Naši pametni telefoni su zaista sposobni za puno toga – od snimanja video-isječaka sve bolje kvalitete, do fotografiranja slika, bilo u noćnom, bilo u uvjetima danjeg svjetla, a o memoririanju datoteka velikih dimenzija, pokretanju svakojakih aplikacija da ne govorim. Ipak, sve ove aktivnosti jako utječu na jedan segment uređaja, a to je baterija.

Je li 2500, 3000, 3500 ili čak 1800 mAh dovoljno za jedan prosječan pametni telefon, bez potrebe dopunjavanja? Teško je za reći. Aplikacije, operacijski sustavi, aktivnosti – sve to i troši i iscrpljuje baterije uređaja više nego ikada prije. Ako tome dodamo činjenicu da se baterije pametnih telefona dodatno troše s vremenom  te da, kako uređaj postaje stariji, potrebno je sve više vremena da se uređaj napuni, energija baterije dobiva još više na naglasku.

U nastavku ovoga članka ćemo govoriti o tome na koji način točno funkcionira punjenje mobilnih uređaja, točnije pametnih telefona, kao i o različitim metodama punjenja za pametne telefone koje su nam danas dostupne. Još jedna stvar o kojoj ćemo govoriti jest o tome zbog čega je starijim pametnim telefonima potrebno više vremena za punjenje i što je ono što mi kao korisnici možemo učiniti kako bismo to nekako poboljšali.

 


slaba baterija na mobitelu

Kako funkcioniraju baterije koje se mogu ponovno puniti

Svaki pametni telefon ima bateriju. Kod nekih uređaja korisnik tu bateriju može izvaditi sam na vrlo jednostavan način. Drugi pak uređaji imaju baterije koje su mehanički spojene na tijelo uređaja (takozvane ”non-removable”). Za takve baterije je najbolje da ih korisnik uopće niti ne dira, jer se njih može izvaditi samo na poseban način. Bez obzira na to kakva je baterija u uređaju, ono što je kod svake baterije isto jest način na koji baterija distribuira energiju u uređaj.

Ćelija svake baterije unutar sebe ima dvije elektrode, od kojih jedna označava pozitivan, a jedna negativan naboj. Osim toga, baterija u sebi sadrži isto tako i elektrolite. Za vrijeme korištenja uređaja, a onda samim time i baterije, ioni unutar baterije kreiraju oblike unutar elektroda, što u konačnici stvara tijek električne energije koja onda odlazi kroz negativan vanjski izlaz baterije čime se stvara naboj.

Kod baterija koje se ne mogu ponovno i ponovno puniti ovakve kemijske reakcije se odvijaju samo jednom. Kod baterija koje se mogu ponovno puniti (kao što su recimo litij-ionske baterije kakve danas koriste gotovo svi pametni uređaji), ovakve kemijske reakcije su takve da ih se može ”okrenuti”. To znači da se takve kemijske reakcije mogu odvijati ”unatrag”, što omogućuje bateriji upijanje energije kroz punjenje.

Koji su načini punjenja baterija? Postoje dva: punjenje žičnim i bežičnim putem. Svaki od ova dva načina ima svoje prednosti i nedostatke.

 

Punjenje putem žice – prednosti i nedostaci

Slično kao što je to slučaj s brojnim drugim elektroničkim uređajima i pametni telefoni su od svojih početaka uvijek dolazili s prikladnim kabelima za punjenje. Ti kabeli se gotovo uopće nisu mijenjali. Sve donedavno.

Gotovo deset godina svi pametni telefoni koji nisu bili Appleovi su koristili jednu vrstu USB kabela za punjenje: radilo se o USB kabelima koji su u sebi imali podršku i za USB 2.0 i za USB 3.0 način povezivanja. Tako je bilo i tako još uvijek uglavnom jest kod svih Android (i u prošlosti Windows) pametnih telefona. Kod iPhonea je drugačije jer svi iPhone uređaji koriste poseban Lightning kabel.

Ipak, bez obzira na brzine prijenosa energije i podataka USB 2.0 i 3.0 kabelima, stručnjaci su tražili još brži način prijenosa. I otkrili su ga. Još brži način punjenja i prijenosa podataka moguć kroz posebni USB-C kabel kojim ”brzo punjenje” ili ”Quick Charge” tehnologija još više dobiva na značaju.

Koliko je brzo punjenje- brzo pokazuju i praktični primjeri. Velika većina uređaja, bez obzira na to koliko mili Amper sati baterija imala, se od 0 do 100% mogu napuniti za oko pola sata. U usporedbi s ”običnim” punjačima, to je više od trostruko manje vremena.

Koje su prednosti žičnog punjenja? Kao prvo, najveća prednost je učinkovitost. Žični punjači, bez obzira radilo li se o USB-C ili USB 2.0/3.0 punjaču su još uvijek dosta učinkoviti (čitaj- teško zamjenjivi).

Koji bi bili nedostaci? Kabel. Ne vole svi kabele, što je nešto što bi bežično punjenje u cijelosti trebalo maknuti. Neimanje kabela je ujedno i najveća prednost bežičnog punjenja, dok bi nedostaci bili još uvijek sporije punjenje od žičnog kao i veća ”rasipnost” energije.

 

Zbog čega naši uređaji pune ”sporije” nego što bi trebali (ili nego na što smo naviknuli)

Sada kada smo nešto rekli o tome kako se uređaji mogu puniti, prijeđimo na glavnu stvar i recimo nešto više o tome što su sve glavni uzroci sporog punjenja uređaja.

Prvi i najočitiji razlog jest loš izvor napajanja, loš adapter ili jednostavno loš kabel. Svakim punjenjem, pogotovo ako se kabel savija i ako se adapter ”ne odmara” ove stvari se troše, što dodatno uzrokuje to da svako iduće punjenje bude sporije i neučinkovitije.

Drugi uzrok sporijeg punjenja uređaja jest kvar ili činjenica da je utor uređaja prljav. S vremenom utori postanu onečišćeni različitim česticama prašine i prljavštine tako da ga ne bi bilo loše s vremena na vrijeme očistiti kakvim nježnim vlaknima četkice ili ga ispuhati. Isto tako utor može postati hrđav i pokazivati znakove korozije.

Treći uzrok sporijeg punjenja baterije uređaja je tehničko-softverske naravi. To jest- aplikacije. Kao što znamo, aplikacije troše bateriju jer su aplikacije ono što u biti stalno radi na pametnim telefonima. Bilo da se radi o Messenger aplikacijama za chat ili o igrama, one stalno rade i na taj način troše bateriju.

Problem se zna dogoditi ako i kada aplikacije rade u pozadini bez našeg znanja jer će na taj način dodatno trošiti bateriju. Rješenje? Probajte Greenify ili slične aplikacije uz pomoć kojih ćete moći isključiti sve one aplikacije koje vam ne trebaju i na taj si način uštedite bateriju uređaja.

Posljednji, ali nikako manje važan razlog zbog kojeg baterija na nekom uređaju radi lošije ili zbog kojeg se baterija sporije puni jest taj što je baterija jednostavno – zastarjela. Kao i svaki drugi elektronički uređaj, tako i baterije stare i tu se ništa ne može učiniti.

Nakon godinu ili dvije korištenja baterija na svakom uređaju će imati manji kapacitet nego što je to bio slučaj kada je uređaj bio nov. Možete pokušati zamijeniti bateriju ili još bolje – koristiti neki od savjeta kako maksimalno povećati vijek trajanja baterije.

Piše: D.M.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here