Sa svakom novom nadogradnjom za iOS dolaze nam neke nove mogućnosti za naše iPhone pametne telefone. Sve ono novo što svaka iduća iOS nadogradnja donosi, uredno piše u opisu. No, činjenica je da mnogi od nas nemaju vremena (a ni volje) čitati sav taj tekst, pogotovo ako je on na engleskom i pogotovo ako ne stojimo baš najbolje s engleskim.

Bez obzira na to, bilo bi dobro tu i tamo pročitati što nam donosi koja od tih nadogradnji. Razlog je taj što svaka nova nadogranja donosi neke nove, cool stvari kojih prije nije bilo (ili su jednostavno bile zaključane), a koje možemo propustiti ako za njih ne znamo. Logično!

Propuštanje novih mogućnosti i ”fičrsa” koje će vaš iPhone imati s novom iOS nadogradnjom više ne mora biti slučaj za vas. Zašto? Iz razloga što ćemo u nastavku ovog članka reći nešto više o čak pet novih stvari koje donosi najnoviji ”update” za iOS! Svaka od tih mogućnosti bolja je od one prethodne i sve zajedno služe za dodatno poboljšavanje produktivnosti. O kakvim se točno novinama radi i što nam je to dobro donijela nova iOS nadogradnja, pročitajte u nastavku!

iphone

Notes aplikacija sada vam može služiti za skeniranje i potpisivanje dokumenata

Jedna od možda najvećih fora u vezi nadogradnji koje je donio sada već postariji iOS 11 bila je implementacija skeniranja i potpisivanja dokumenata preko Notes aplikacje. Umjesto da pronalazite i skidate nekakve aplikacije trećih strana i upitne kvalitete kako biste imali dodatne mogućnosti, to od iOS 11 više ne morate raditi. Notes aplikacija će mnoge te dodatne stvari imati u sebi.

Jedino što je ovdje pod znakom pitanja jest to koliko koji korisnik koristi Notes aplikaciju. Ako je koristite i ako se njome služite, a nadogradili ste svoj iPhone barem na iOS 11, onda ćete znati da ona ima dodatne stvari koje prije nije imala. Neki korisnici ne koriste ovu aplikaciju (ili je koriste rijetko), pa možda nisu svjesni poboljšanja i novih funkcija koje Notes već neko vrijeme ima u sebi.

Kako skenirati dokumente unutar iPhonea? Evo kako:

 • Za početak pokrenite Notes aplikaciju.
 • Nakon što ste je pokrenuli, stvorite novu bilješku. Novu bilješku stvorit ćete ako kliknete na ikonu za izmjenjivanje (ili ”Edit”).
 • Sada kliknite na ”+” ikonu i svaki dokument za koji želite da vam Notes skenira, stavite ga u domet kamere vašeg iPhonea.
 • Kad ste spremni samo kliknite na tipku okidača kamere (možete koristiti i tipke za volumen uređaja kako biste započeli skeniranje).
 • Ono što je iPhone skenirao možete dodatno prilagoditi. Ako ste zadovoljni skeniranim dokumentom i onime kako on izgleda, kliknite na ”Keep Scan”. Ako želite možete stavljati i dodatne dokumente na skeniranje. Možete i ponoviti skeniranje u slučaju da niste zadovoljni.

Kako potpisati dokument unutar Notes aplikacije na iPhoneu?

Za početak odaberite snimljeni, skenirani dokument kao bilješku. Nakon toga, kliknite na ”Share” ikonu. Ponudit će vam se popis dodatnih mogućnosti, iz kojih onda možete odabrati ”Markup” i ići na ”+” ikonu, koja se nalazi na donjoj strani zaslona.

Kliknite na ”Signature” kako biste dodali svoj potpis. Potpisati se možete ili prstom (povlačeći po zaslonu) ili Appleovom olovkom. Nakon što ste se potpisali, kliknite na ”Done” i potpis će biti snimljen.

iphone x ios

”Instant” pretraživanje preko ”Home” zaslona

Još jedna mogućnost iPhonea (koju mnogi od nas znaju propustiti ili na nju uopće ne obraćaju pozornost) je mogućnost ”instant” pretraživanja. Radi se ustvari o jednoj od pomalo skrivenih mogućnosti, zbog čega mnogi korisnici niti ne znaju za nju (drugi je razlog taj što velik broj nas koristi preglednike na iPhoneima za pretraživanje).

