Sasvim je uobičajena pojava da u svemu kaskamo za ostatkom svijeta, a posebno kada se radi o uvođenju nove tehnologije u bilo koji spektar društva. Ipak, ovog se puta možemo pohvaliti kako smo barem u jednom segmentu uspjeli ući među prvima u sustav dostupnih korisnika, a ono što je još zanimljivije jest da nas je tamo uvrstio ni više ni manje nego Google. Naime, ovih je dana u Hrvatskoj omogućena usluga Google Pay i Hrvatska je tek 20-a zemlja u svijetu u kojoj je ta usluga aktivirana.

Google Pay je usluga putem koje je moguće vršiti plaćanje putem pametnog telefona i to na raznim mjestima na internetu, u aplikacijama gdje stoji oznaka Pay with Google, u razno raznim trgovinama, restoranima i sličnim mjestima. Beskontaktno plaćanje nije više nikakva novost kako u svijetu, tako ni u Hrvatskoj, no ipak ovdje se radi o sustavu razvijenom od strane Google-a i koji sam po sebi ima određeni značaj na tržištu.

Zanimljivo, podaci i istraživanja koja su dostupna govore u prilog tome da je u Hrvatskoj popularno plaćati beskontaktno i da je Hrvatska među vodeći zemljama kada je takvo plaćanje u pitanju. Očito je i Google prepoznao potencijal našeg tržišta i želju za beskontaktnim plaćanjem pa je upravo Hrvatsku odabrao među 20 zemalja u kojima je ova usluga aktivna. Mi smo jedina zemlja u regiji gdje je usluga Google Pay aktivna i to je podatak koji posebno veseli.

Da bi Google Pay aplikacija funkcionirala potrebno je imati pametni telefon s verzijom sustava novijom od 5.0, a također je nužno da telefon podržava i NFC tehnologiju. Zanimljivo, nije nužno imati stalni pristup internetu jer usluga Google Pay može funkcionirati i van mreže.


Naplata se u tom slučaju vrši onog momenta kada se korisnik priključi na internet, tj. kada je internet veza dovoljno stabilna da se obrada podataka izvrši u potpunosti. Google je ovim potezom htio sebi otvoriti vrata za pružanje raznih vezanih usluga, a vjerujemo kako je u tome i uspio jer ako je vjerovati navikama Hrvata, ovo će biti popularna usluga među korisnicima.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here