Vlasnici ste Apple pametnih telefona i tražite način kako poboljšati rad iPhone uređaja? Planirate nadograditi iOS sustav na verziju 14 ili ste to već učinili? Zanima vas kakve sve novosti donosi iOS 14 i koje sve tajne skriva novo izdanje popularnog Apple sustava?

Apple je definitivno jedna od najboljih i najpoznatijih tehnoloških kompanija u svijetu i iza sebe imaju mnogobrojne uspjehe i pratitelje diljem svijeta. No, put do vrha nije bio nimalo lagan i Apple je strpljivo i mudro radio na razvoju novih funkcionalnosti – koje su se u končanici svidjele korisnicima. Uz razvoj specijalnog hardvera, Apple je uvijek veliki dio fokusa razvoja inovacija usmjeravao i na područje softvera.

Apple sustavi i aplikacije redovito dobivaju nove nadogradnje, što ih čini sigurnim i kvalitetnim rješenjima za obavljanje mnogobrojnih korisničkih zadataka. Apple je oduvijek gajio jedinstveni i samostalan softverski sustav – a svojim djelomično zatvorenim konceptom još uvijek suvereno (uz Android) vlada tržištem. Kreativni i iskusni inženjeri Apple-a redovito korisnike uveseljavaju novim sjajnim softverskim funkcionalnostima, a ništa manje nisu iznenadili i s novim iOS 14 sustavom.

Iako su glavne performanse i mogućnosti novog sustava javno predstavljene i svima poznate, Apple skriva i mnoge druge super nadogradnje – za koje veliki dio korisnika možda ni ne zna. Danas ćemo se u nastavku članka pozabaviti upravo tim “skrivenim” funkcionalnostima novog iOS-a 14, kako bismo vam još dodatno olakšali rad na vašim iPhone uređajima.

Apple-iOS-14

Razina sigurnosti lozinki

Apple je oduvijek promovirao iOS sustav kao sigurno okruženje za rad korisnika. Dakle, tim koji stoji iza novog sustava veliki dio pažnje priklonio je razvoju sigurnosnih značajki – kako bi korisnici bili maksimalno zaštićeni od svih mogućih digitalnih napada i neugodnosti. Želja za što većom sigurnosti ujedno je i razlog zašto je Apple još i dan danas pomalo zatvorena cjelina – zbog koje programeri moraju osigurati rigorozne mjere zaštite aplikacija, žele li se pojaviti na trgovini aplikacijama.

No, poznato je kako su korisnici zapravo najslabija karika zaštite nečije sigurnosti na internetu i digitalnim platformama. Većina korisnika slabo mari za svoju sigurnost, što se ponajviše očituje u postavljanju loših i slabih lozinki kod prijava u razne sustave. Kako bi riješio problem slabih lozinki Apple je u novi iOS odlučio implementirati jednu zanimljivu funkcionalnost koja korisniku otkriva koliko je kvalitetna postavljena lozinka. Funkcionalnost naziva Security Recommendations aktivira se u Postavkama > Lozinke te vam pruža osnovni uvid u kvalitetu vaše lozinke. Sustav će napraviti analizu lozinke koju ste postavili te vas alarmirati ako kvaliteta lozinke ne bude na željenoj razini. Zanimljivo, sustav radi razne analize kvalitete lozinke – a među njima je i uspoređivanje lozinke s onima koje koriste drugi korisnici.

Točkica Recording Indicator

Korištenjem pametnih telefona i raznih aplikacija pristajemo na rane uvjete korištenja – koji se uglavnom svode na to da nas sustavi prate kako bi nam donosili sadržaj kakav želimo. Mnogi korisnici već su se navikli na to da korištenjem uređaja dajemo dio svoje privatnosti nekim velikim svjetskim tvrtkama – koje zatim obrađuju naše podatke i koriste ih u razne svrhe. Neki sustavi špijuniraju korisnike bazično, dok neki u tome nemaju mjeru pa koriste razne načine kako izvući što više informacija iz korisnika. No, Apple je tome odlučio stati na kraj – na način da će korisnika obavijestiti kada ga neka aplikacija “špijunira”.

