Znam da se mnogi neće složiti sa tvrdnjom da je Opera bolji web preglednik od Chromea, jer svi mi imamo neke svoje preferencije i razloge kod odabira najboljeg web preglednika.

Uostalom to danas više i nije tako važno, jer svi oni manje više uspješno, odrađuju posao i nitko od njih nije krajnje loš. Postoji samo jedan pravi razlog za odabir jednog od drugih, a to su nijanse u skladu s načinom na koji ste već navikli pregledavati web.

Osobno imam sve poznate web preglednike instalirane na svom računalu, jer ih trebam zbog posla. Ali, kada ne bih bio opterećen time, mogu sa sigurnošću reći da bi odabrao Operu. Unatoč velikoj upotrebi Chromea u posljednje vrijeme, nedavno sam se ponovno vratio na Operu, a evo i razloga zašto.

 

brzina opere
Izvor: Opera

 

Opera brže reagira


Mnogo korisnika Chrome drži kao najbolji standard za najbolje performanse preglednika. I to je točno! Chrome je svakako brz! No, koristeći se Chromom na nekoliko različitih uređaja, 5 godina starom laptopu, tri godine starom računalu, i prošlogodišnjem Chromebooku, Chrome se iznenađujuće različito ponašao.

Znam da svi službeni testovi i benchmarci govore u prilog Chormeu. I znam da su usporedbe brzina Chromea i Opere opet na strani Chromea. No, u svakodnevnoj uporabi, Opera me služi dobro, ne “šteka” i jednostavno imam osjećaj da mi reagira brže (responzivnije) od Chromea.

 

usporedba brzine web preglednika
Izvor: Laptop Mag

 

Možda ovo pokazuje kako “laboratorijski uvjeti” nisu uvijek dovoljni za ocjenu performansi preglednika. Možda postoje i drugi nevidljivi čimbenici koji utječu na brzinu i odaziv. Ili je sve u mojoj glavi. Ali Opera mi se čini brža i to je sve što mi je važno.

 

opera chrome ekstenzije

 

Opera podržava Chrome ekstenzije

Jedan od značajnih razloga velike raširenosti uporabe Chromea, je taj što Chrome ima zaista veliku zbirku aktivnih proširenja, tkzv. ekstenzija i “adonova”, a neke su ekstenzije korisnicima toliko važne da jednostavno nemogu živjeti bez njih.

Ali to opet kod Opere nije problem, jer sa Operinom ektenzijom “Download Chrome Extension”, Vaš Opera web preglednik može primiti bilo koju Chromeovu ekstenziju, tj. možete izravno instalirati sva Chromeova proširenja direktno u Operu. I vrlo je jednostavan za korištenje. Jednom kada instalirate ovu ekstenziju, idete samo na Chrome web-trgovinu kao što je uobičajeno sa Chromeom, pronađete ekstenziju koju želite i instalirate je u Operu.

 

Opera koristi manje procesor i baterije

Općenito, Chrome koristi dosta intezivno CPU. To može biti problem kod starijih računala, jer ostavlja manje CPU snage za druge zadatke, što rezultira sporijim performansama cjelokupnog sustava. Ali to je još veći problem kod prijenosnih računala, veće korištenje procesora znači brže trošenje baterije.

Stoga biste trebali izbjegavati uporabu Chromea na starijim laptopima, ako vam ovise o bateriji. Ovdje Opera nudi dvostruku prednost u odnosu na Chrome: ne samo da koristi manje resursa od procesora, nego također dolazi i sa sustavom “Power Saver Mode” koji produljuje vijek trajanja baterije kada vam je stvarno potrebna.

 

opera-štedi bateriju i cpu
Izvor: Opera

 

Kada je ovaj mod aktivan, on smanjuje pozadinske aktivnosti, pauzira neiskorištene ekstenzije, smanjuje “frame rate” na pregledniku, pauzira animacije na pregledniku i optimizira JavaScript “timer scheduling”. Stoga ne čudi činjenica da Opera tvrdi kako može produžiti trajanje baterije i do 50 posto duže od Chromea.

 

opera_turbo

 

Opera troši manje bandwidth-a

Ne samo da Opera treba manje resursa i produđuje vijek trajanja baterije, nego može i smanjiti korištenje bandwidth-a putem tkzv. “Turbo Mode”. Ako su vaše internetske aktivnosti ograničene podatkovnim kapacitetima, tj. nemate flate rate, ovakva se značajka može pokazati neizmjerno korisnom.

Kada je omogućen način rada Turbo, vaš internetski promet se preusmjerava preko Operinih servera, gdje se komprimiraju datoteke prije nego što dođu do vas. Imajte na umu da to funkcionira samo na nekriptiranim stranicama pa HTTPS web stranice neće biti komprimirane.

