I dok se činilo kako se cijela situacija oko zloupotrebe podataka u kompaniji Facebook polako smirila, pojavili su se novi podaci koji bi cijeli slučaj mogli podići na jednu višu razinu. Naime, poznati svjetski mediji objavili su informacije, kako je Facebook podatke korisnika ‘poklonio’ na raspolaganje više od 60 različitih tvrtki. Od prije nam je poznato kako su podaci procurili u tvrtku Cambridge Analytic, no čini se kako je u cijeli proces bilo uključeno i mnoštvo drugih velikih kompanija, poput Applea, Amazona, Samsunga, Microsofta, itd.

Afera Cambridge Analytic zatresla je brda i otvorila jedno novo poglavlje u životu Facebooka. No, dok su mnogi nagoviještali kako će curenje informacija o zloupotrebi podataka uzrokovati slom Facebooka, to se ni približno nije dogodilo. Facebook i dalje suvereno korača kao lider na tržištu društvenih mreža i unatoč mnogim sporovima i kompliciranim situacijama, čini se nedodirljiv.

Nova afera koja polako izlazi na vidjelo puno je šireg opsega nego ona vezana uz Cambridge Analytic. Naime, u ovom novom slučaju podaci ukazuju na to kako je Facebook dao pristup korisničkim podacima mnogim kompanijama, a među njima i velikim svjetskim IT divovima. Zanimljivo je kako su za korištenje tih podataka sklopljeni partnerski ugovori između Facebooka i drugih strana, a koji vrijede još i danas.

Facebook je objavio kako su ti ugovori drugačijeg karaktera, nego oni proizvođača aplikacija i kako ti ugovori ni u kojoj mjeri ne štete korisnicima. Ipak, informacije govore kako su zahvaljujući ovim ugovorima, velike IT tvrtke imale uvid u osobne podatke korisnika, a ponekad čak i uvid u podatke prijatelja koji nisu svoje podatke stavili pod javno. Dakle, podaci koji su trebali ostati tajni, čini se u ovoj su situaciji postali javno dobro, barem kada su velike korporacije u pitanju. Nestrpljivo čekamo daljnji razvoj situacije, jer ovo je puno većih razmjera nego prvobitni slučaj koji se još nije ‘ugasio’.


Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here