Svake godine, jednom godišnje velik broj proizvođača pametnih uređaja susreću se u Barceloni, ne bi li ondje predstavili svoje najnovije izume i novitete. Budući da je 2020. godina ulazi u već dvadeset i peti dan i da se polako bliži vrijeme ovogodišnjeg MWC ili ”Mobile World Congress” sajma, vrijeme je da kažemo nešto i o tome. Što sve možemo očekivati i čemu se sve možemo nadati na ovogodišnjem MWC sajmu pročitajte u nastavku članka.

Službeni početak sajma: 24. veljače

MWC 2020 službeno počinje u petak, 24. veljače. Događaj će trajati četiri puna dana i završit će u četvrtak, 27. veljače. Kao i svake godine dosad i ove godine će na Svjetskom kongresu mobilne tehnologije prisustvovati mnogi ugledni uzvanici koji će biti predstavnici renomiranih proizvođača poznatih i malo manje poznatih brendova pametnih telefona i tableta.

Zbog svoje važnosti MWC je događaj ogromne važnosti za industriju pametnih telefona (i tableta). Ove godine stvari bi dodatno trebala zahuktati 5G tehnologija, koja bi se baš ove godine trebala značajno probiti na tržište i među korisnike. Osim 5G mreža, MWC 2020 obilježit će i AR/VR tehnologije te napredak u umjetnoj inteligenciji, koji je svake godine sve prisutniji kod pametnih telefona. Evo što točnije možemo ove godine na MWC sajmu očekivati od pojedinih proizvođača.

Huawei P40

Huawei: novi Matebook 14 i Matebook X Pro ”ultrabookovi” plus (vjerojatno) P40 i P40 Pro

Prošle godine Huawei nam je na MWC 2019 predstavio svoj prvi, savitljivi, pametnih telefon i da budemo iskreni nismo bili razočarani viđenim. Tanak i vizualno prekrasan Huaweijev Mate X oduzimao je dah mnogih tadašnjih promatrača i ispitanika. No od tada Mate X nije se pojavljivao previše u javnosti (pogotovo ne u Europi i Sjevernoj Americi). Hoćemo li uređaj ponovno vidjeti i na ovogodišnjem sajmu?

Jedna od stvari koje ćemo na sajmu zasigurno vidjeti od Huaweija bit će njihova prijenosna računala. Novi Matebook 14 i Matebook X Pro bit će novi ”ultrabookovi” koji će biti predstavljeni tržištu. Radit će se o uređajima visokog razreda, namijenjeni samo za one dubljeg džepa i novčanika. Ono što bismo mi željeli vidjeti na sajmu svakako su nove Huaweijeve perjanice; Huawei P40 i njegov brat također P40 Pro. Hoće li nam Huawei uslišiti želje ili ne, ostaje nam za vidjeti.

 

Xiaomi: hoćemo li ove godine na sajmu imati prilike vidjeti nasljednika Xiaomijevog Mi 9 uređaja?

MWC ne bi bio MWC bez Xiaomija. Tvrtka koja je najprije započela kao amaterska tvrtka u svijetu pametnih telefona, čiji je glavni zadatak i cilj bio ”pomrsiti” račune divovima kao što su Apple, Samsung i Huawei, danas se razvila u renomiranog proizvođača pametne tehnologije. To se najviše može zahvaliti činjenici da Xiaomi proizvodi pretežito cjenovno pristupačnije uređaje od konkurencije koji usprkos svojoj nižoj cijeni u sebi i dalje imaju sve ono što jedan kvalitetan uređaj mora imati.

Ove godine Xiaomi će također prisustvovati MWC sajmu. Lani je Xiaomi na tržište, malo prije početka sajma, izbacio svoj Xiaomi Mi 9 uređaj. Još jedan od uređaja kojeg smo imali prilike vidjeti na sajmu bio je Xiaomi Mi MIX 3 5G, prvi ”5G kompatibilan” Xiaomi pametni telefon. Nadamo se da će nas i ove godine Xiaomi razveseliti i iznenaditi novim telefonom koji će sadržavati neku novu tehnološku inovaciju.

