U posljednje vrijeme svjedoci smo sve više slučajeva ”curenja” informacija, do kojih posebno dolazi na aplikacijama i uslugama namijenjenim za komunikaciju. Zbog toga, sve veći broj korisnika migrira na aplikacije i usluge ”trećih strana,” kao što su Telegram i Signal.

Iako je Telegram jedan od najsigurnijih alata za komunikaciju, neke od mogućnosti nisu odmah omogućene. Kako biste zaista zaštitili svoje razgovore u aplikaciji za razmjenu poruka, trebat ćete upotrijebiti značajku tajnog dopisivanja. Evo kako to učiniti.

Telegram

Kako započeti tajno dopisivanje putem Telegram alata na Android uređajima

Kako biste omogućili Telegram tajne razgovore na Android pametnom telefonu učinite sljedeće:

  • U nizu razgovora po vašem izboru dodirnite ime svog kontakta na traci pri vrhu zaslona.
  • Dodirnite tri točke u gornjem desnom kutu zaslona.
  • Odaberite Pokreni tajni chat i potvrdite svoj odabir.

Nakon što je tajni chat pokrenut, pojavit će se kao zasebni razgovor na vašem početnom zaslonu koji je označen lokotom pored imena kontakta, koji će biti prikazan zelenim slovima. U ovom tajnom chatu nećete moći snimati snimke zaslona niti ćete moći snimati svoje razgovore.

telegram ios

Kako započeti tajno dopisivanje na iOS verziji Telegrama?

Na iOS operativnom sustavu sve je manje-više isto kao i na Android uređajima:

  • U nizu razgovora po vašem izboru dodirnite ime svog kontakta na traci koja se nalazi pri vrhu zaslona.
  • Dodirnite tipku Više i nakon toga kliknite na Pokreni tajni chat i potvrdite svoj izbor u sljedećem skočnom prozoru.

Za razliku od Android verzije, čini se da korisnici iOS verzije Telegrama još uvijek mogu snimiti snimke zaslona tijekom svog tajnog dopisivanja. Naravno, vaš će kontakt biti obaviješten da ste snimili fotografiju zaslona, no u tome vas nitko i ništa ne može spriječiti.

Što uopće jest i što znači tajno dopisivanje unutar Telegram alata?

Sve poruke koje korisnici šalju putem Telegrama uvijek su posebno kodirane i zaštićene od neželjenih očiju ”trećih strana”. Poruke u tajnim dopisivanjima, međutim, oslanjaju se na ”end-to-end” kodiranje, odnosno na kodiranje poruka u smislu ”od klijenta do klijenta” što znači da će sam osoba s kojom se dopisujete putem tajnog Telegram dopisivanja znati o čemu se dopisujete.

S druge strane, uobičajeni načini dopisivanja putem ove usluge koriste način kodiranja u smislu ”klijent-poslužitelj/poslužitelj-klijent” i sva ta dopisivanja, odnosno sve poruke koje pošaljete na uobičajeni način pohranjene su u svom kodiranom obliku u vlastitom poslužitelju Telegram alata.

Ono što isto tako treba navesti ovdje jest da je za sada moguće tajno se dopisivati samo s jednim korisnikom. Višestruko tajno dopisivanje putem Telegrama još uvijek nije izvedivo, što ne znači da ova mogućnost neće biti implementirana negdje u budućnosti.

No, što sve to znači u stvarnosti? Uzmimo za primjer alat koji također služi za tajno dopisivanje i koji također služi zaštiti osobnih informacija korisnika, Signal. Odlična stvar kod Signala je u tome što je sve kodirano na ”end-to-end” način. Dakle, samo vi i osoba s kojom razgovarate i s kojom se dopisujete, možete čitati vaše poruke. Što se tiče Telegrama, upbičajene poruke su kodirane između klijenta i poslužitelja, te na samom poslužitelju, ali razgovori su tehnički dostupni iz oblaka.

Poruke koje su kodirane na ”end-to-end” način unutar Telegrama su samo one koje su poslane unutar tajnog dopisivanja, što je svojevrstan minus Telegrama u usporedbi sa Signalom. No dobro je to što se niti poruke ne mogu prosljeđivati ni iz tajnih razgovora. Nakon što vi kao korisnik izbrišete poruke sa svoje strane, osoba s druge strane tajnog dopisivanja također će vidjeti da je ista poruka obrisana.

Uz to, vi kao korisnik možete postaviti svoje poruke, fotografije, video zapise i datoteke tako da se same unište u određenom vremenu, nakon što ih je primatelj pročitao ili otvorio, što je također plus Telegrama. Poruka će tada nestati s vašeg uređaja i uređaja vašeg kontakta, što je dobro u pogledu zaštite vas kao korisnika, ali i drugog kontakta.

Sve tajne razmjene poruka putem Telegrama specifične su za uređaj i pohranjuju se lokalno, što znači da se ne usmjeravaju kroz oblak Telegrama. To znači da možete pristupiti porukama u tajnom dopisivanju samo s izvornog uređaja odakle je i dopisivanje prvotno započelo.

Telegram

Zbog čega tajno dopisivanje na Telegramu nije omogućeno ”po defaultu”?

Telegram opravdava ovu razliku u odnosu na WhatsApp i Signal poteškoćama pri vraćanju povijesti razgovora na više uređaja, uz održavanje ”end-to-end” enkripcije.

“Za rješavanje ovog problema neke aplikacije, poput WhatsAppa i Vibera, dopuštaju dekodiranje sigurnosnih kopija koje ugrožavaju privatnost njihovih korisnika, čak i ako same ne omogućuju sigurnosne kopije. Druge aplikacije potpuno zanemaruju potrebu za sigurnosnim kopijama i ostavljaju svoje korisnike ranjivim na gubitak podataka”, objasnio je Telegram u službenom objašnjenju.

Telegram se stoga odlučio za treću opciju nudeći i tajno o uobičajeno dopisivanje, s time da je tajno dopisivanje kodirano na ”end-to-end” način. Telegram prema zadanim postavkama onemogućuje sigurnosne kopije sustava i svim korisnicima pruža ugrađeno rješenje za izradu sigurnosnih kopija u obliku privatnog oblaka. U isto vrijeme, zasebni entitet za tajne razgovore pruža vam potpunu kontrolu nad podacima, za koje ne želite da imaju sigurnosnu kopiju. U osnovi, uobičajeno dopisivanje vas i drugog korisnika pohranjeni su u oblaku, pa se mogu kasnije vratiti, dok se tajni razgovori pohranjuju lokalno, bez mogućnosti vraćanja.

“To omogućuje prihvaćanje Telegrama od strane većeg broja korisnika, a ne samo za aktiviste i protivnike ”mainstream” aplikacija za dopisivanje, što znači da Telegram postaje otvoreniji za korištenje kod većeg broja korisnika i da može proći ”ispod radara” u pogledu nadzora u određenim zemljama, također stoji u službenom objašnjenju Telegrama.

Bilo kako bilo, Telegram je uz Signal svakako jedan od najboljih alata za tajno i zaštićeno dopisivanje. Svi korisnici koji smatraju da bi im privatnost mogla biti ugrožena ako budu koristili ”mainstream” aplikacije, mogu prijeći na Telegram ili Signal. Koristite li i vi Signal ili Telegram?

 

Piše: Ivan Hečimović

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here