Instaliranje kumulativnog ažuriranja KB4520062 za Windows 10, koje je objavljeno 15. listopada, moglo bi prekinuti uslugu Windows Defender Advanced Threat Protection (ATP). To je upozorenje došlo sa službenih Microsoftovih stranica, u kojima se navodi da određeni korisnici ne bi trebali instalirati ovo ažuriranje.

“Nakon instaliranja ovog ažuriranja, usluga Microsoft Defender Advanced Threat Protection (ATP) mogla bi biti isključena i onemogućena prilikom sljedećih pokretanja Windowsa.”, navodi se u upozorenju. “Možda ćete dobiti i 0xc0000409 grešku u vašem pregledniku događaja u MsSense.exe.”

Međutim treba naglasiti, da se ovaj problem odnosi na Microsoftove enterprise klijente, tj srednje i veće tvrtke. Ova napredna zaštita od prijetnji za Microsoft Defender plaćena je usluga za otkrivanje i reagiranje na “napredne prijetnje”. Ugrađena je u Windows 10, ali nije povezana s Windows Security platformom koja se nalazi u Windows 10 Home and Pro.

Microsoft izvještava da trenutno “radi na rješavanju problema”, ali ne očekuje službeno rješenje do sredine studenog. To znači da tvrtke i korporacije do tada ne bi trebale instalirati ovo ažuriranje. Ako je ažuriranje već instalirano, problemi s Microsoftovom naprednom platformom za zaštitu od prijetnji, bi mogli postati aktualni, tako da je preporuka da deinstalirajte ažuriranje i pričekajte službene ispravke iz Microsofta.

Iako ovaj sigurnosni problem nije usmjeren prema većini kupaca, i dalje je pokazatelj koliko se Microsoft muči a automatskim ažuriranjem Windowsa, jer se pojavilo niz problema s ažuriranjem sustava Windows 10 tijekom posljednjeg mjeseca. Podsjetimo Microsoft je 16. rujna objavio ažuriranje Windowsa kojim je smanjena funkcionalnost Windows Defendera. Ažuriranje koje je distribuirano 3. listopada uzrokovalo je probleme sa Start izbornikom i ispisom pojedinih pisača. Pet dana kasnije, mnogi su se korisnici žalili na još uvijek pokvareni Start Menu s nadogradnjom od 8. listopada.

Microsoft je 8. listopada objavio novo ažuriranje koje bi trebalo riešavati većinu problema koja su se pojavljivala s automatskim ažuriranjem. Tvrtka je tada upozorava da bi svi korisnici trebali instalirati ovo ažuriranje prije bilo kojeg drugog ažuriranja. Jer je to servisni paket koji sadrži “komponente koje instalira ažuriranja za Windows.” Najnovija zakrpa poboljšava pouzdanost postupka ažuriranja, što znači da se uređaji Windows 10 ne mogu ispravno ažurirati ako nemaju to ažuriranje.

Unatoč problemu s naprednom zaštitom od prijetnji kod Microsoft Defendera za enterprise korisnike, kumulativno ažuriranje KB4520062 donosi veliki popis ispravaka i poboljšanja. Rješava problem koji uzrokuje veliku potrošnju CPU-a kada Background Application Manager pokrene skeniranje dok više prozora ostane otvoreno. Popravlja problem Bluetooth povezan s audio profilima i problem koji uključuje pogrešno imenovanje datoteka Microsoft SharePoint. Tako da unatoč svemu ažuriranje Windowsa ostaje i dalje kao najbolja preporuka.

Piše: A.M.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here