Na vrhu pametnog telefona (pred ureza za selfie kamere) na iOS 14 sustavu pojavit će se mala narančasta točkica – kada će uređaj koristiti funkcionalnosti koje možda vi ne želite. Konkretno, točkica će se upaliti kada će vaš mikrofon ili kamera biti aktivni – što znači da vas uređaj snima na neki način. Samim time korisnik će u svakom trenutku znati što se događa u pozadini telefona i treba li se zabrinuti. Slijedno tome, korisnik može reagirati pa ugasiti kameru ili mikrofon – kako bi “špijunaža” stala.

Skrivanje precizne lokacije

Javna je tajna da pametni telefoni (i aplikacije) prate svaki naš korak zahvaljujući navigaciji. Praćenje aktivnosti putem stalnog odgonetavanja pozicije korisnike aplikacijama omogućuje bolje plasiranje reklama i ostalih aktivnosti. I dok s jedne strane od takvih sustava imamo koristi, s druge strane nam smeta što pametni telefon stalo zna gdje se nalazimo. Srećom, novi iOS donosi jednu zanimljivu novost koja će djelomično poljuljati funkcionalnost praćenja točne lokacije korisnika.

Odete li u novom sustavu na Settings > Privacy > Location Services pronaći ćete opciju isključivanja precizne lokacije uređaja. Zahvaljujući tome vaš pametni telefon neće aplikacijama omogućavati precizno lociranje vaše pozicije, već će samo djelomično moći saznati gdje se nalazite. Dakako, navedeni sustav funkcionirat će za aplikacije kojima lociranje nije primarna zadaća i koje vaše podatke o lokaciji skupljaju samo radi promotivnih aktivnosti. S druge strane, aplikacije poput karata i navigiranja u prostoru i dalje će se moći koristiti preciznom lokacijom – kako ne biste zalutali na vašem putovanju.

iOS 14

Prepoznavanje zvukova

Još jedna sjajno novost na području pristupačnosti jest mogućnost prepoznavanja zvukova. Novi Apple iOS 14 ima sposobnost prepoznati zvukove koji se čuju u vašem domu te vas alarmirati ako dođe do kakvih problema. Primjerice, pojavi li se požar ili ostavite otvorenu slavinu pa curi voda – sustav će prepoznati da postoji problem i korisnika će putem zaslona alarmirati o problemu.

Navedenu funkcionalnost moguće je uključiti na Settings > Accessibility > Sound Recognition. Aktivacijom navedene funkcionalnosti sustav pažljivo sluša što se događa oko vas i alarmira putem zaslona ako primijeti neki od zvukova. Sustav može prepoznati razne zvukove, a među njima je: požar, sirena, kućno zvono, kucanje na vrata, plač bebe, protok vode, mačka i pas, itd. Ovo je hvale vrijedna funkcionalnost za sve korisnike, a posebice za one koji nešto slabije čuju. Valja naglasiti da se u slučaju aktivacije Sound Recognition funkcije, automatski deaktivira “Hey, Siri”.

Jednostavno micanje šuma iz zvuka

Glasovne poruke sve su popularniji način komunikacije između korisnika pa se mnoge nove aplikacije okreću razvijanju novih funkcionalnosti u tom smjeru. Jednu kvalitetnu novost po pitanju snimanja zvuka ima i novi iOS 14 koji korisnicima omogućuje jednostavno i brzo micanje pozadinskog šuma.

Nakon što korisnik snimi zvuk svojim iPhone uređajem, dovoljno je kliknuti na opciju “tri točkice” i odabrati editiranje snimka. Klikom na čarobni štapić sustav će automatski ukloniti pozadinski šum iz zvuka te će tako vaš snimak zvučati puno bolje. Još jedna novost je i sinkroniziranje zvukovnih memos-a, a koji se sada mogu i organizirati u mapama – ovisno o vašim favoritima.

