Microsoftova želja da popularnu sedmicu bace u drugi plan konačno se ostvarila početkom siječnja, kada je Windows 10 postao njihov najkorišteniji operacijski sustav, a za ljubitelje Windowsa 7, koji se i dalje odbijaju prebaciti na odnedavno vodeći Redstone, sada stiže još jedna loša vijest.

Naime, novi drugoplasirani Microsoftov OS, poznatiji i kao Vienna ili Blackcomb, nakon punih deset godina ostat će bez besplatne podrške. Gatesova kompanija će support za sedmicu prekinuti 14. siječnja 2020. godine, dakle za nešto manje od 12 mjeseci.

Hoće li vam nedostajati Windows 7?

Ipak, oni korisnici koji su spremni za nastavak rada s Windowsom 7 izdvojiti i određenu svotu novca, plaćanjem podrške će dobiti sigurnosne zakrpe za sustav do 2023. godine. Usluga je namijenjena poslovnim korisnicima te velikim sustavima, a naknada će se naplaćivati mjesečno po računalu.

Nakon 14. siječnja sljedeće godine, Windowse 7 će i dalje biti moguće aktivirati i koristiti, ali bez sigurnosnih zakrpa, zbog čega će računalo biti izloženo rizicima, stoji na službenoj stranici Microsofta.

OS koji je predstavljen 2009. je i danas instaliran na više od trećine svih računala u svijetu

Još nema informacija o tome koliko će plaćena podrška koštati korisnike koji ju odluče platiti. Korisnicima koji ne misle plaćati pretplatu za sedmicu ostaje manje od godine dana za prebacivanje na desetku.

Piše: D.S.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here