Krajnja cijena novog Mac Proa je suluda i nijedan normalan korisnik ne treba takvu mašinu. No, u obranu Applea, Mac Pro nije dizajniran za “prosječnog” korisnika.

I prije nego je Apple predstavio Mac Pro, znali smo da će mu početna cijena biti gotovo 6 tisuća dolara. Preciznije, početni model košta 5.999 dolara, no nitko nije znao koliko će koštati u najjačoj varijanti, odnosno s najjačom konfiguracijom koju Apple nudi.

Ovaj tjedan nam je kompanija dala odgovor na to pitanje. Novi Mac Pro možete kupiti preko Appleovih stranica, a u Americi najjači model košta preko 53.000 dolara! U Europi ista takva konfiguracija košta preko 70.000 eura, odnosno oko 520.000 kuna!

Cijenu možete provjeriti i sami ovdje. Kliknite da želite kupiti Mac Pro, te ćete zatim dobiti konfigurator. Ako odaberete sve najjače komponente i nešto sitno periferije i softvera, cijena je spomenutih 53.000 dolara.

Bazni model je sasvim dobar i on u sebi ima 8-jezgreni Intel Xeon W procesor. No, ako odaberete 28-jezgreni Intel Xeon W procesor, cijena skače dodatnih 7.000 dolara. Ta cijena ide u nebo ako u računalo stavite nestvarnih 1.5 TB RAM memorije, što će na cijenu dodati još 25.000 dolara. Ubacite još dvije grafičke kartice (Radeon Pro Vega II), 4 TB SSD-a, Appleove Afterburner (video performance accelerator kartica), cijena će skočiti dodatnih 14.200 dolara. U globalu to onda iznosi 52.199 dolara.

Ali pričekajte, jer to nije sve! Apple će vam dati na odabir kotačiće za vaš Mac Pro koji koštaju dodatnih 400 dolara. Dodajte na to još Magic Mouse s trackpadom za 149 dolara. I ne zaboravite pre-instalirani Apple softver i dolazimo do cijene od 53.247,98 dolara.

Ta cijena je u potpunosti suluda! Kao što smo rekli na početku, nijedan prosječan korisnik ne treba takvo računalo. Ipak, Apple ne računa da će “prosječni” korisnici kupiti to računalo. Ono je namijenjeno kompanijama, te profesionalcima koji se fokusiraju na grafički dizajn, video editiranje, simulacije “teških” 3D animacija i slično.

Za one koji imaju viška novaca, Apple preporučuje da kupite i njihov novi monitor – Pro Display XDR. Riječ je o 32-inčnom 6K ekranu čija je početna cijena 4.999 dolara. Ako želite dodatni sloj protiv odbljeska sunca i općenito svjetlosti, možete kupiti “nano-texture glass”, pa će vas monitor koštati 5.999 dolara.

Nažalost, monitor ne dolazi sa stalkom. Ako želite i “Pro Stand” za svoj novi monitor to će vas koštati dodatnih 999 dolara.

Kada zaokružimo Mac Pro + Pro Display + Pro Stand, cijena se penje na 60.444,98 dolara. U Europi i preko 80.000 eura. Ako vas zanima kunska protuvrijednost, sami ju izračunajte. Nama se zavrtjelo u glavi od ovakvih cijena.
Samo da stavimo to u perspektivu – da tu cijenu od 80.000 eura, možete dobiti manji stan u Zagrebu, kupiti Audi A5, BMW 5, novu Teslu ili obići pola svijeta.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here