Pravilan multitasking je nešto s čime se Google već duže vrijeme želi uhvatiti u koštac i nešto što developer Android operativnog sustava želi učiniti što lakšim i izvedivim.

Pod-operativni sustavi nekih proizvođača kao što su LG ili Samsung su i sami pokušali multitasking učiniti što lakšim mogućim na svojim mobitelima, no koliko je to bilo uspješno- o tom potom. Prošle godine predstavlje a ove godine se raširio u uporabi, najnoviji Googleov operativni sustav – Android Nougat 7.0, operativni sustav koji je i između ostaloga trebao riješiti neke probleme koji se već dugo vremena ‘vuku’ na Androidu.

Nougat je između ostaloga, ponudio i split-screen rješenje, ili ”podijeljeni ekran”, no kako se već sada ispostavilo, podijela zaslona se i nije pokazalo kao najbolje rješenje u vezi toga kako najbolje iskoristiti prostor. Pokazalo se naime, kako se puno bolja iskoristivost prostora dobiva ‘lebdećim’ prozorima ili na način da se jedan dio zaslona koristi za jedan dio sadržaja ili stvari koje korisnik radi, dok se drugi dio zaslona koristi za nešto drugo.

Iz tog razloga Google je osmislio nekoliko potencijalnih rješenja kao što su: Picture-in-Picture, prekrivanje aplikacija i podrška za multi-display.

PICTURE IN PICTURE NA ANDROIDU


 

Picture-in-Picture

Picture-in-Picture (ili na hrvatskom – ”Slikom-u-Sliku”) je mod pomoću kojega su sada neke stvari koje proje nisu bile moguće, napokon ostvarive na Androidu. Neke od njih uključuju istovremeno pokretanje i ‘vrtnju’ videoa i ostalih aplikacija, dok korisnik u isto vrijeme radi nešto drugo.

To na primjer znači da će korisnik moći pokrenuti video u jednom malom prozoru, njega staviti ‘na stranu’ i u isto vrijeme će moći obavljati druge stvari. Mogućnost ‘slikom-na-sliku’ će možda najprimjetnija biti na Android TV-u, gdje će korisnik jasno na zaslonu TV-a moći gledati i raditi više stvari odjednom.

 

Prekrivanje aplikacija

Prekrivanje aplikacija je mogućnost koja isto tako polako, ali sigurno nalazi svoje mjesto u Android OS-u i to na način da zamjenjuje stari način – zaslone upozorenja koji su dosad korišteni. Ovaj način je svakako dobar za developere, jer prekrivanje aplikacija mijenja prijašnji način upozorenja koji se morao biti ‘izazvan’ da bi se pojavio.

Prijašnji načinu upozorenja su bili PHONE, PRIORITY_PHONE, SYSTEM_ALERT, SYSTEM_OVERLAY i SYSTEM_ERROR. Novi i univerzalan način će biti APPLICATION_OVERLAY- prozor koji će omogućavati da se aplikacija miče, smanjuje ili povećava ovisno o tome koliko se želi poboljšati izgled i prezentacija sadržaja na zaslonu uređaja, s time da pojedinačne aplikacije mogu imati sličan overlay način rada kojeg će korisnik sam moći namjestiti da radi kako on želi.

Jedinstven način prekrivanja aplikacija bi trebao biti od velike pomoći i korisnicima i developerima; korisnicima jer će znatno olakšati korištenje, a developerima jer će znatno olakšati programiranje aplikacija. Sam način prekrivanja aplikacija bi za Android trebao predstavljati definitivan napredak u radu sustava jer bi implementacijom prekrivanja aplikacija sam operativni sustav trebao biti puno kohezivniji i kompaktniji nego što je sada slučaj.

 

android multi-display

Podrška za ‘multi-display’

Zadnja novina, no nikako i manje važna od onih koje smo već naveli, a koje će se isto tako odnositi na poboljšanje multi-tasking mogućnosti Android operativnog sustava jest podrška za multi-display. To u osnovi znači da će u Android napokon biti implementirana mogućnost korištenja više zaslona odjednom – naravno pod uvjetom da uređaji to mogu ‘vrtjeti.’

Ako i nakon što uređaj detektira više zaslona, aplikacija će nakon toga automatski detektirati koji zaslon odabrati i na kojem zaslonu će ona raditi. Ipak dobra stvar je i ta što će i korisnik biti taj koji će moći određivati na kojem zaslonu će pojedina aplikacija raditi, tako da neče baš sve biti automatizirano.

Kada korisnik odluči ići sa jedne aplikacije na drugu, sustav će ‘pauzirati’ ostale aplikacije koje u isto vrijeme rade na uređaju. Ovo je puno drugačije od postupka u kojemu se aktivnost u potpunosti zaustavlja i to najviše iz razloga jer dopušta korisniku da slobodno ide ‘s jedne aplikacije na drugu’ bez potrebe gašenja sadržaja ili aplikacija.

Vrijeme kada će ove mogućnosti biti u cijelosti omogućene na uređajima još uvijek nije u potpunosti definirano. Ipak, prema nekim vijestima i najavama poznato nam je da bi Googleova Andromeda trebala u sebi imati uspješno implementirane ove (i još neke dodatne) mogućnosti, a osim toga Andromeda bi trebala i zatvoriti taj jaz između Google Chrome OS-a i Androida.

Kako će to izgledati u konačnici ostaje nam za vidjeti, no ono što je definitivno odlično jest da se Google sve više bavi rješavanjem problema multi-taskinga koji već duže vrijeme muče Android.

Multi-tasking je nešto što je postala svakodnevica velikog broja korisnika. Uređaji su sve brži, njihove mogućnosti su sve veće i šire, a samim time i korisnici imaju sve više potreba raditi što je više moguće stvari ‘odjednom.’

Sigurni smo da je ovo samo početak odličnih rješenja iz Googleove kuhinje i da u skoroj budućnosti možemo očekivati još puno novih alternativa uz pomoć kojih će multi-tasking na Android uređajima biti sve samo ne problem.

Piše: I.H.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here