ovo prvo donijela Opera. Također, još jedna dobra stvar za one sa puno tabova – moći ćete ih sa jednim klikom miša spremiti u kolekciju “tabova za kasnije”, što je jako korisno.

U svakom slučaju, očekuju nas neke dobre stvari u ovoj nadogradnji i jedva čekamo da ju skinemo.

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here