Nakon odgledanog još jednog Appleovog WWDC-a, polako su se slegnuli dojmovi, a mi smo vam u ovom tekstu donijeli 6 novih mogućnosti koje će doći s iOS-om 12. Ova konferencija je bila samo o softveru, odnosno o četiri Appleova OS-a: iOS-u, MacOS-u, TvOS-u i WatchOS-u.

Ako ste očekivali kakve hardverske nadogradnje, onda ste se vjerojatno razočarali i morat ćete čekati rujan ili listopad kada će Apple predstaviti nove iPhone, te vrlo vjerojatno novi pametni sat i osvježene MacBook Pro-ove. No do tada se zabavljamo sa softverom. Evo što smo izdvojili kao najzanimljivije za sve iOS korisnike.

 

1) Grupni FaceTime

FaceTime je super za video chat s drugim korisnicima iPhonea, no u iOS-u 12 dolazi jedan veliki novitet. Više FaceTime neće biti 1-na-1 nego ćete moći sudjelovati u grupnom FaceTime chatu koji će podržavati maksimalno 32 osobe. Možda se čini kao previše, no zašto ne? Apple će to vjerojatno koristiti za svoje sastanke i zato tako veliki broj. Nama ne smeta, mada sumnjamo da ćemo biti u tako velikom video chatu.


Kada budete u grupnom chatu, vidjet ćete korisnike na ekranu u obliku malih kvadratića sa slikom korisnika koji su u dotičnom chatu. Kada osoba počne govoriti, njen kvadrat na ekranu će postati veći i doći će u centar ekrana što je vrlo koristan feature. Naravno, moći ćete i sami stisnuti na osobu u chatu i vidjeti što ona radi na kameri.

Ako ne želite biti u takvom chatu, lako ćete se moći “izbaciti” iz chata. Uz to, kada dođu Memoji-ji, moći ćete svoje lice zamijeniti istim.

 

2) Memoji

Pitali ste se što je Memoji, pa evo odgovora. Kao što znate, Apple je s iPhoneom X predstavio Animoji-je – animirane emotikone koji su oponašali vas na kameri. Zgodan dodatak, no ne baš korisno. Memoji je Animoji kojeg ćete vi napraviti po sebi, te će biti vaš “virtualni avatar” kojeg ćete moći koristiti na slikama, u chatu, na FaceTimeu i slično.

Ništa pretjerano korisno, ali definitivno fora. Pogotovo mlađim iOS korisnicima. Ne zaboravimo spomenuti da se povećava i broj Animoji-ja, pa tako sada dolaze i duh, koala, tigar, te T-Rex.

 

3) Screen Time

Nakon Memoji-ja, dolazimo do nešto korisnijeg featurea zvanog Screen Time. U zadnje vrijeme, dosta je “vruća tema” ovisnost o tehnologiji. Tako ćete u iOS-u 12 dobiti prikaz vremena koje ste potrošili na vaš uređaj, na koje ste aplikacije potrošili koliko vremena i slično. Moći ćete si staviti i ograničenje na određene aktivnosti – npr. da na Facebooku ne možete biti duže od 30 minuta dnevno.

Nadalje, tu je i mogućnost da “odgodite” prikaz notifikacija na određeno vrijeme što je izuzetno korisno, pa ako imate sastanak, možete brzo postaviti ograničenje da idućih sat vremena ne dobivate nikakve notifikacije.

Roditelji, koji imaju Family account, to isto mogu napraviti na “dječjim” uređajima, te im limitirati pristup iOS-u u određeno doba dana ili noći, te na određene aplikacije (npr. da ne mogu koristiti Snapchat).

 

4) Siri shortcuts

Siri dosta zaostaje za Amazonovom Alexom i Googleovim asistentom kada govorimo o “pametnim kućama”, no ekipa iz Cupertina se ne predaje. Sa Siri Shortcutima možete kreirati seriju taskova koje ćete pokrenuti s jednom frazom ili naredbom. Nešto kao “rutine” kod Amazona i Googlea.

Heading home” na primjer, može obavijestiti Siri da upali mapu do vaše kućne adrese, pusti vašu omiljenu glazbu, te upali klimu u vašem domu (ako imate povezan mobitel s kućom/stanom).

Vjerujemo da će ovo biti jako korisno za neke power korisnike, jer možete praktički automatizirati mnogo toga što ste do sada ručno radili.

 

5) ARKit 2

S novim iOS-om 12 dobivamo podršku za novi ARKit 2, kao i novi open file format – usdz koji će donijeti proširenu stvarnost (AR) u aplikacije kao što su Messages, Safari, Mail, Files i News.

Na ovogodišnjem WWDC-u, Greg Federighi, je pokazao kako izgleda “kupovina” Fenderove gitare i kako ju možete pogledati u prirodnoj veličini uz pomoć novog iOS-a. Ne želimo ništa prerano zaključivati, ali ovo bi mogao biti početak super mogućnosti na iOS-u.

 

 

6) Photos

U iOS-u 12, Apple će pokušati uhvatiti Google i njihovu aplikaciju Photos. Samim time će integrirati u svoje slike mogućnosti naprednog pretraživanja slika, grupiranja istih, prepoznavanje lice i automatsko slanje slika prijateljima i slično. Slike ćete moći pretraživati i po eventima, ljudima, mjestima, grupama, kategorijama …

Ono što smo vidjeli nam se sviđa, pitanje je kako će to u stvarnosti funkcionirati i hoće li biti tako dobro kao što je bilo na prezentaciji. Nadamo se da hoće.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here