Nedavno smo pisali o tome kako Microsoft svojim Windows sustavom i dalje dominantno drži vodeću poziciju na tržištu operativnih sustav za računala. Posebno je zanimljiv podataka da Windows 10 sve više napreduje, ali značajan udio na tržištu još uvijek ima i “odumrli” Windows 7 kojem je Microsoft ukinuo sigurnosnu podršku i zakrpe. I dok Windows 10 raste u osvaja tržište, krajem ove godine trebali smo ugledati novi Windows 10X sustav, no prema novim informacijama – to se ipak neće dogoditi.

Novi Windows 10X sustav tržištu bi trebao ponuditi jedan novi koncept funkcioniranja Windows sustava, gdje će glavni napredak biti olakšavanje procesa rada na dva zaslona. Što nam je točno Microsoft pripremio za sada još uvijek ne možemo znati, no prema riječima stručnjaka trebalo bi biti znatno olakšano korištenje dva zaslona prilikom rada. Takav način funkcioniranja posebno će se svidjeti poslovnjacima, ali i korisnicima u sektoru obrazovanja.

Predstavljanje novog Windows 10X sustava trebalo je biti održano ove godine, no čini se kako Microsoft od toga odustaje. Sve su glasnija nagađanja kako će se predstavljanje održati početkom sljedeće godine – a do tada bi Microsoft trebao uvesti još neke novosti u sam sustav. Doduše, novi je ustav baziran na starim principima, ali je veliki broj dijelova sustava napravljen od temelja kako bi pružio bolje iskustvo korištenja. Kompanija je poručila kako se puno toga promijenilo u posljednjih nekoliko mjeseci pa je vrijeme da se i novi sustav prilagodi promjenama na tržištu. Što bi to konkretno trebao značiti malo je kome jasno, no čini se kako od ovogodišnjeg predstavljanja novog sustava neće biti ništa.

Kada ćemo napokon dočekati novi moderniji sustav koji će riješiti problem rada na dva ekrana teško je prognozirati. Moguće da je Microsoft zbivanja ne tržištu označio nepovoljnima pa zbog toga odgađa predstavljanje novog sustava, a možda je posrijedi neki sasvim drugi problem. Microsoft je doduše u povijesti imao nekoliko loših inačica Windowsa koji su doživljavali debakl nakon predstavljanja. Nadamo se da Windows 10X neće biti na tragu tome – te da će postati moderni sustav za nove generacije korisnika računala.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here