Laserski printer u boji ili crno bijeli danas je postao najrašireniji izbor printera za urede i dom. Objasnit ćemo na što sve treba obratiti pažnju prilikom kupovine laserskog printera, da možete lakše donijeti odluku koji laserski printer kupiti…

Laserski printer cijena?

Kako su inkjet printeri postali sve bolji u posljednjih nekoliko godina, tako su se smanjile razlike između njih i laserskih printera. No, laserski printeri i dalje uglavnom nude bolju kvalitetu ispisa teksta, mogućnost printanja u većoj količini, veći kapacitet za skladištenje papira, nižu cijenu rada i veće brzine ispisa nego inkjeti. Relativno visoke cijene i osrednja kvaliteta ispisa fotografija tradicionalno su usmjerile laserske printere uglavnom na uredsku uporabu, ali ta slika se mijenja. Cijene su snižene, iako, uglavnom, oni i dalje ostaju skuplji od inkjeta, ali i kvaliteta ispisa fotografija je značajno poboljšana.

Koji laserski printer kupiti?

Monokromatski laserski printer može pružiti brzinu, izdržljivost i velike kapacitete ladica za papir da se može nositi sa velikom količinom tiskanja u prometnom uredu. I jeftiniji jednobojni laserski printeri sa manjom količinom papira mogu poslužiti kao osobni stolni printeri u uredu bilo koje veličine. Mnogi današnji laserski printeri u boji imaju kvalitetu otiska fotografija koja je dovoljna za mnoge poslovne namjene, kao što su bilteni za klijente, prospekti i slično. Kod laserskih printera veće kvalitete, ukupna kvaliteta ispisa teksta, grafika i fotografija je dovoljno dobra za brošure i slične materijale, tako da mnoge tvrtke rade takva printanja sama kod sebe.

Koji laserski printer kupiti

 

Dok su velika većina novih inkjeta (osim foto printera) multifunkcijski pisači (MFP), zajedno sa laserskim je na raspolaganju obilje printera sa jednom funkcijom kao i MFP-a. MFP nudi funkciju kopiranja i skeniranja zajedno sa printanjem, a često i fax funkciju. Većina laserskih pisača ili MFP-a uključuje Ethernet povezivost, a mnogi imaju i integriran Wi-Fi. Tu je i Wi-Fi Direct, ili njegov ekvivalent, za uspostavljanje izravne peer-to-peer veze između računala, laptopa i printera, tako da se ne trebate spojiti na mrežu, a tu je NFC touch-to-print, koji omogućuje printanje sa mobilnog uređaja, jednostavnim dodirom na mobitelu i određenog mjesta na pisaču.

Danas mnogi laserski printeri imaju touch-screen sučelje, sigurno printanje (zaštićeno zaporkom), ugrađen hard disk, i/ili sposobnost za obavljanje niza funkcija preko mreže. Većina ima automatsko obostrano printanje na obje strane papira, čime štede velike količine papira, i gotovo svi imaju i plošno skeniranje i automatski uvlakač dokumenata (ADF) za skeniranje, kopiranje ili faksiranje više stranica dokumenata bez nadzora. Mnogi skuplji MFP-i sada nude ADF za automatsko skeniranje obostrane stranice, bilo da da imaju kontra-ADF (RADF), koji skenira jednu stranu papira, zatim okrene stranu, pa skenira drugu stranu, ili duplex skener, a to je ADF koji skenira obje strane papira u jednom prolasku, te je na taj način znatno brži.

laserski printer unutrašnjost

 

LED printeri – koji koriste svjetlosne diode umjesto lasera kao izvor svjetlosti – dijele mnoge karakteristike laserskih printera, te se smatraju uređajima laserske klase. Oni su nešto manji od laserskih printera sa kojim dijele iste mogućnosti, pa su posebno pogodni za manje urede gdje prostor može biti dosta ograničen.