Ne morate pokretati Safari kako biste nešto pronašli na internetu. Umjesto da pokrenete Safari, možete jednostavno prstom povući na ”Home” zaslonu i moći ćete pretraživati kontakte, elektroničku poštu i ostalo. Evo kako možete koristiti ”instant” pretraživanje:

 • Idite na prvi ili ”Home” zaslon svog iPhonea.
 • Odande povucite od vrha zaslona uređaja prema dolje. Pokazat će vam se tražilica.
 • Unutar novootvorene tražilice utipkajte ono što želite pronaći. Klikom na ”Show more” tražilica će vam dati dodatne rezultate pretrage.
iphone-11 kamera
iphone-11 kamera

Skeniranje QR kodova sada možete obaviti preko kamere svog iPhonea

Ne morate čak niti skidati poseban QR čitač kodova na svoj iPhone. Umjesto toga, možete uz pomoć kamere skenirati kodove. Skeniranje QR kodova putem kamere uređaja, ne samo da će vam uštedjeti vrijeme, već će vam uštedjeti i prostor uređaja, što znači da se ovu mogućnost svakako isplati isprobati. Evo kako možete koristiti kamere iPhonea za skeniranje QR kodova:

 • Ako koristite kontrolni centar za pokretanje kamere, duže pritisnite na ikonu kamere i pričekajte dok vam se ne pokaže dodatni izbornik.
 • Sa izbornika mogućnost ”Scan QR code”, nakon čega će se pokrenuti aplikacija kamere.
 • Sada samo postavite QR kod u polje kamere, nakon čega će se pojaviti poveznica. Nju spremite. Ta poveznica će se pokrenuti preko Safarija ili će automatski otvoriti aplikaciju o čijem se kodu radi.

 

Jedinstveni međuspremnik za međusobno usklađene Appleove uređaje

Ova će vam mogućnost poprilično koristiti ako imate dva ili više Apple uređaja. Jedinstveni međuspremnik omogućit će vam prijenos i zapisivanje teksta sa jednog Apple uređaja na drugi, no postoji jedna ”kvaka” u vezi ove mogućnosti: sadržaj međuspremnika s jednog uređaja morate zalijepiti na drugi uređaj u vremenskom razdoblju od dvije minute. Evo kako to možete učiniti:

 • Za početak odaberite ono što želite kopirati. To ćete odabrati postavljanjem strijelice miša.
 • Desnim klikom miša kliknite na ono što ste odabrali. Trebale bi vam se otvoriti dodatne opcije.
 • Iz dodatnih opcija odaberite ”Copy” (ili kopirajte koristeći prečac sa tipkovnice). Taj kopirani sadržaj bit će dostupan na svim Appleovim uređajima koji su međusobno usklađeni. Sve što trebate sada učiniti jest zalijepiti to na drugi Appleov uređaj (putem naredbe ”Paste”).

Siri možete koristiti i kao podsjetnik

Siri je, od svojih početaka pa do danas, dosta napredovala. U početku su njezine mogućnosti bile ograničene, dok ih je danas sve više i više. Jedna od dodatnih mogućnosti koje danas Siri ima je mogućnost korištenja Siri kao podsjetnika.

Na primjer, možete otvoriti neku internetsku stranicu na svom pregledniku i možete napraviti upit unutar AI mogućnosti Siri da vas podsjeti na tu stranicu za dva sata. Nakon što dva sata prođu, Siri će vas podsjetiti da ste otvorili tu internetsku stranicu.

Siri možete koristiti i za slanje poruka i objavljivanje sadržaja preko aplikacija kao što su WhatsApp ili Twitter. Ako ste se pitali ima li Siri neke dodatne mogućnosti, odgovor je da ima. Ovo je samo jedna od njih.

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here