Najnovija studija objavljena u naučnom časopisu Origins of Life and Evolution of Biospheres sugerira da promatranje živih bića može imati mnogo toga zajedničkog s računalnim sustavima. U biti, znanstvenici impliciraju na to da su blockchain sustavi živa bića.

Da postoje dokazi koji povezuju biološki sustav s računalnim sustavima, rekao je Oleg Abramov, znanstvenik s Instituta za planetarne znanosti, koji djelomično financira NASA-in program Habitable Worlds. Valja napomenuti da je Abramov također vodeći autor studije o kojoj se i vodi sva rasprava, a studija je razvijena u suradnji s Kirstinom Bebellom i Stephenom Mojzsisom.

Svoja su zapažanja izgradili na distribuiranom blockchain virtualnom stroju, koji se sastojao od tisuću čvorova. Oni su zajedno radili u obliku globalnog računala opće namjene, koje se zbog same prirode blockchain mreže nije moglo isključiti. Ova je opaska pokazala da računalni sustavi imaju karakteristike bioloških sustava, nešto kao DNK.

“Blockchain je struktura podataka koja se sastoji od podjedinica nazvanih blokovi koji su trajno povezani međusobno naprednom kriptografijom. U praksi, to je nepromjenjivi medij koji nosi upute u obliku računalnog koda i replicira se u tisućama čvorova, baš kao i DNA u stanicama.” – objasnio je Oleg Abramov.

Uz pozivanje na DNK, prema istraživanju, blockchain sustavi su živa bića u određenom smislu jer pokazuju i određena svojstva samih živih bića (reagiraju na okruženje, šire se, mijenjaju). Prepoznajući sve te procese samodostatnosti kao “organizam”, istraživači smatraju da je tehnologija zapravo operativno zatvoren sustav, koji bi barem u teoriji, mogao ispuniti sve uvjete života.

Piše: Marijan Živković

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here