Dronovi su se već vrlo dobro adaptirali u naš život i to u razne sfere života. Imamo ih prilike viđati na sportskim natjecanjima, u službi dostave, u području umjetničkog stvaralaštva, u području kontrole gradova i cesta, itd.

Njihova primjena je vrlo šarolika i zasigurno će se u budućnosti naći još mnogo kreativnih načina na koje će se iskoristiti dronovi. No, među svim tim danas poznatim načinima korištenja, posebnu ulogu dronovi imaju u belgijskom gradu Oostende, gdje su u službi čišćenja galebljih gnijezda.

Obalni grad Belgije, posljednjih godina ima jako velikih problema s galebovima, koji stvaraju veliku štetu i probleme gradu i stanovnicima. Naime, galebovi kopaju po smeću koje korisnici ostavljaju ili u svojim spremištima ili u uličnim spremnicima. Sve to stvara velike probleme, jer nered koji galebovi ostavljaju iza sebe ne samo da je nesnosan, već i ugrožava zdravlje ljudi.

Zbog toga, belgijske su vlasti već nekoliko godina okupirane problemom nesnošljivih galeba te traže kvalitetan način kako riješiti problem. Bilo je prošlosti svakakvih pokušaja – od postavljanja sjajnih zrcala i strašila pa sve do galebljih kontraceptiva. Ništa od toga nije pomoglo, te su odlučili kako će probati iskoristiti dronove da riješe problem.

Ideja je da se putem dronova naprave vrlo detaljne karte galebljih gnijezda. Na temelju tih karata napravi se plan kako se riješiti dijela gnijezda, a u dio gnijezda postaviti lažna jaja. Nakon napravljenog plana kreće se u akciju, gdje glavnu ulogu igraju vatrogasci koji miču gnijezda, a u dio njih postavljaju lažna jaja.

Lažna jaja tu su iz razloga da bi se smanjila nervoza i agresivno ponašanje kod galeba. Sve zajedno trebalo bi dati efekt o kakvom u ovom belgijskom gradu već dugo vremena maštaju. Činjenica je da se prošlogodišnji eksperiment s dronovima pokazao uspješnim pa bi ove godine ovaj projekt mogao pokazati kako su dronovi sjajno rješenje za borbu protiv galeba.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here