Danas postoji ogromno mnoštvo programa i aplikacija za Windows operacijski sustav. Neki od tih programa i aplikacija su loši, neki su dobri, jako velik broj njih je dostupan besplatno, neke se plaćaju. Neki od njih su zapravo štetni programi koji su prerušeni kao korisni programi, dok su drugi jako dobri.

S obzirom na to da je internet prepun svakakvih programa i aplikacija, posebno za Windows operacijski sustav, u ovome ćemo članku nešto više reći o onim dobrim, korisnim i aplikacijama koje bi svaki Windows korisnik trebao imati. Svi programi i aplikacije koje ću navesti biti će podijeljene u nekoliko skupina radi lakšeg i jednostavnijeg snalaženja.

Koje najbolje besplatne aplikacije i programi koji su dostupni za Windows računala – pročitajte u nastavku članka.

Office alati


Libre Office – Libre Office je odlična besplatna alternativa Microsoftovom Office paketu. Sam program u sebi sadrži jako puno korisnih pod-alata zbog čega će Libre Office biti odličan izbor ako trebate raditi uredski posao i ako želite besplatan, a kvalitetan program.

SoftMaker FreeOffice – program koji je besplatan i dostupan i za osobnu i za profesionalnu upotrebu, SoftMaker FreeOffice je ono što trebate imati ako želite na jednome mjestu imati cjelokupno Office sučelje koje je dostupno za 0 kuna.

WPS Office Personal Edition – radi se o programu koji u sebi ima sučelje koje je prilagođeno za više jezika, a uz besplatne office alate WPS Office Personal Edition u sebi još ima i PDF alat uz kojeg će rad sa PDF datotekama na računalima biti još jednostavniji.

Google Docs – Google Docs je Googleov online, odnosno mrežni uredski alat koji je dostupan i za osobnu i za profesionalnu upotrebu. Naravno u cijelosti je besplatan.

 

evernote

Alati za zapisivanje bilješki

Evernote – Evernote je odlična aplikacija koja služi za zapisivanje bilješki. Svaki puta kada nešto želite zapisati u Evernote to bude zapisano kao bilješka koja se onda sprema na mrežni server i kojoj možete ostvariti pristup na bilo kojem za to podržanom uređaju.

OneNote – Microsoftov OneNote je digitalna aplikacija za kreiranje malenih bilježaka. Ako ste puni ideja, a često ste za računalom tada bi vam OneNote mogao biti od velike pomoći. Osim što je besplatan vrlo je jednostavan za korištenje.

Google Keep – radi se o Googleovoj aplikaciji za bilježenje bilježaka koja je sama po sebi jako jednostavna, ali je vrlo kvalitetna. Osim što možete zapisivati i kreirati obične bilješke možete isto tako i kreirati ljepljive bilješke koje onda možete stavljati po zaslonu svoga računala. Ako želite možete kreirati i bilješke koje će biti podijeljene u nekoliko kategorija.

Simplenote – kao što i sam naziv govori glavni naglasak kod Simplenotea je na jednostavnosti, što kod korištenja od strane korisnika to i kod usklađivanja s drugim aplikacijama. Simplenote možete koristiti i kao alat za skinronizaciju preko više uređaja. Uz to, Simplenote koristi Markdownov pravopis (u slučaju da želite formatirati svoje bilješke).

 

kako se prebaciti sa chromea na firefox

Internetski preglednici

Google Chrome – jedan od najpopularnijih i najboljih internetskih preglednika u povijesti interneta i preglednika Googleov Chrome je ono što ćete najčešće koristiti kada pregledavate internet. Osim što je brz i dosta pouzdan na Google Chrome možete instalirati mnoštvo ekstenzija i dodataka čime ćete dodatno poboljšati njegovu iskoristivost.

Mozilla Firefox – jedan od isto tako najboljih internetskih preglednika koji su dostupni za korištenje, Mozillin Firefox je idealan za sve one korisnike kojima je sigurnost iznad brzine pregledavanja. Iako je Mozilla Firefox Quantum doživio velike promjene i nadogradnje zbog kojih je ovaj preglednik brži nego prije, Firefox se po brzini ipak ne može nositi sa Chromeom, ali se zato itekako može nositi po pitanju sigurnosti korisnika. Must have preglednik, bez obzira volite li više Chrome ili njega.

Opera – jedna od najboljih stvari u vezi Opere jest to što ovaj preglednik dolazi sa besplatnim VPN-om. Uz to isto tako je dosta brz i vrlo pouzdan, ugodnog korisničkog sučelja i svakako jedan od preglednika koje morate imati (uz predinstalirani Google Chrome).

Microsoft Edge – svi se sjećamo Internet Explorera i njegove sporosti. Sve ono što nije bilo dobro kod Explorera kod Edgea je poboljšano. Što je dobro, pogotovo ako volite koristiti Microsoftove aplikacije i programe.