LG V60 ThinQ

LG: LG V60 ThinQ i vjerojatno LG G9

Prošla godina je za LG bila onako, umjerena. MWC 2019 predstavio nam je LG G8. Uređaj se prodavao onako kako se prodavao. Ne možemo reći da LG-ju ide baš sjajno posljednje dvije-tri godine, no što je tu je. Osim G8-ice LG je na tržište izbacio još jedan uređaj visokog razreda. Riječ je o LG V50 ThinQ pametnom telefonu, vrlo dobrom pametnom telefonu, dobrih kamera i solidnog zaslona.

LG je za ovogodišnji sajam ostao poprilično tajnovit. Nitko ne zna sa sigurnošću što nam tvrtka sprema. Neka šuškanja idu u smjeru novog LG V60 ThinQ, što je svakako i najlogičniji potez kojeg bi LG mogao povući na MWC 2020.

Sony Xperia 10

Sony: kamo Sony može ići nakon Sony Xperije 1?

Jedno od obilježja po kojima se japanska tvrtka isticala u odnosu na ostale bila je njihova ”cinema-wide” tehnologija. Upravo se njome Sony pohvalio na prošlogodišnjem sajmu tehnologije u Barceloni. Osim nje, Sony je tržištu i zainteresiranim promatračima i gostima predstavio svoja tri pametna telefona: Sony Xperiju 1, perjanicu i dva uređaja iz srednjeg razreda, Sony Xperiju 10 i Sony Xperiju 10+.

Ono što je povezivalo sva ova tri pametna telefona jest omjer slike od 21:9. Što nam Sony sprema ove godine? Gdje stvari mogu ići nakon 21:9 omjera i onoga što je u vizualno-tehnološkom smislu pokazala Sony Xperia 1? Na odgovore ćemo se morati strpjeti oko mjesec dana.

Nokia 9 PureView

HMD Global: nažalost bez Nokije 9.2 PureView

Jedna od zvijezda MWC sajma iz prošle godine i to ne samo iz HMD Global tabora, već sajma općenito, bila je njihova nova Nokia 9 PureView, čije je jedno od najvažnijih obilježja bilo njezina peterostruka stražnja kamera. Ono zbog čega je ta Nokia bila toliko posebna jest njegova 240-megapixelna mogućnost fotografiranja (pet senzora po 12 megapixela).

Uz to, kamere su relativno dobro smanjivale šumove i ”zrnatost” slike. Njezinu nasljednicu Nokiju 9.2 PureView vjerojatno nećemo vidjeti na MWC 2020 (spominju se nekakva odgađanja zbog tehničkih problema). No vjerujem kako to neće zaustaviti finskog proizvođača pametnih telefona da nas razveseli svojim novim uređajima.

Samsung Galaxy S20

Samsung: novosti u vezi Samsung Bloom-a

Samsung je što se tiče najava, već ”pretekao” MWC sajam. O njegovim nadolazećim uređajima iz srednjeg ranga (Samsung Galaxy A51 i A71) već znamo ponešto. Tu su naravno i informacije o Samsung Galaxyju S10 Lite kao i o ”olakšanoj” inačici Galaxy 10 Note uređaja. MWC sajmu prethodi još jedno događanje koje se treba odviti 11. veljače i upravo bi na njemu Samsung trebao službeno najaviti svoju novu liniju perjanica, odnosno Samsung Galaxy S20 telefone.

Hoće li nakon svih ovih događaja ostati išta za MWC? Hoće. Naime, južnokorejski proizvođač navodno radi na nasljedniku svog prvog savitljivog, pametnog telefona. Ne, on se neće zvati Galaxy Fold 2, već Samsung Galaxy Bloom. Hoćemo li zaista u nastavku ove godine na tržištu imati priliku vidjeti i nasljednika Samsungovog ”savitljivca” ili je to još prerano, pokazat će nam MWC 2020.

Piše: Z.K.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here