Laserski printeri imaju mnogo toga da ponude tvrtkama svih veličina, od manjih osobnih tvrtki do velikih korporacija, a također su vrijedni razmatranja i za kućnu uporabu. Pogledajte kako odabrati najbolje od laserskih printera, koji obuhvaćaju širok raspon cijena i mogućnosti.

Zašto kupiti laserski printer?

Visoke cijene laserskih printera su stvar prošlosti. Laserski printeri su pristupačniji nego ikada, a imaju brzinu koju očekujete od laserskog printera sa kvalitetom ispisa koju očekujete od inkjet printera. Ova kombinacija brzine i kvalitete čini crno-bijele laserske printere, kao i laserske printere u boji izvrsnim izborom za vašu malu tvrtku ili kućno/uredske uvjete.

laserski-printer

 

Ekonomična priroda laserskih printera će vam i dalje štedjeti novac. Najbolji laserski printeri koje smo testirali imaju tonere visokog kapaciteta, certificirani su sa ENERGY STAR i imaju velike mjesečne cikluse rada, što znači da printer može postići veliku količinu ispisa prije nego što se pokvari. Sve ove osobine štede novce vama i vašoj maloj tvrtki kroz male troškove struje, tonera i zamjenskih dijelova.

Odabir odgovarajućeg printera je pametna investicija za vašu malu tvrtku. Odabirom onoga koji je pravo rješenje za vaše specifične potrebe printanja, možete dugoročno uštedjeti svoje poslovno vrijeme i novac.

laserski printeri promjena tonera

 

Laserski printeri: testiranje učinkovitosti i uštede

Kada je riječ o vašoj maloj tvrtki, želite uštedjeti svaku lipu. Kako bi procijenili najisplativije laserske printere, treba uzeti u obzir učinkovitost (broj ispisa) standardnog crnog tonera svakog printera i podijelili sa cijenom tonera da bi vam pokazali kolika je prosječna cijena po ispisu svakog printera. Ovaj cjenovni iznos je približna vrijednost i treba se koristiti samo kao takva.

Potrošnja struje pisača također košta, a mi želimo da budete svjesni potencijalnih troškova energije prilikom kupovine laserskog printera. Naravno potrošnja struje varira koliko se printer upotrebljava i kreće se od zanemarivih 1-3 W u mirovanju do 300-1200W u radu. Ako planirate malo koristiti laserski printer u svome domu ili uredu onda ova stavka i nije toliko bitna, ali ako planirate printati knjige i kataloge, potrošnja struje laserskom printera vam daje ideju o potencijalnim uštedama koje energetski učinkoviti printeri mogu pružiti.

kupovina printera

 

Laserski printeri: što je još bitno?

Jedna od prvih stvari koje ćete želite da utvrdite je da li trebate laserski printer u boji ili crno-bijeli ili monokromatski laserski printer. Ako vaše potrebe za printanjem obuhvaćaju uglavnom tekstualne dokumente, crno-bijeli pisač bi bio bolji izbor za vas.

Također ćete željeti printer sa visokom rezolucijom ispisa. DPI je kratica za broj točaka po inču, a što je veći dpi, vaše slike će bolje izgledati nakon printanja. Ako printate slike za prezentacije i brošure, trebali bi uzeti u obzir laserski printer sa visokom rezolucijom ispisa od barem 1200dpi, a još bolje 2400dpi.

Mobilne i bežične mogućnosti printanja postaju sve važnije u digitalnom dobu. Biti u stanju printati dokument izravno sa telefona ili tableta je korisno i spasava vas od komplikacija da bi postavili vaš dokument na odgovarajući medij prije printanja. Potražite laserski printer koji pruža kompatibilnost sa Apple AirPrint i Google Cloud Print, kao i sa Wi-Fi printanjem.

Druga stvar koju treba imati na umu je koliko dobro vaš printer funkcionira. Nekim printerima treba samo nekoliko sekundi da se zagriju i budu spremni za printanje, dok vas drugi mogu ostaviti i cjelu vječnost da čekate dok započne printanje. Brzina samog ispisa se mjeri u stranicama po minuti (ppm). Printeri koji mogu printati 32 ili više stranica u minuti smatraju se brzim i učinkovitim.