 

opera web preglednik

 

Opera je posebna

Poput Chromea, Opera je izvedena iz preglednika Chromium. Drugi primjeri preglednika na bazi Chromiuma uključuju Brave, Comodo Dragon, Slimjet, Torch i Vivaldi. No, s obzirom da većina tih preglednika izgleda kao da su “Chrome alternative”, Opera ima svoj jaki identitet.

To proizlazi zato što Opera ima nekoliko jedinstvenih i vrlo korisnih značajki. Njegova ikona brzog biranja je izvrsna zamjena za bookmark traku. Pokret miša daje kontrolu nad preglednikom bez uporabe tipkovnice. Ima odličan ugrađeni RSS agregator za vijesti. Pop-out player omogućuje gledanje bilo kojeg online videozapisa tijekom pregledavanja weba. Ekstenzije se mogu zaljepiti na posebnu bočnu traku. I tu nije kraj…

Jedna od vrlo korisnih Operinih značajki je priordna podrška za prilagođavanje prečaca tipkovnice, koje kasnije koristite prilikom pregledavanja web stranica. Možete koristiti tipke na tipkovnici za desetke različitih funkcija i radnji prilikom surfanja po internetu, a svakoj funkciji možete dodijeliti više prečaca. Chrome to može učiniti samo putem ekstenzija, a čak i tada ne tako opsežno.

 

opera vpn

 

Opera ima ugrađeni besplatni VPN

Opera je izazvala dosta reakcija kada je prođle godine uvela vlastiti ugrađeni VPN, koji je 100 posto besplatan i bez ograničenja. To je za razliku od mnogih drugih besplatnih VPN usluga koje imaju značajna ograničenja, zapravo veliki bonus.

Zašto bi vam to trebalo biti važno? Pa vjerojatno zato jer osjetno poboljšava vašu privatnost i sigurnost tijekom pregledavanja web stranica. Ipak i ovaj VPN ne radi savršeno. Jer kao što dobro znamo besplatni VPNovi imaju neke svoje nedostatke, pa tako ni Operin VPN nije bez tih nekih nedostataka. Međutim, ako ne želite platiti VPN, onda je ovo svakako jedan od boljih.

Prednosti uključuju:

  • Skrivanje vaše IP adrese kako se nebi mogla pratiti.
  • Dozvoljava pregled blokiranih web stranica i ograničenja po regijama.
  • Zaštita od sniffera pri korištenju javnog Wi-Fi-a.

 

opera

 

Opera nije Google

Što se tiče “morala” preglednika, Opera ima puno bolju reputaciju od Googlea, pogotovo kada je u pitanju privatnost korisnika. Budući da Google stalno koristi neku vrstu monitoringa ili nadzora nad vašim pregledavanjem web stranica, što zbog adsensa, svoje oglašivačke platforme, da bi vam prikazao ciljani oglas, ovo zapravo mnoge korisnike iritira.

Nije tajna i to svi znamo da je Google vodeća tvrtka za prikupljanje podataka, pa tako niti Chrome nije izuzetak, dok je Opera čista suprotnost koja Vam nudi čak i svoj VPN kako bi bili što manje izloženi prilikom korištenja web preglednika.

Dobar je primjer ugrađenog dodatka za blokiranje oglasa. Znajući da ponekad ljudi žele čisto i neupadljivo web iskustvo, implementiran je bloker za oglase koji učinkovito čuva vaše resurse. Gledano iz tog apsekta, čini se da Opera ima više poštovanja prema svojim korisnicima od Chromea.

 

Što ipak nedostaje Operi?

Ipak postoji jedna značajka koja mi fali, a to su Chromeovi korisnički profili, no ipak mogu bez toga živjeti. Prednosti Opere su i više nego prevagnule. Za kraj da spomenem iako to pišem iz perspektive Windowsa, potpuno ista stvar je i sa korisnicima Mac računala. Manje više sve navedene prednosti Opere su prisutne i na IOSu.

Jeste li Vi već probali Operu? Ako da, koja vam je omiljena značajka? Podijelite svoja iskustva sa nama u komentarima!

Piše: V.Č.

3 Komentari

  1. Koristim Operu još od vremena dok nije bila besplatna 🙂
    U zadnje vrijeme sam nešto više u Comodo IceDragonu (isprobavanje nekih Firefox based funkcija), ali Opera je Opera.

  2. Ja zbog navike koristim Chrome, a kako imamo dva računala – jedno je moje, a jedno od supruge, često pogledam i Operu. I moje je mišljenje da nisam Operu predefinirao kao lošiju i dao je supruzi koja se navikla na Operu, ja bih je koristio. Dakle svaka pohvala Operi, odlična je. Zeznuo sam se. Chrome koristi puno više resursa od Opere, a upravo u tekstu opisujete po čemu je Chrome bolji. Al to su tako male nijanse, da kada se sve sabere Opera je ipak bolja.

  3. Osobno daleko najbolji peglednik. Zbog posla koristim I i Chrome, ali doma samo Operu! Jedino što mi u novim izdanjima Opere nedostaje je prikaz kartica s lijeve strane, što je bilo u starijim verzijama.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here