 

msi afterburner

Alati za gaming

MSI Afterburner – osnovni alat koji će dobro doći i kojeg treba imati svaki gamer, MSI Afterburner svojim korisnicima omogućuje overclockanje i underclockanje grafičke kartice, praćenje temperature računala i refresh ratea, što je posebno važno kod gaminga. Svakako must have.

Throttlestop – bez obzira na to želite li poboljšati gaming performanse svoga računala tako što ćete granicu izdržljivosti procesora svoga računala pomaknuti na novu razinu ili tako što ćete povećati dotok struje u njega, Throttlestop će vam to omogućiti. I to i još puno više toga.

Nvidia GeForce Experience – Nvidia GeForce Experience je program koji je dostupan eksluzivno za korisnike Nvidia-inih grafičkih kartica (sorry AMD). Svi korisnici Nvidia grafičkih kartica moći će koristiti i ovaj program i Nvidia-inu kontrolnu ploču kako bi optimizirali svoje igre, snimali svoj napredak u njima i slično.

AMD Radeon Software – AMD Radeon Software je kod AMD-a ono što je Nvidia GeForce Experience kod Nvidia-e, što znači da program svojim korisnicima omogućuje preuzimanje kontrole nad igrama i gaming iskustvom uopće. Od optimizacije igara, do optimizacije grafičke kartice AMD Radeon Software će vašu gaming razinu dovesti na novu dimenziju.

 

vlc player

Programi za reprodukciju i prikazivanje medijskog sadržaja

VLC Media Player – VLC Media Player je jedan od najboljih programa koji služi za reprodukciju medijskog sadržaja na Windows računalima. I nije čudo što je tako s obzirom na ono što VLC Player sve nudi, a nudi puno toga. Od jednostavnog, a opet opcijama bogatog izbornika, do mogućnosti sinkronizacije velikog broja medijskih formata. VLC je ono što uvijek trebate imati na svom računalu. Kvalitetan i vrlo besplatan.

SMPlayer – radi se o programu za pokretanje i reprodukciju medijskog sadržaja koji je ”open source” formata i koji odmah ”po defaultu” dolazi sa pregršt codec programčića zahvaljujući kojima ćete moći pokretati i slušati/gledati ogroman broj medijskog formata. Osim toga SMPlayer omogućuje i gledanje videa sa YouTubea, kao i skidanje i korištenje podnaslova za sadržaj koji gledate.

 

Alati za kompresiju podataka

WinRAR – WinRAR će vam pomoći u ekstraktiranju ili raspakiravanju svih RAR ili ZIP datoteka koje imate spremljene na svom računalu. WinRAR vam isto tako omogućuje i da zavirite unutar datoteke prije nego što je raspakirate. Sve u svemu, vrlo popularan program za kompresiju podataka kojeg je dobro imati na računalu odmah nakon što ste na računalo stavili nove Windowse. Toliko je koristan (i potreban).

7-Zip – 7-Zip je po mnogočemu sličan WinRAR programu, ali uz neke razlike. Neki će reći da je brži, drugi će mu dati dodatne bodove zbog toga što se radi o besplatnom i ”open source” programu. Neki će reći da kompresira podatke bolje od konkurencije. Bilo kako bilo, 7-Zip je program kojeg bi bilo dobro imati ako često i puno kompresirate podatke na svom Windows računalu.

PeaZIP – Jedna stvar po kojoj se PeaZIP razlikuje i od 7-Zip-a i od WinRAR-a jest to što je ovaj program osmišljen i za Windows i za Linux platforme. Program će vam omogućiti raspakiravanje i  zapakiravanje RAR, ZIP i TAR datoteka. Vrlo koristan program, naravno besplatan i dosta modabilan, što se može zahvaliti svom ”open source” obilježju.

 

Whatsapp-windows

Alati za instant slanje poruka

Telegram – Telegram je jedina prava i odlična alternativa WhatsApp-u. Odlična stvar je ta što je Telegram dostupan i za Windows računala i što osim toga ima ugrađenu podršku za ostale platforme. Telegram će vam omogućiti slanje i primanje poruka sa kontakata kao i interakciju sa botovima.

Viber – Viber se ponajprije odlikuje svojom besplatnošću (premda program sadrži i stvari koje se plaćaju, kao što su na primjer stickeri), ponudom usluga poziva i dopisivanja koje su na vrlo dobroj razini. Komunikacija preko Vibera ide dosta glatko, bez kašnjenja poruka (za razliku od nekih sličnih programa) te uz besplatne pozive (pod uvjetom da vi i kontakt kojeg nazivate imate internet vezu) Aplikacija je dostupna za Android, ali kao native verzija dostupna je i za Windows.

WhatsApp Web inačica – Da, ne možete ga baš koristiti bez da ga prije toga niste sinkronizirali sa svojim pametnim telefonom preko QR koda, no je li to zaista važno? WhatsApp Web inačica će vaše dopisivanje s prijateljima (i ne baš prijateljima) dovesti na novu razinu. P.S.- WhatsApp itekako dolazi do izražaja kada imate dobru tipkovnicu, kada znate brzo tipkati i kada dođe do situacije da trebate nešto iskomunicirati nadugačko i naširoko.