Svi printeri dolaze sa ladicom za papir. Mnogi printeri imaju mogućnost da prihvate veće količine papira. Nadogradnja kapaciteta za papir vam može uštedjeti vrijeme punjenja ispražnjene ladice za papir.

Prostor je obično ograničen kada su u pitanju kućni uredi ili male tvrtke. Poželjan će biti laserski printer manjih dimenzija, koji ne zauzima mnogo prostora. Nažalost, laserski printeri su općenito veći i teži od ostalih printera, ali najnovije tehnologije rade i na tome, tako da i danas ima manjih laserskih printera, ali ne na uštrb kvalitete ispisa. Nakon što ste pronašli pravo mjesto za printer, biti će u vašem najboljem interesu da ostane tamo.

I za zadnje ali ne manje važno bitno je i kakvu podršku dobivate za vaš novi printer. Nije svejedno dali je garancija 1 ili 3 godine, možda nam i to govori koliko je proizvođač siguran u kvalitetu i trajnost svojih proizvoda. Obično svi poznatiji brendovi pisča imaju svoje web stranice sa informacijama o korisničkoj podršci koju imate na raspolaganju poput brojeva telefona i e-mail, ako vam je potrebna dodatna pomoć za vaš pisač. Većina printera dolazi sa standardnim jednogodišnjim jamstvom, ali obratite pažnju i na printere koji nude duža i sveobuhvatnija jamstva.

 

Primjer kolor laserskog printera i multifnukcijskog kolor laser printera

Postoji na stotine modela laserski printera na našem tržištu od HP-a, Canon-a, OKI-a, Brother-a, Xerox-a, Samsung-a, Lexmark-a itd.

Za primjer ovog vodiča za kupovinu laserskog printera odabrali smo dva nova modela OKI printera. OKI C332dn kolor laser po cijeni od 1200kn i OKI MC363dn kolor multifunkcijski laser po cijeni od 2300kn.

laserski printer oki C332dnOki C332dn je A4 kolor laserski printer, vrlo atraktivne cijene i malenih dimenzija, namjenjen za manje urede ili kućnu uporabu. Dolazi sa proširivom ladicom do čak 880 listova, što je idealno za uredski posao, a tu je i opcija dvostranog ispisa, čime štedite na papiru. Rezolucija ispisa je pristojnih 1200 x 600 dpi, a sa 1Gb RAM -a može se nositi i sa ispisom fotografija. Podržava mrežno okružje i vrlo je štedljiv sa potrošnjom energije, tako da u standby modu troši samo 0,5W i nakon nekorištenja automatski prelazi u taj mod. Koristi LED lasersku tehnologiju, a povezivost mu je izvrsna kroz Gigabit ethernet ili bežićno preko wireless direct-a.  Nudi i opciju mobilnog ispisivanja sa smartfona ili tableta, kao i kompatibilnost sa Google Cloud Print 2.0, ili Apple AirPrint.

 

multifunkcijski-laserski-printer-mc363dnDrugi model OKI MC363dn spada u skupinu multifunkcijskih kolor laserskih printera za manja i srednja poduzeća, i zapravo je vrlo sličnih karakteristika kao i predhodni C332dn samo napravljen kao multifunkcijski uređaj. Preporučena cijena ovog MFC-a je oko 2300,00kn. Kao multifunkcijski uređaj, pisač MC363dn se odlikuje dvostranim kopiranjem, slanjem faksa i ispisivanjem. Također dolazi sa standardnom ladicom 250+100 listova za proširenjem do 880 listova papira. Zbog svojih dodatnih mogućnosti i dimenzije su mu nešto veće i iznose 427x509x444 mm, a teži popriličnih 29kg. Preporuke za korištenje su mu oko 5000 ispisa mjesečno a maksimalno je do 45.000 ispisa mjesečno, što bi trebalo zadovoljiti i osrednje tvrtke. Ostale karakteristike su mu iste kao i kod prethodnog laserskog printera.

Piše: S.M.

 

 

 

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here