Jednostavnije prevođenje

Iako na tržištu postoje razne aplikacije za prevođenje i mnoge od njih su vrlo popularne – Apple se ipak odlučio na izradu vlastitog rješenja za jednostavno prevođenje. Takav potez nimalo ne čudi s obzirom na to da Apple želi da korisnici što više koriste njihove aplikacije, a za izradu prevoditeljske aplikacije zasigurno ima i kapaciteta te znanja. Uglavnom, razvijena je nova aplikacija za prevođenje koja sada dolazi inicijalno integrirana u sam iOS 14.

Vrlo jednostavno sučelje aplikacije omogućava vam da odaberete dva jezika, nakon čega u jedno pola upisujete riječ ili frazu koju želite prevesti. Dakle, sve je standardizirano kao i kod ostalih sličnih aplikacija – te je ovo vrlo dobra alternativa sustavima koji već godinama postoje. Dakako, uz upisivanje riječi putem tipkovnice, moguće je i frazu snimiti mikrofonom te će je sustav automatski prepoznati i prevesti. Uz pisani prijevod tu je mogućnost slušanja prijevoda na nekom od dostupnih jezika. Ako ste navikli na neku drugu aplikaciju za prevođenje, Apple vam dopušta da njihovu aplikaciju za prevođenje uklonite sa svojeg pametnog telefona.

Brže i lakše upisivanje datuma i vremena

Iako su se korisnici Apple uređaja s godinama navikli na rotirajući upis vremena i datuma, mnogima je to zapravo bio svojevrstan “trn u oku”. Ako ste željeli podesiti vrijeme ili datum na pametnom telefonu trebali ste skrolati po brojaču do trenutka kada biste došli do željenog broja. Sada je Apple ponudio jedno praktičnije rješenje gdje je datum i vrijeme moguće upisati putem tipkovnice.

Zatrebate li upisivanje datuma i vremena unutar iOS-a ili neke aplikacije sada na raspolaganju imate i upis putem tipkovnice. Konkretno, klikom na polje vremena/datuma otvara se posebna tipkovnica u kojoj je moguće odabrati brojčanu vrijednost – te vam je na taj način olakšano upisivanje znamenki. Valja spomenuti kako je standardni brojač još uvijek prisutan na novom iOS sustavu, ali vjerujemo kako će korisnici zavoljeti ubrzo ovu nadogradnju upisivanje tipkovnicom.

Poboljšano skrivanje fotografija

Apple je iOS korisnicima i do sada nudio mogućnost skrivanja fotografija, ali je postojao problem vidljive mape skrivenih fotografija. Dakle, iako su korisnici mogli sakriti fotografije od znatiželjnih pogleda drugih korisnika, još uvijek je bila vidljiva mapa u kojoj su se te fotografije nalazile. Sada je Apple promijenio taj segment – pa je skrivena mapa zaista i postala skrivena od javnosti.

Novi iOS 14 sustav korisnicima omogućava da istinski sakriju mapu sa skrivenim fotografijama – kako bi iste zaista bile sakrivene od znatiželjnih pogleda. Da bi se aktiviralo skrivanje mape potrebno je otići na Settings > Photos > Hidden Album. Iako su fotografije još uvijek na uređaju činjenica je da se do njih ne može doći s obzirom da su skrivene unutar nevidljive mape. Iako se ne radi o nekoj značajnoj inovaciji, vjerujemo da će dio korisnika koristiti ovu novu mogućnost skrivanja fotografija.

Slika u slici

Jedna od funkcionalnosti koju su korisnici dugo vremena priželjkivali, napokon je stigla i na pametne telefone. Naime, Slika u slici dostupna je korisnicima na televizorima i iPad-u već neko vrijeme, a sada se napokon pojavila i na pametnim telefonima. Radi se o funkcionalnosti putem koje je moguće pratiti video streaming ili razgovor i istovremeno raditi nešto drugo na pametnom telefonu.

