Želite nadograditi svoje računalo i u potrazi ste za kvalitetnom grafičkom karticom? Niste sigurni koje specifikacije morate gledati na grafičkoj kartici i kako te specifikacije utječu na kvalitetu kartice? Želite naučiti nešto više o grafičkim karticama i postati osoba koja će sama znati odlučiti koja grafička kartica je dobra za vas?

Današnji članak posvećen je grafičkim karticama, odnosno odabiru ispravne i kvalitetne grafičke kartice. Konkretno, u članku ćemo nabrojati 8 razloga zašto biste trebali kupiti neku grafičku karticu, odnosno zašto je neka grafička kartica pogrešan izbor za vas. Ne propustite nastavak teksta jer slijede super savjeti za kupce grafičkih kartica:

amd intel nvidia

Budžet

Prva i osnovna stvar koju morate odrediti prije kupnje grafičke kartice je budžet. Naime, na tržištu postoji veliki broj grafičkih kartica, a mnoge od njih koštaju jako puno novca. Da ne biste lutali u velikoj ponudi potrebno je odrediti budžet koji ste spremni potrošiti na kupnju grafičke kartice.

Cijene grafičkih kartica kreću se već od nekoliko stotina kuna pa sve do vrtoglavih desetaka tisuća kuna. No, na vama je da samostalno odredite budžet koji ćete imati na raspolaganju za kupnju grafičke kartice. Prilikom određivanja budžeta vodite se činjenicom za koju će vam svrhu trebati grafička kartica i što namjeravate raditi s računalom.

Uglavnom se kvalitetnije grafičke kartice nabavljaju u slučaju da želite igrati video igre na računalu, ako želite raditi s grafički zahtjevnim programima, a u posljednje vrijeme sve se češće kupuju kako bi se rudarile kriptovalute. Definirajte svoje potreba i odredite budžet.

Nvidia

 

 

Memorija grafičke kartice

Memorija igra itekako važnu ulogu prilikom kupnje grafičke kartice. Naime, količina memorije direktno je vezana uz to koliko čete kvalitetnu sliku dobiti na vašem monitoru, a činjenica je da svi želimo najbolju moguću sliku. Da biste koristili rezoluciju od 1080p uglavnom će vam biti dovoljno 3-4 GB memorije.

No, ako želite u potpunosti iskoristiti blagodati vašeg zaslona te koristiti rezoluciju od 4K, onda će ispravan izbor biti grafička kartica s 8GB memorije. No, prilikom odabira grafičke kartice količina memorije sama po sebi ne mora biti ključan faktor jer je uz nju jako važan i bandwidth, odnosno propusnost koju određena kartica nudi.

 

Bandwidth

Kao što smo već prethodno rekli, kvaliteta grafičke kartice na ovisi isključivo o količini memorije, već i o bandwidthu. Bandwidth je veličina koja ukazuje na to koliko brza je propusnost podataka kroz grafičku karticu. Dakako, što je bandwidth već to znači i da će podaci brže ‘protjecati’ kroz karticu pa će i njezin rad biti puno brži.

Dakle, prilikom odabira grafičke kartice važno je odabrati karticu sa što većim bandwidthom. Kako znati koja kartica ima veći bandwidth? Svaka memorija nove generacije uvijek je bolje od one prethodne pa uvijek tražite da uz vrstu memorije stoji što veći broj (npr. GDDR5 je puno bolji od GDDR3). Zanimljivo je da moderne kartice rade na istom taktu rada, ali imaju znatno bolju propusnost od nekih prošlih generacija.

NVIDIA TITAN V

 

Izgled grafičke kartice

Iako će grafička kartica biti smještena unutar vašeg računala i neće biti izložena pogledima drugih ljudi, činjenica je da je izgled grafičke kartice itekako bitan. No, nije važno da li je kartica dizajnerski obrađena do najsitnijih detalja i da li izgleda lijepo, već su važne njezine dimenzije i način na koji se postavlja u računalo.

Svako računalo ima neku matičnu ploču na koju se postavljaju ostale komponente. Neka računala na raspolaganju imaju jedan utor za grafičku karticu, dok neka znaju imati 2 ili 3. To vam daje slobodu da vašu novu grafičku karticu postavite tako da odgovara vašem računalu. No, prilikom kupnje grafičke kartice svakako pažnju obratite na dimenzije tako da bi vaša nova grafička kartica stala u računalo.

Nikako nemojte kupovati karticu za koji niste sigurni da će odgovarati u vašem računalu, odnosno da za nju ima mjesta unutar vaše ‘mašine’. Ako uzmemo u obzir činjenicu da su kvalitetne grafičke kartice nešto većih dimenzija, onda ovaj faktor igra itekako važnu ulogu.

