Ovo su najbolji printeri koji su dostupni u Hrvatskoj. Najbolji omjer cijene i dobivenog, najbolji multifunkcijski printeri, najbolji uredski printeri, najbolji kolor laserski printeri, najbolji inkjet printeri.

najbolji laserski printeri

 

Ovdje se nalaze naš izbor najboljih printera za 2016/2017 godinu koje možete kupiti u Hrvatskoj. Poredali smo ih prema nekim obilježjima kao što su: najbolji pisači po pristupačnim cijenama, najbolji multi-funkcijski printeri, najbolji laserski printeri i najbolji printeri za uredski posao.

Najnoviji pisači nisu uvijek i najbolji. Opisi nekih pisača koje možete pročitati ovdje, prvi put su predstavljeni još davne 2014. godine. No to ne znači da te pisače ne trebate uzeti u obzir pri kupovini novoga. Svaki od ovih pisača dostupan je na našem tržištu i mogu se kupiti i danas,  jer smo to provjerili.

Ne postoji pisač koji će zadovoljiti apsolutno svačije potrebe i želje, stoga smo ovdje napravili prikaz različitih vrsta printera, za koje znamo da su dobri. U našoj recenziji smo izmiješali printere za kućnu i poslovnu uporabu, kao i one multifunkcijske, printere koji ispisuju u boji i one koji ispisuju monokromatski (crno bijelo), što je manje važno jer su svi pisači koje smo naveli kvalitetni.

Ovisno o vašim prioritetima i okolišu u kojemu radite znati ćete odabrati koji pisač savršeno odgovara vama i vašim potrebama. S time na umu, napisali smo nekoliko savjeta u vezi toga kako odabrati pravi pisač.

 

Najbolji printeri u 2016/2017 godini: savjeti u vezi kupnje

najbolji-printerPrinteri dolaze podijeljeni u dvije glavne skupine: kao laserski i kao inkjet, s time da se ove skupine dalje granaju na to ispisuje li pisač u boji ili monokromatski (iako su monokromatski printeri najprikladniji za poslovnu uporabu). Laserski printeri mogu biti nešto skuplji, no zauzvrat pružaju znatno bolju kvalitetu ispisa i dugovječnost, pogotovo tamo gdje se radi o velikoj količini ispisa. Isto tako oni ispisuju nešto brže. Ali, to ne znači da su laserski pisači uvijek bolji izbor.

Jedno od osnovnih pravila – ako trebate ispisivati tekst i to puno teksta, monokromatski laserski printer će biti pravi izbor za vas i to iz razloga što će sama kvaliteta ispisa biti vrlo dobra i jasna, pisač će brzo ispisivati tekst i sama tinta će biti jeftina. No u slučaju da trebate ispisivati fotografije – čak i ako to znači da ih trebate ispisivati samo ponekad – odaberite inkjet pisač. Pisač koji ima odvojene spremnike boje za svaku boju (umjesto da ima jedan spremnik sa svim bojama) će biti savršen za one koji trebaju ispisivati samo fotografije i slike, ali ako ispis slika čini samo dio onoga što želite ispisivati njime, solidan inkjet pisač će odraditi ovaj posao bez ikakvih problema.

Tehnologija pisača se nije radikalno promijenila, tako da još uvijek sa zadovoljstvom možemo preporučiti iste pisače koji su bili aktualni i prije nekoliko godina. Naravno, da razgovaramo o pametnim telefonima, ovi pisači bi bili već prošlo svršeno vrijeme.

No ono što se dogodilo u vezi pisača prije nekih pet godina jest to da se inkjet tehnologija ispisia ozbiljno umješala u print industriju i to ne bez razloga. Čak i najjeftiniji modeli inkjet printera su podjednako brzi i dobri kao i laserski pisači, no imaju tu prednost što pružaju bolju kvalitetu boje. Također moguće je kupiti A3 inkjet printer po dosta povoljnijoj cijeni od laserskog printera, tako da ako trebate ispisivati format papira koji je veći od A4, ova informacija je nešto što zasigurno trebate imati na umu prilikom odabira.

Laserski printeri u boji još uvijek drže svoje mjesto, (a mogu se naći po povoljnoj cijeni čak i za kućnu upotrebu), no inkjet printeri su ipak ti koji još uvijek ‘vladaju’ u bojama.

