Mobilne mreže posljednjih su mjeseci u središtu pozornosti, posebice zbog činjenice što se ozbiljnije započelo raditi na uvođenju 5G infrastrukture. Uvođenje 5G infrastrukture izazvalo je mnoge podijele u društvu i medijima jer mnogi smatraju kako nova generacija mobilnih mreža šteti zdravlju i ne pridonosi dovoljno razvoja gospodarstva kako bi imalo smisla riskirati sa zdravljem.

Unatoč tome, ne postoje znanstvene studije koje bi dokazale negativan ili pozitivan učinak na zdravlja pa se razvoj takvih mreža nastavio. Dakako, cilj takvih mreža je poboljšati propusnost interneta te korisnicima osigurati zadovoljavajuće brzine prijenosa podataka.

U Hrvatskoj postoji nekoliko telekom operatera, a među njima svakako vrijedi izdvojiti HT, A1 i Tele2. Ovaj potonji itekako ima razloga za zadovoljstvo jer je prema nedavnim istraživanjima postigao najbolji rezultat po pitanju brzine u Europi. Dakle, United Grupa (dio koje je Tele2) prema istraživanjima ima najbrži intenret na području Europe. Istraživanja je provela kompanija Ookla koja ima poprilično rigorozne standarde ispitivanja brzine putem Speedtest aplikacije.

Mobilna mreža United Grupe (Vivacom) postigla je najbolji Speed ScoreTM2 rezultat, pozicioniravši se time u sam vrh Europe. Valja naglasiti kako je napravljeno više od 127.000 testova, a u kojima je sudjelovalo više od 44.000 korisnika.

United Grupa u Hrvatskoj je vlasnik Tele2 mobilnog operatera, a prema nedavnim najavama u daljnji razvoj poboljšavanja infrastrukture planirano je uložiti poprilična sredstva. Valja naglasiti kako je United Grupa zapravo kombinacija telekom operatera i medijske kuće jer obuhvaća razne brendove širom Europe.

Primjeri, United Grupa u Hrvatskoj uz Tele2 ima i medijske brendove NovaTV, Doma TV, Sport Klub, N1, portal dnevnik.hr – što su sve respektabilni brendovi koji su itekako popularni. Iz United Grupe nedavno su najavili kako će fokus biti na razvoju nove poboljšane infrastrukture Tele2 mreže što je definitivno dobar znak za sve stare i nove korisnike te mreže. Daljnjim ulaganjima kvaliteta signala će još rasti, a sve to trebalo bi dodatno učvrstiti poziciju na tržištu Tele2 telekoma.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here