 

TDP

TDP (Thermal Design Power) je jedan od bitnih faktora na temelju kojeg možete zaključiti da li su komponente vašeg računala trenutno dovoljno kvalitetne da izdrže rad grafičke kartice koju želite kupiti. Ovaj podatak zapravo ukazuje na to koliko se temperature rasipa prilikom rada grafičke kartice, na temelju čega možemo zaključiti koliko kvalitetno napajanje i hlađenje računala vam treba.

U prvom planu je važno fokus usmjeriti na napajanje jer u određenim kombinacijama grafička kartica će tražiti veću količinu napajanja od one što je trenutno imate u vašem kućištu, što znači da ćete morati nadograditi napajanje računala.

 

Konektori za napajanje

Iako se možda čini pomalo čudno, no i konektori za napajanje mogu igrati važnu ulogu kod odabira grafičke kartice – posebice ako se radi o jakom modelima kartice. Naime, jake grafičke kartice troše puno energije, a da bi ta energija stizala do njih moraju imati i nešto kvalitetnije kablove, odnosno nešto veći broj konektora.

Iako su standard konektori s dva ili četiri pina, neke grafičke kartice imaju čak 6 ili 8 pinova preko kojih dovode struju. Ako je to slučaj s vašom karticom koju planirate kupiti dobro proučite ima li vaše napajanje mogućnost da opskrbljuje tako kvalitetnu grafičku karticu dovoljnom količinom energije. Ako to nije slučaj, morate razmisliti o kupnju novog napajanja ili preinaki vodova unutar samog računala.

 

Priključci za monitore

Kada već pričamo o konektorima, utorima i kablovima – važno je spomenuti da morate imati odgovarajuće utore na monitoru i grafičkoj kartici kako biste sve povezali u cjelinu. Neki stariji monitori još uvijek imaju DVI priključke pa u tom slučaju morate potražiti karticu koja ima takav utor na sebi.

Ipak, DVI standard polako odumire, a na njegovo su mjesto stigla dva nova standarda – HDMI i DisplayPort. HDMI standard je nešto stariji i korisnicima u pravilu omogućava slanje podataka dovoljno za prikaz 2K slike na zaslonu, dok je DisplayPort konektor modernog doba koji omogućava slanje 4K slike.

Za očekivati je da će nove moderne kartice imati kao standard DisplayPort, a tu će još uvijek biti i prilično popularan HDMI. No, važno je da prilikom kupnje grafičke kartice istražite koji priključak za grafičku ima vaš monitor te na temelju toga odaberete odgovarajuću grafičku karticu.

 

Broj jezgri (CUDA Cores)

Baš kao i kod procesora s više jezgri i unutar grafičkih kartica može se nalaziti 2 ili više jezgri. Ovo je podatak o kojem je teško nešto smisleno napisati jer svaka je grafička kartica drugačija i svaka ima neku svoju strukturu. Zbog toga, podatak o broju jezgri može igrati važnu ulogu, ali ne mora uopće igrati ulogu.

Generalno, u mnogim slučajevima usporedba po broji jezgri i ne igra važnu ulogu, tako da ovaj podatak uzimajte s rezervom. Samo ćemo nadodati još jedu činjenicu koja nije vezana uz jezgre – bolje je imati jednu kvalitetnu grafičku karticu, nego dvije ili više osrednjih kartica unutar jednog računala (jer neke igre i aplikacije nisu u potpunosti prilagođene na rad s više kartica).

 

Zaključak

Prilikom odabira grafičkih kartica pametno je voditi se savjetima koje smo nabrojali iznad. Naime, ti podaci o grafičkim karticama otkrivaju puno više, nego što otkriva njihovo ima ili neke površne specifikacije.

Mnogi dvoje da li je pametnije odabrati Nvidia ili AMD grafičke kartice. Generalno, Nvidia se uspjela pozicionirati na tržištu kao lider i s vremenom je stekla naziv ‘najboljeg proizvođača’ grafičkih kartica. Zanimljivo, to se često vezuje uz cijenu koja je kod Nvidia grafičkih kartica često nešto veća, nego je to kod AMD.

Razlika nastaje u tome što Nvidia radi napredne grafičke kartice za top-level korisnike koje će se koristiti u budućnosti, dok se AMD više fokusirao na proizvodnju grafičkih kartica za srednji cjenovni razred (standardne igrače). Dakle, podjela i debata o tome da li je bolja Nvidia ili AMD – i nema neku svoju pretjeranu svrhu jer teško je donijeti kvalitetan zaključak.

U konačnici, vaš odabir grafičke kartice mora se bazirati na vašim potrebama i vašem budžetu. Pripazite na specifikacije koje smo naveli iznad u tekstu i nećete pogriješiti. Uživajte u korištenju svoje nove grafičke kartice i pripazite da ne provodite previše vremena uz svojeg novog računalnog ljubimca.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here