Iako se mehanički switchevi mogu činiti novim, njihove osnove datiraju iz 1970-ih. Pa je li ispravno držati se takvih arhaičnih rješenja u području tehnologije? Zasad se s time slažemo, ali već na internetu možemo pronaći ideje za novu dimenziju “klikanja”, kao što pokazuju ovi magnetski Void switchevi.

U mehaničkim switchevima shema rada je jednostavna i temelji se na opruzi koja gura tipku i metalne kontakte čija veza generira odgovarajući električni signal koji računalo prima svakim klikom. Iako su mehanički izdržljiviji od svojih dijafragmi i jednostavno se bolje ponašaju, unatoč masi varijanti i različitih tvrtki, njihov se način rada nije mijenjao desetljećima.

Imamo optičke inačice, gdje se kontakti zamjenjuju laserskim snopom, ali opruga, kakva je bila, još uvijek je, što ne znači da se ne može zamijeniti nečim. U slučaju Void switcheva, opružnu funkciju izvode interakcijski magneti. No, to još nisu switchevi koje proizvodi tvrtka, već samo kućni eksperiment određenog hackera zvanog Riskable koji možete pronaći na YouTubeu.

Nedavno se za njegov rad zainteresirao kanal Chyrosran22 koji je proveo temeljito objašnjenje i demonstrirao što sve mogu učiniti magnetski Void swithcevi. Njihov rad temelji se na tri magneta, od kojih su dva polarizirana da se međusobno privlače, a treći je odgovoran za guranje tipke prema gore kada se aktivira. U mirovanju, par magneta međusobno povezanih međusobno su povezani kroz plastični umetak, a svaki klik ih odvaja jedan od drugog, što osigurava taktilni karakter djela, tj. s osjetnim klikom.

Aktivacija se pak signalizira pomoću Hallovog efekta, odnosno temelji se na promjeni jakosti magnetskog polja, koju senzor stalno nadzire i stvara napon kada detektira određenu vrijednost. Budući da se sve temelji na magnetima, trošenje swticheva je ništa zbog nedostatka izravnih kontakata, a njihova se priroda rada može lako promijeniti promjenom debljine plastične podloške između para magneta.

Najbolji dio je što teoretski svatko može stvoriti ove vrste switcheva u vlastitom domu pomoću 3D printera, prilagođavajući svaki detalj rada switcheva. Međutim, teško je predvidjeti kakva će biti budućnost Void magnetnih switcheva i hoćemo li ih ikada vidjeti u masovnoj proizvodnji.

Piše: Marijan Živković

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here