Iako na našim stranicama nećete naći tekstove vezane uz politiku, religiju i slične teme (op.a. niti smo mišljenja da o njima treba raspravljati javno na Internetu), ne možemo ne spomenuti “novo nastalu” religiju zvanu WOTF – Way of the Future. Navodno je to idući logični korak u ovom modernom i tehnološkom svijetu iza kojeg stoji prilično poznati softverski inženjer iz Silicijske doline.

Riječ je o Anthonyju Levandowskom koji je pažnju javnosti privukao jer se nalazi u pravnoj bitci između Ubera i Googlea. On je osnovao novu religiju koja štuje umjetnu inteligenciju (dalje u tekstu: AI). Misija njegove WOTF religije (op.a. negdje ćete čak naći i naziv WTF koji bolje odgovara) je razvoj i promocija ideje o božanstvu iza kojeg stoji umjetna inteligencija koja će raditi na boljitku civilizacije.

Zapravo teško je reći što im je točno cilj, osim da štuju umjetnu inteligenciju u kojoj kažu zapravo “da je Bog bot i da su oni njegovi poslanici”. Već vidimo da će na sebe navući bijes raznih vjerskih udruga i organizacija.

Ono što je zanimljivo je činjenica da je Levandowski su-osnivač kompanije Otto koja se bavi samovozećim kamionima, a koju je Uber kupio 2016.-te godine. No, otkaz iz Ubera je dobio jer se sumnja da je ukrao kod iz Googlea kako bi razvio ovu tehnologiju za samovozeće/autonomne kamione. Ipak, mnogo je zanimljivija ova njegova “religija” od kamiona oko kojih se spore dvije velike kompanije.


WOTF ekipa nije mnogo rekla o njihovom AI bogu, no očito je da su se na jednom mjestu okupili inženjeri i znanstvenici i svoje vizije i “želje” oblikovali u nešto što su nazvali “religijom”.

Problem koji oni ističu je činjenica da “tradicionalna religijanema odgovore na mnoga pitanja niti može slijediti tehnološki napredak svijeta.
Tu dolazimo i do nečega o čemu se priča mnogo u zadnje vrijeme, a godinama već i u

Silicijskoj dolini – o singularnosti. To je teorija u kojoj će mašine/uređaji postati toliko pametni da će vrlo brzo postati pametniji od ljudi koji su ih napravili, te će to voditi super inteligentnim strojevima koji će se moći spojiti s našim malim, racionalnim mozgovima. Ukratko – čovjek i mašine će postati jedno i bit ćemo jako pametni!

Za mnoge futuriste, a i poznatog Raya Kurzweila, to znači da ćemo “kopiju” svog mozga moći uploadati u računalo i to će voditi praktički besmrtnosti. Svoju svijest, svoja sjećanja i ostalo ćete iz ljudskog tijela prebaciti u mašinu. O tome su pričali i Stephen Hawking i Elon Musk koji upozoravaju da će se to dogoditi jednog dana i da će to biti potencijalna prijetnja cijelom čovječanstvu.

Musk je otišao toliko daleko da je rekao da je AI zapravo stvaranje demona kojeg možda nećemo moći obuzdati.

Mnogo je različitih tumačenja ove “religije” da ih ne možemo sve spomenuti niti želimo vrijeđati bilo koju vjeru ili nečije vjerske osjećaje. No, moramo spomenuti još samo izjavu jedne osobe – Zoltana Istvana – koji je rekao “da se nada da će AI Bog biti Bog kojeg trebamo i koji će, nadamo se, nešto napraviti za čovječanstvo”.

Nadamo se da to nećemo uspjeti saznati jer postoji šansa da nešto pođe po zlu. Svi smo gledali Terminatora i svjesni smo što je bio SkyNet. Karikiramo malo, no znate na što mislimo – stvaranjem robota kojeg ne možete kontrolirati ili nad kojim možete izgubiti kontrolu je zazivanje katastrofe. S druge strane – tu je tehnološka znatiželja koja postoji u nama i koja želi vidjeti “ustanak robota”.

Ono što mi mislimo da Levandowski želi je zapravo skrenuti pozornost na napredovanje tehnologije i umjetne inteligencije, te na činjenicu da će biti jako puno moralnih i etičkih dilema što je pravedno, a što nije, odnosno što bi se moglo dogoditi s robotima i kako ćemo ih tretirati. Zanimljivo, jedan robot je nedavno postao državljanin Saudijske Arabije, što je na tom tragu i o čemu priča Lewandowski.

Mnogo je važnije pitanje – kada ćemo doći do stadija da se bavimo ovim pitanjima koja smo naveli? Hoće li to biti u idućih 20, 50 ili 100 godina, ne znamo. Znamo samo da Lewandowski ima pravo – AI je pred vratima i to je “idući veliki korak u razvoju čovječanstva”. A religija – taj dio nas ne zanima.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here