Novi šef Ubera, Dara Khosrowshahi, objavio je izvješće u kojem priznaje da je tvrtka krajem 2016. godine pretrpila veliki hakerski napad. Naime, podatke čak 57 milijuna korisnika ukrala su dva hakera, zatraživši iznos od 100.000 dolara kako ne bi progovorili o krahu sustava. Međutim, informacije o događaju upravo su isplivale na površinu…

U napadu su ukradena imena korisnika, brojevi telefona, kao i njihove elektronske adrese. Osobito su nastradali brojni vozači Ubera, njih čak 600.000, kojima su hakeri ukrali povjerljive informacije poput imena i brojeva vozačkih dozvola.

Informacije o napadu isplivale su tek sada, godinu dana kasnije


Iranac Khosrowshahi, koji je preuzeo Uber prije tri mjeseca, kaže da je tek nedavno saznao za taj slučaj. „Ništa od ovoga nije se smjelo dogoditi i neću tražiti izgovore za incident,“ izjavio je 48-godišnjak u utorak.

Dvojica odgovornih napadača ušli su prošlog listopada u „cloud“ tvrtke i preuzeli milijune podataka, što Uberovih korisnika, što vozača. Kako bi zataškali skandal, a hakeri uništili podatke kojih su se dokopali, američka tvrtka isplatila im je 100.000 dolara! Dva su zaposlenika Uberove sigurnosti ubrzo dobila otkaz, jer korisnike nisu upozorili na „curenje“ podataka.

Uberov CEO, Dara Khosrowshahi, ne brine za incident

„Iako ne mogu izbrisati prošlost, svakom zaposleniku Ubera obećajem da ćemo učiti na svojim greškama,“ dodao je Khosrowshahi. Ipak, u napadu nisu ukradeni brojevi kartica i bankovnih računa, rute prijevoza te osobni identifikacijski brojevi, pa u Uberu imaju barem pokoji razlog da na napad ne gledaju potpuno crno, već odsad rade na zaštiti svojih članova.

Piše: D.S.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here