Sedmica više nije najpopularniji Windowsov operacijski sustav. Prema najnovijim podacima, Windows 10 nalazi se na oko 750 milijuna uređaja i drži 39,22 posto tržišnog udjela, dok se novi prvi pratitelj Windows 7 srozao na 36,9 posto udjela.

Desetka je tako konačno pretekla Blackcomb i zasjela na vrh liste Microsoftovih OS. Iako su njenu eksploziju u Microsoftu najavljivali od samih početaka još tamo 2015. i, shodno tome, očekivali da će se korisnici na Redstone prebaciti preko noći, put do prvog mjesta bio je dugotrajan i spor.

Neki i dalje nisu zadovoljni…

Amerikanci su ekstremno optimističnih bili i kada su svojevremeno najavili da do 29. srpnja 2018. žele da desetka bude na milijardi uređaja. Kada su shvatili da je to neizvedivo, rok su pomaknuli na Božić 2019. S obzirom da sredinom siječnja ističe prvi dio podrške za sedmicu, ta bi im se želja doista mogla ostvariti.

„Windows 10 je najsigurniji operacijski sustav“, svojeveremno je, nakon njegovog pokretanja, izjavila glavna izvršna direktorica Microsofta Satya Nadella. Usprkos brojnim nedavnim pogreškama, sada u Redmondu gledaju prema naprijed.

Gatesova tvrtka također se pohvalila da se Windowsi danas nalaze na više od 1.5 milijardi uređaja. Jasno je kako im operacijski sustavi konkurentskih kompanija nisu ni do koljena. Appleov Mac OS X, primjerice, čini samo 3,3 posto tržišta operacijskih sustava na računalima i nalazi se na trećem mjestu popisa. Linux ima 2,98 posto udjela.

Piše: D.S.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here