 

Najbolji printeri: cijena ispisa

Kada kupujete pisač, zapamtite da je cijena koju plaćate u trgovini samo početak. Budite sigurni da ste u cijenu printera uključili i cijenu tonera ili spremnika za boje i ostalih potrošnih stvari koje ćete s vremenom trebati zamijeniti. Svakako provjerite prije kupnje dali postoji i mogućnost punjenja tonera i spremnika boje, što kasnije značajno snizuje cijenu otiska.  Ova informacija je osobito važna ako ispisujete puno. Ponekad cijena seta tonera se vrlo lako može približiti cijeni samog laserskog pisača (zajedno sa tonerom s kojim i pisač dolazi).

Većina proizvođača napiše prosječan broj stranica koje pisač može ispisati prije nego što se spremnici s bojom potroše. Ovaj broj stranica možete iskoristiti i da biste izračunali prosječnu cijenu stranice i nakon što to učinite biti ćete iznenađeni kada vidite koliko se ovaj broj može razlikovati od pisača do pisača.

Naravno, u slučaju da vam je kvaliteta ispisa važnija od cijene, tada trebate pronaći specijalizirane pisače koji koriste pet ili šest spremnika za ispise fotografija, i obratiti pažnju na druge značajke pisača. Iako ovi dodatni spremnici s bojom mogu znatno poboljšati kvalitetu ispisa, oni isto tako značajno poskupljuju ispis, što znači da će cijena ispisa jedne stranice u tom slučaju biti viša od 1 kn.

multifunkcijski-printeri

 

Savjet u vezi kupovine printera: multifunkcijski printeri

Danas većina modernih pisača su zapravo multifunkcijski ‘sve u jednom’ uređaji koji  uključuju skener i kopirku. Ovo vam omogućava da skenirate fotografije i ostale dokumente te da ih nakon toga konvertirate u digitalne datoteke koje kasnije možete pohraniti na vašem računalu ili ih možete podijeliti s vašim prijateljima. Isto tako možete i ispisivati kopije dokumenata koje ste skenirali, čime se vaš pisač pretvara i u fotokopirni uređaj. Neki uređaji isto tako u sebi sadrže i fax (sjećate li se njih?). Ako trebate skener, fotokopirni uređaj i printer, uštedjeti ćete veliku količinu novca ako se odlučite na kupovinu multifunkcijskog printera.

Pisači se vrlo lako mogu spojiti na vaše računalo i to putem običnog printerskog USB kabela, ali to znači da ćete pisač moći koristiti na samo jednom računalu. Za kućnu upotrebu, jako dobar izbor bi bio pisač koji u sebi ima WiFi i to iz razloga što omogućuje ispisivanje sa bilo kojeg uređaja u vašoj kući, pa čak i sa vašeg pametnog telefona. Ako imate iPhone ili iPad, potražite AirPrint kompatibilnost. WiFi isto tako znači da više neće trebati spajati pisač sa računalom i da više nećete morati stalno ostavljati to računalo uključeno kako bi se svatko u vašoj kući mogao služiti pisačem.

laserski printeri

 

Savjet u vezi kupovine printera: brzina ispisa

Brzina ispisa je još jedna važna stvar i to iz razloga što brzina ispisa koju napišu proizvođači rijetko kada odgovara stvarnoj brzini. Ako često trebate ispisivati na brzinu, prije nego što kupite pisač pročitajte neku recenziju printera koja će biti neovisna od proizvođača. Druge korisne stvari koje uvijek dobro dođu na pisaču su dodatni USB utor, kao i utor za memorijsku karticu koji će vam omogućavati da ispisujete izravno sa digitalne kamere.

Ono što isto tako treba uzeti u obzir pri kupovini novog printera jest veliki spremnik za papir kao i automatski punjač papira, koji će vam omogućavati skeniranje i kopiranje dok radite nešto drugo. Dvostrano ispisivanje je isto tako vrlo korisno, bez obzira ispisujete li školske skripte ili nekakve druge brošure. Dvostrani ispis će vam jednostavno prepoloviti potrošnju papira. Trebate samo u postavkama namjestite ispisivanje s obje strane papira.

Ono na što isto tako treba misliti jest softver koji dolazi sa vašim pisačem. S nekim pisačima dolaze programi za osnovno editiranje fotografije, kao što je micanje ‘crvenog oka’ na fotografijama ili namiještanje uravnoteženosti boja, ustvari neki pisači će vam čak dopustiti da sve ovo namjestite na način da koristite kontrole samog pisača bez da morate uključivati vaše računalo.

