FaceTime je iznimno popularna aplikacija koju korisnici Apple uređaja koriste za komunikaciju. Nedavno je otkriveno kako se unutar aplikacije nalazi jedan veliki propust koji korisnicima omogućava da putem grupnih razgovora prisluškuju druge osobe, bez da su se one prethodno javile na telefon. No, kako bi što prije riješio taj veliki problem Apple je užurbano radio na novoj verziji iOS sustava, koja je ovih dana puštena u javnost.

Problem s FaceTime aplikacijom nastao je prilikom puštanja iOS verzije 12.1, ali je prilično zanimljivo da je navedeni problem otkriven tek prije mjesec dana. Prisluškivanje korisnika bilo je iznimno lako sprovesti u praksi jer vam nisu bili potrebni nikakvi napredni programi i akcije kako biste uključili nečiji mikrofon.

Sve što je bilo potrebno jest nazvati neku osobu putem FaceTimea i tako dugo dok je aplikacija te osobe zvonila bilo je potrebno dodati još jednu osobu u razgovor. No, umjesto upisivanja broj te druge osobe, bilo je potrebno navesti vlastiti broj. To je rezultiralo uključivanjem mikrofona osobe koju pozivate pa ste mogli čuti sve što ta osoba govori i radi, bez njezina saznanja da je prisluškujete.

Apple je ubrzo nakon otkrivanja ovog problema onemogućio grupno pozivanje putem FaceTime aplikacije, što je ukazivalo na to o problemu kakvih razmjera se radi. Ipak, korekcija problema nije bila lako rješiva pa je Apple najprije pristupio otklanjanju problema sa serverske strane, da bi ovih dana napokon pustio u javnost i novi iOS sustav. Novi iOS 12.1.4 sa sobom donosi i mnoge druge zakrpe i novosti, a među njima svakako vrijedi izdvojiti korekcije vezane uz Foundation framework, IOKit te Live Photos.

Iz Applea su poručili kako korisnicima preporučuju da što prije instaliraju novu iOS verziju na svojem pametne telefone i ostale uređaje jer instalacijom rješavaju neke od veliki propusta. Stoga, ako ste korisnik Applea svako utrošite pokoju minutu na instalaciju novog sustava.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here