Masovna popularizacija interneta donijela je velike promjene u mnoge sfere života, a posebno su utjecaj te popularizacije osjetili glazbenici i bendovi. Naime, način na koji danas funkcionira glazbena industrija u potpunosti se promijenio i neke stvari danas jednostavno treba ostaviti iza sebe i okrenuti se novim modernim vremenima. A moderna vremena donose novi način slušanja glazbe, tzv. streaming.

Podaci koje je javnosti plasirala Recording Industry Association of America (RIAA) za područje SAD-a pokazuju kako je danas streamanje glazbe najpopularniji format slušanja i najbolji izvor zarade. Naime, streaming je u prošloj godini uspio zaraditi 5.7 milijardi dolara, što je rast od čak 63 posto u odnosu na razbolje prije. No, zbog popularnosti streaminga ostali načini zarade od glazbe su u padu.

Primjerice, znatno se smanjio broj digitalnog preuzimanja glazbe, koji je uprihodio samo 1.3 milijardi dolara prihoda, što je pad od 25 posto. Zanimljivo, taj pad je uzrokovao da su fizička izdanja (CD, DVD, gramofonske ploče…) ponovno popularnija od digitalnog preuzimanja.

Fizički mediji pali su za 4 posto (na 1.5 milijardi dolara), što nije drastičan pad i ukazuje na to kako ljudi još uvijek vole kupovati opipljive medije. Zanimljivo je kako raste broj prodanih ploča koji je skočio za 10 posto, dok je prodaja diskova pala za šest posto. No, diskovi su još uvijek iznad broja prodanih ploča, ali čini se kako će se to u budućnosti izmijeniti.


Čini se kako je glazbenicima i izdavačkim kućama preostalo malo rješenja. Mogu se okrenuti streamanju glazbe što je trend koji bi uskoro mogao u potpunosti osvojiti tržište ili mogu proizvoditi ploče ili Blu-ray diskove čime bi se priključili ovom rastućem trendu. Sve ostale tehnologije koje su javnosti predstavljane u posljednja dva desetljeća čini se idu u zaborav. Tko zna, možda se uskoro pojavi i kakva nova ideja i zavlada tržištem, no za sada je investiranje u streaming glazbe najbolje rješenje koje će donositi stalni priljev novca.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here