Microsoft je u vrijeme pandemije imao najprofitabilnije tromjesečje ako gledamo povijest tvrtke dugu 46 godina. Faktor daljnjeg porasta popularnosti je novi operativni sustav Windows 11 koji donosi novi izgled, izmijenjene postavke, novi Start izbornik i razne druge novine, no hardverski zahtjevi za njegovo pokretanje izazivaju sve više negodavanja kod korisnika.

Može se reći da je hardverski minimum za pokretanje Windowsa 11 bio neočekivan i u Microsoftu je odabrana vrlo nejasna komunikacija s korisnicima po pitanju istog. Nedavno je Microsoft objavio i video u kojem se nastoji temeljitije objasniti što se može očekivati od minimalnih zahtjeva i njime se nastoji pružiti jasnija slika mogućnosti, ali istodobno Microsoft daje do znanja svim korisnicima kako će zaobilaženje postavki biti vrlo teško.

Microsoft će provjeru hardverske kompatibilnosti vršiti koristeći Windows ažuriranja prije instalacije Windowsa 11 i greška u kompatibilnosti će se pojaviti na ekranu ako nečiji uređaj nije ispunio potrebne zahtjeve.

Predstavnici tvrtke su u nekima od zadnjih intervjua objasnili kako razumiju frustriranost korisnika kad njihov uređaj nema preduvjete za instalaciju Windowsa 11, ali sve se to radi kako bi se osigurala bolja izvedba operativnog sustava i podigla njegova sigurnost na višu razinu.

Microsoft je prema tome i službeno potvrdio kako zaobilaženje postavki i korištenje sličnih metoda neće raditi. Dok korisnici mogu maknuti određene postavke ažuriranja kod Windowsa 11 modificiranjem Group Policyja (skup postavki koje predstavljaju metodu centralizirane konfiguracije upravljanja operativnim sustavom), minimalni hardverski uvjeti neće se moći zaobići.

Izmjene Group Policyja, prema navodima Microsofta, neće dopustiti drugačiju primjenu hardverskih postavki za Windows 11. Svaki sličan pokušaj bit će blokiran.

Trenutno korisnici diljem svijeta upućuju kritike prema Microsoftu kako će Windows 11 biti samo kopija Windowsa 8 te kako su minimalni zahtjevi samo odluka koja prisiljava ljude da kupe novi operativni sustav.

Za objavljeni video na Microsoftovoj službenoj stranici također nisu baš pozitivni komentari, ali čini se kako je Microsoft ozbiljan u provedbi čvrstih restrikcija kad su Windowsi 11 u pitanju.

Developeri i korisnici naknadno će sigurno pronaći načina kako zaobići sigurnosne postavke za Windowse 11 i ovdje se već spominju razne metode poput, primjerice,  modificiranja instalacijskog medija (.ISO).

Nažalost, treba reći kako metode koje će za zaobilaženje sigurnosnih postavki koristiti Windows ažuriranja, Media Creation Tool (alat koji ima svrhu pripreme instalacije ili nadogradnje Windowsa kod računala), Windows Registry (hijerarhijska baza podataka s postavkama za operativni sustav i aplikacije koje se koriste u njemu) ili Group Policy vjerojatno neće imati previše uspjeha.

Piše: Ervin Mičetić

1 komentar

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here