Iako su se sportska događanja počela održavati diljem kontinenta, zbog opasnosti od koronavirusa odlučeno je kako će se većina tih natjecanja održavati pred praznim tribinama. Sport je tako izgubio jednu važnu kariku i temelj svojeg postojanja – navijače. Ipak, ako već nema navijača na tribinama, zasigurno ih ima pred televizorima. Uskoro počinje i engleska Premier liga – a čelnici razmatraju jednu iznimno zanimljivu opciju.

Prema trenutno aktualnim podacima, nastavak Premier lige trebao bi započeti 17. lipnja – kada će “engleski” nogometaši nakon nekoliko mjeseci napokon istrčati na teren odigrati nogometnu utakmicu. No, ništa neće biti isto kao prije izbijanja koronavirusa. Naime, igrači će loptu “naganjati” pred praznim tribinama i neće moći računati na gromoglasnu potporu svojih fanatika.

Kako bi se cjelokupna situacija što više približila situaciji prije koronavirusa, čelnici lige razmatraju oplemeniti video prijenose na televizorima navijača. Naime, ozbiljno se razmatra opcija da se uz prijenos utakmice prenosi i unaprijed snimljeno navijanje navijača – a za to bi mogla poslužiti FIFA 20. Ova popularna igra u sebi ima implementirane razne vrste navijanja, a što bi čelnici lige mogli iskoristiti – kako bi odnijeli dašak (nekadašnje) atmosfere sa stadiona – u domove navijača engleskih klubova.

Ideja s “umjetnim navijačima” testirana je već u njemačkoj Bundesligi – u kojoj je takvo navijanje izazvalo podijeljena mišljenja. Naime, veliki broj navijača pozitivno je reagirao na dodavanje umjetne buke navijača, dok je postajao i dio onih kojima se takvo “dodavanje buke” nije svidjelo. Kako bi zadovoljili obje strane, u Engleskoj sve više razmišljaju o paralelnim prijenosima utakmica.

Primjerice, na jednom bi se kanalu prenosila utakmica s dodatkom navijača i komentatora, dok bi se na drugom prenosio samo glas komentatora. O sličnoj ideji o dodavanju navijača razmišljaju i u španjolskoj ligi, a neki čak razmišljaju o virtualnom dovođenju navijača na stadion. Bilo kako bilo, tehnologija i video igre mogle bi postati važna karika budućih sportskih događanja. Čeka se najbolje rješenje – koje će zadovoljiti sve navijače i gledatelje.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here