Canon Pixma MG7550

 

Canon Pixma MG7550

Cijena: 1250 kn

Canon Pixma MG7550 preporučujemo onim ljudima koji su entizijasti što se tiče slika kao i onih koji ponekad moraju ispisivati izravno s diska. U stvari, radi se o sjajnom multi-funkcionalnom pisaču koji ispisuje u izvrsnoj kvaliteti, bilo da se radi o ispisu sa CD/DVD-a ili ostalih medija, a kao dodatak pruža i mogućnost dvostranog ispisa kao i spajanje na bežične ili cloud servise. Izgleda dobro i nije pretjerano glomazan, a dostupan je u bijeloj, crnoj i Burnt Orange boji.

Pročitajte recenziju Canon Pixma MG7750 i MG 5750

 

najbolji printeri oki-b432dn

OKI B432dn

Cijena: oko 3000kn

OKI B432dn dolazi iz OKI 400 serije laserskih pisača. Radi se o pouzdanom monokromatskom pisaču koji će vam biti od velike pomoći ako imate mali posao jer će vam smanjiti troškove ispisa. Radi se o robusnom laserskom pisaču manjih dimenzija najprikladnijem za manje urede sa srednjim opsegom printanja. Unatoč malim dimenzijama ovaj laserski printer ima držač za 250 listova papira + 100 listova iz multi-funkcionalne ladice. Uz dodatnu ladicu kapacitet raste na respekatabilnih 880 listova, čim je OKI dao do znanja da je namjena ovog printera čak i u povećim tvrtkama.

OKI-jev koncept ravnog prolaza omogućava korisniku iznimnu slobodu i fleksibilnost prilikom odabira medija na koji se ispisuje (naljepnice, kuverte itd), te podržava rad sa papirima do težine od čak 163 gsm. Rezolucija ovog pisača je 1200 dpi, što je pristojno za jedan monokromatski pisač. Ispis teksta i podataka je oštar i unatoč tomu što OKI B432dn nije jedan od najbržih pisača na tržištu, vrlo je izdržljiv i ponosi se visokom oštrinom i jasnoćom ispisa crno-bijelog sadržaja. Sistem odvojenih tonera i bubnjeva prisutan kod većine OKI-evih pisača omogućava značajne uštede prilikom ispisa. Po jednoj A4 stranici on iznosi tek 14 lipa (uključujući PDV). Malenih dimenzija, ovaj pisač zahtijeva minimalno održavanje i savršen je izbor za uredske poslove manjeg ili srednjeg opsega.

printer Brother HL-L9200CDWT

Brother HL-L9200CDWT

Cijena: 6100kn

Za uredske poslove srednjeg do velikog opsega za koje je potreban veliki i teški pisač koji će dati dobru kvalitetu ispisa sa svim mogućnostima spajanja, ovaj pisač je idealno rješenje. Većih dimenzija 410 x 495 x 445mm i težine od 28.3kg, dolazi sa osnovnom ladicom za 250 papira i dodatnih 50 papira drugačijih vrsta, a uz nadoplatu dobivate i dodatnu ladicu za 500 papira, pa se ukupni kapacitet penje na 800 listova. Ispis je jasan i oštar, a kvaliteta fotografija je iznenađujuće dobra za laserski printer. U rezoluciji 2400 x 600 dpi ispisi su bili nalik na rezultate koje dobijemo sa kvalitetnim foto inkjet printerom na standardnom papiru.

 

HP Color LaserJet Pro MFP M277dw

HP Color LaserJet Pro MFP M277dw

Cijena: 2800kn

Ako tražite neki pisač koji će ispisivati fotografije u visokoj kvaliteti, u tom slučaju znajte da su inkjet pisači ovdje još uvijek u prednosti. No, ovaj multifunkcijski kolor laserski pisač omogućava izvrsnu kvalitetu ispisa i slika i teksta te će na taj način biti odličan odabir za manje urede koji trebaju kvalitetan ispis poslovnih dokumenata.

 

HP OfficeJet 7510

HP OfficeJet 7510

Cijena: 1400kn

Velik broj jeftinih pisača završi u ‘istome košu’ sa skupljim pisačima i to iz razloga visoke cijene zamjenskih spremnika za boju, no kod ovog pisača to nije slučaj. Iako se ne radi o najbržem pisaču (dizajneri koji trebaju ‘brzinsko’ ispisivanje će vjerojatno htjeti brži pisač), ono što OfficeJet 7510 kvalitetnim jest kvaliteta ispisa, niska cijena održavanja i raznovrsnost ispisa. HP OfficeJet 7510 je vrlo dobar izbor za malene urede koji trebaju povremen ispis postera i brošura na A3 formatu papira.