Konkretno, kada korisnik ima uključen svojevrsni video prijenos i želi uključiti neku drugu aplikaciju – navedeni video prijenos miče se u gornji desni kut zaslona. Dakle, mali dio zaslona u tom slučaju pripada praćenju video materijala, dok na ostatku zaslona korisnik može obavljati razne druge funkcije. Korisnik može svojevoljno pomicati mali “plutajući” prikaz u bilo koji dio zaslona – kako bi mogao maksimalno iskoristiti mogućnost ostalih aplikacija. Funkcionalnost je moguće isključiti na Settings > General > Picture in Picture, no ne vidimo neki konkretan razlog zašto biste to željeli učiniti.

Jednostavnije korištenje kamere

Pametne telefone danas u velikoj mjeri koristimo za fotografiranje i snimanje video materijala. Samim time, korisnici koji puno rade s kamerom žele jednostavno i funkcionalno sučelje koje će olakšati upravljanje kamerom. Apple se pobrinuo da tome bude tako sitnim preinakama unutar sučelja kamere. Konkretno, novi iOS 14 olakšao je korisnicima prebacivanje između različitih rezolucija snimanja video materijala.

Kada se kamera nalazi u Video mode-u u gornjem desnom kutu korisnici sada imaju mogućnost brzog podešavanja mogućnosti kamere. Konkretno, sa samo dva klika mogu podesiti rezoluciju snimanja, kao i broj FPS-a. Ovo je vrlo vrijedna promjena unutar kamere jer ozbiljnijim snimateljima ova je funkcionalnost iznimno važna. Prije se za podešavanje tih parametara trebalo ići unutar opcija kamere – što je značilo nekoliko koraka više. Za vrijeme tih nekoliko koraka – idealni kadar je mogao propasti i otići za svagda u zaborav. No, novo sučelje kamere taj je problem riješilo.

iOS 14

Novosti u funkcioniranju poruka

Aplikacije za komuniciranje iznimno su popularne, a Apple se novom nadogradnjom potrudio korisnicima još dodatno olakšati način komuniciranja. Uvedeno je nekoliko novosti u funkcije poruka, a vjerujemo da će se mnogim korisnicima svidjeti novotarije kod dopisivanja. Prije svega, uvedena je mogućnost “prikvači na vrh” vama najdražih korisnika s kojima komunicirate. To će vam olakšati i ubrzati pristup do vama omiljenih ljudi te je definitivno pohvalan potez iOS-a.

Nadalje, uvedena je sjajna novost u grupnom komuniciranju jer sada možete jednostavnije i lakše pratiti tko s kime i kako komunicira. Naime, korisnici koji požele odgovoriti na neku poruku unutar komunikacije sada će s lijeve strane imati liniju koja će jasno pokazivati na koji se dio razgovora odnosi poruka korisnika. Dakle, unakrsna komunikacija unutar grupe biti će detaljizirana i samim time će biti lakše pratiti tko na što odgovara. Ujedno, uvedena je i mogućnost postavljanja naziva grupa – što će korisnicima omogućiti više kontrole nad mnogobrojnim razgovorima koje vode unutar aplikacija.

Skrivenih funkcija ima još puno

Iznad smo naveli nekoliko “skrivenih” funkcionalnosti koje dolaze s novim iOS 14 sustavom – a za koje mnogi korisnici vjerojatno nisu ni znali. Veseli nas što Apple svakom nadogradnjom pomaže korisnicima olakšati korištenje uređaja i aplikacija, a ujedno se brine o sigurnosti i zaštiti podataka. Vjerujemo kako će vam gore navede funkcionalnosti pomoći u svakodnevnom radu na iPhone uređajima te će vaše iskustvo korištenja biti još bolje. Novi iOS 14 donio je još zabavnih i korisnih funkcionalnosti pa svakako savjetujemo da dodatne mogućnost potražite na online kanalima.

 

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here