 

Klijenti za primanje i slanje elektroničke pošte

Mailbird – Mailbird će vam omogućiti da sve svoje korisničke email račune stavite pod jedno tako da više ne trebate ići na više mjesta kako biste upravljali sa više svojih email računa.

Inky – Inky je osmišljen posebice za kriptirane i digitalno potpisane emailove koji će onda biti i ostati sigurni za vrijeme slanja preko interneta. Inky funkcionira sa velikom većinom vrsta emailova i sve u svemu radi se o dosta dobroj usluzi koja se može koristiti svakoga dana.

Thunderbird – Thunderbird je usluga za slanje i primanje email poruka koja je osmišljena od strane Mozille, Odličan klijent za desktop upotrebu kojeg su nedavne nadogradnje dodatno ispolirale i učinile još boljim i jednostavnijim za korištenje.

Torrent upravitelji

BitTorrent – BitTorrent je najpoznatiji Torrent klijent koji je dostupan na internetu i koji na sebi ima podršku i za torrente i za magnetne linkove. BitTorrent isto tako podržava reprodukciju medijskog sadržaja izravno sa torrenta (što je ekskluzivna mogućnost i nešto što imaju samo korisnici Windows računala).

Deluge – Deluge je torrent klijent koji u sebi ima mnoštvo mogućnosti i opcija za sve popularne operacijske sustave. Deluge u sebi ima GTK+, konzolno i mrežno sučelje.

 

kaspersky-free

Antivirusni i anti-spyware programi

Malwarebytes – ovaj program će svako Windows računalo držati maksimalno sigurnim od bilo kakvih internetskih prijetnji što ga čini brojem jedan i must have, pogotovo ako puno surfate internetom.

AdwCleaner – Adw Cleaner će vam pomoći da očistite svoje računalo od bilo kakvih dodataka koji se instaliraju na vaše internetske preglednike.

Kaspersky TDSSKiller – radi se o anti-rootkit alatu koji će vam omogućiti da sa svog računala obrišete bilo kakve rootkitove. Informacije radi- rootkit je vrsta štetnog programa koji pomažu da ostali štetni programi budu skriveni unutar vašeg računala.

USB Disk Security – jedan jako dobar i poznat izvor kojekakvih mogućih zaraza i prijenosa štetnih programa jest putem USB stickova i to je ono gdje će vam pomoći USB Disk Security. Svaki puta kada neki USB stick utaknete u svoje računalo proskenirajte ga USB Disk Security-jem kako biste bili sigurni da je sve u redu i da bez straha možete koristiti svoj USB stick.

Avira – Avira je osvojila brojne nagrade, što nije nimalo neobično jer se radi o vrlo dobrom besplatnom antivirusnom programu koji će vaše računalo i vaš operacijski sustav držati i čuvati sigurnim.

 

ePSXe za windows

Emulatori za konzole

ePSXe – ePSXe je emulator za prvu Sonyjevu Playstation konzolu. Svaka novija verzija ePSXe emulatora donosi neka nova poboljšanja tako da ćete na najnovijoj verziji moći bez ikakvih problema i zapinjanja odigrati stare igre za Playstation na svome računalu. Konfiguriranje je jednostavno i brzo, emulator je naravno besplatan i prava je stvar ako želite na svom Windows računalu igrati igre za stari Playstation 1.

PCSX2 – PCSX2 je Windows emulator za Playstation 2 konzolu koji će vam omogućiti da gotovo bilo koju igru za PS2 možete odigrati na svome računalu.

SNES9x – emulator za Super Nintendo Entertaining System ili SNES konzolu (popularno znanu kao Super Nintendo) na kojemu možete igrati bilo koju SNES igru na Windows računalu.

VisualBoyAdvance – VBA je emulator za Nintendovu GameBoy Advance konzolu za koji i danas izlaze nadogradnje i koji će vam omogućiti igranje vaših omiljenih GBA naslova na Windows računalima.

Dolphin – Dolphin je u biti dva u jednome jer ovaj emulator u sebi sadrži i emulator za Gamecube i emulator za Wii. Dosta stabilan emulator, koji ipak zahtjeva snažnije računalo kako bi sve igre radile fluidno i bez zapinjanja.

Iako se na ovome popisu nalazi više od trideset besplatnih Windows programa, to je samo jedan dio. Besplatnih i kvalitetnih programa ima jako puno i gotovo je nemoguće navesti ih sve. Ipak, ako želite najbolje od najboljih koji su još uz to i besplatni i koji su dostupni, kako za Windows 10 tako i za starije inačice Windows operacijskog sustava, ovih tridesetak će biti ono što tražite.

Piše: I.H.

1 komentar

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here