Pročitajte recenziju novog HP OfficeJet Pro 7740

 

Epson Ecotank ET-2500

Epson Ecotank ET-2500

Cijena: 2000kn

Ako trebate pisač za povremenu upotrebu u vašem domu možda ćete htjeti razmisliti o mogućnosti kupovine jednoga od mnogih inkjet pisača koji su sada dostupni i po cijeni nižoj od 1000kn. No ako trebate pouzdan pisač za svakodnevnu upotrebu, bilo u malenom uredu ili u vašem domu, tada će ovaj Ecotank ET-2500, pisač vrlo niske potrošnje s jamstvom od čak tri godine biti pisač koji će vam dugoročno uštedjeti novac.

Pročitajte recenziju EPSON L 850

 

OKI Data C531dn

OKI Data C531dn

Cijena: oko 2700kn

Ovaj kolor laserski pisač dolazi sa poprilično velikim spremnikom boje koji će u prosjeku ispisivati za 17 lipa po stranici, što znači da se radi o jednom od najboljih odnosa cjene ispisa, barem u pogledu naših recenzija pisača u boji. Ovaj laserski pisač dolazi sa standardnom ladicom za 350 papira: 250 papira za standardan ispis i 100 papira za višenamjenski ispis u koji stanu papiri različitih veličina. Može ispisivati papir do maksimalnih 21,59×35,56cm, a sama ladica za papire se može nadograditi na 880. Sa OKI C531 dn dobivate izdržljivog radnika na duge staze sa odličnim omjerom cijene ispisa.

Brother HL 3170cdw

Brother HL 3170cdw

Cijena: 2100kn

Brotherov laserski pisač u boji ima mnoštvo opcija, uključujući i dvostrani ispis kao i sposobnost mrežnog korištenja za više korisnika, kao i bežično spajanje. Dolazi sa 2 vrste ladica od 250 papira, druga ladica služi za deblje papire, na žalost nema opcije proširenja ladica kao kod ostalih printera. Ovaj pisač se može pohvaliti sjajnom rezolucijom od čak 2400 dpi-a- i za monokromatski i za ispis u boji. Međutim kod ispisa fotografija fali malo detalja, pa su ispisi zahtjevnih fotografija manje kvalitete. Sve u svemu ovaj pisač ipak daje vrlo kvalitetan ispis, a činjenica da se radi o pisaču na koji se možete spojiti bežičnim putem i to čak putem vašeg pametnog telefona čini da ovaj pisač bude stavljen u skupinu pisača koje definitivno treba uzeti u obzir prije kupovine.

 

Epson Expression Premium XP-530

Epson Expression Premium XP-530

Cijena: 630kn

Pri kupovini ovog jeftinog multifunkcijskog uređaja trebate jedino imati na umu da je ukupna cijena ispisa mnogo veća nego kod konkurencije. No Epson Expression XP-530 će biti dobar izbor za ljude koji ne trebaju ispisivati dokumente i slike na svakodnevnoj bazi, nego za one koji zahtijevaju ispis vrlo visoke kvalitete, bilo da se radi o fotografijama, školskim izvješćima ili dokumentima. Dolazi sa WIFI spajanjem i ima SD utor za direktno printanje sa kamere.

 

HP DeskJet 3720

HP DeskJet 3720

Cijena: 620kn

Ono što se nama svidjelo kod ovog multifunkcijskog inkjet pisača jest njegov kompaktan dizajn, kao i kvaliteta ispisa i performanse koje su sasvim dobre za pisač koji košta samo 600kn. No, troškovi održavanja su vrlo visoki, čak i ako namjestite pisač na ‘Instant Ink’ opciju, tako da će DeskJet 3720 biti idealan za ljude koji vrlo rijetko ispisuju svoje stvari.

Pročitajte recenziju o HP DeskJet 3720

 

Canon Pixma MG3650

Canon Pixma MG3650

Cijena: 600kn

Visoka cijena Canonovih spremnika za crnu boju znači da ovaj model nikako nije dobar izbor za ljude koji uglavnom žele ispisivati jednostavne tekstualne dokumente. Na svu sreću, kvaliteta ispisa u boji jest ono što se mjeri kod ovog pisača, što znači da će ovaj pisač biti jako dobar izbor ako trebate višenamjenski pisač koji može bez problema obavljati ispis u boji na rezoluciji od 4800×1200 dpi, kao i ispis fotografija putem WIFI-a, i to sa vaših mobilnih uređaja.

Pročitajte recenziju Canon Pixma G2400 i G3400

Piše: S.M.

 

 

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here