Ponekad se određeni termini ili kratice uzimaju zdravo za gotovo, no ponekad zaboravljamo da ne znaju svi što znače određene kratice. Isto tako, kada kupujete novo računalo vidjet ćete da ima određeni CPU, GPU i slično. Zato ćemo mi u nastavku ovog teksta vidjeti što koja od ovih kratica znači i čemu služi. Odnosno, vidjet ćemo za što je pojedinačna komponenta zadužena i zašto trebate znati neke osnovne stvari. Pa pogledajmo što su to CPU-i, GPU-i i APU-i

CPU: Central Processing Unit

Central Processing Unit, ili CPU, je “mozak” računala. U računalima prije mnogo godina, CPU je bio napravljen u obliku više čipova. No, da bi se povećala efikasnost i smanjili troškovi izrade, CPU se danas nalazi u samo jednom čipu. Pogađate, radi se o procesorima. Isto tako, neki koriste izraz “mikroprocesori” za današnje CPU-ove jer su mikro, odnosno mali.

Samim time što smo uspjeli smanjiti veličinu CPU-a, to nam je omogućilo da dizajniramo manje i kompaktnije uređaje. Danas možete kupiti all-in-one desktop računalo jer praktički sve komponente, uključujući CPU, stanu u mali prostor. Nadalje, laptopi su sve tanji i lakši, a s druge strane sve moćniji. Ne zaboravimo i procesore u mobitelima koji su danas jači nego računala prije par godina.

CPU – odnosno procesor – je zadužen za izvršavanje procesa u vašem računalu. Instrukcije, odnosno naredbe se pohranjuju u RAM-ima, te se potom šalju u CPU na izvršenje. To je sustav koji se sastoji od tri dijela: Fetch, Decode i Executea. Šire gledano, to znači da oni prime neki ulaz, odnosno ulazne parametre i daju određeni izlaz, odnosno rezultat.

Ukratko, to znači da je CPU zadužen za učitavanje vašeg operativnog sustava, otvaranje aplikacija, pa čak i izvođenje kalkulacija unutar Excel tablice. Teške operacije, poput igranja igri, dobar dio opterećuje CPU, ali i neke druge komponente o čemu ćemo pričati kasnije.
Danas procesore možete naći u jako puno oblika i izvedbi. Imate onih procesora koji imaju jednu jezgru i troše jakom malo struje, do onih koji imaju 10-12 i više jezgri. Ti su mnogo moćniji ali i zahtijevaju bolje napajanje.

GPU: Graphical Processing Unit

Uza sve napredovanje koje se dogodilo s procesorima, oni imaju svojih mana. Recimo obrada grafike – oni mogu grafiku procesuirati u linearnim koracima. S druge strane, grafika u igrama, se mora procesuirati paralelno, odnosno simultano. I tu dolazimo do GPU-a, odnosno “Graphical Processing Unita”.

GPU je, u neku ruku, dodatak CPU-u i pomaže oko teških grafičkih “zadaća”. Zato igre ne možete igrati glatko bez grafičke kartice. Možete, Ali će to biti “patnja”. Ako imate GPU, onda će to ići mnogo bolje i glađe.

Većina računala danas, uključujući i laptope, imaju CPU i GPU. Naravno, slabija računala/laptopi dolaze samo s CPU-om i integriranom grafičkom karticom koja je višestruko slabija od dedicirane grafičke kartice.

Oba “čipa” – CPU i GPU – imaju slične funkcije, ali način na koji ih obrađuju je drugačiji. GPU radi mnogo toga paralelno i samim time mogu raditi milijarde operacija koje su potrebne za igranje igri, reprodukciju multimedije, grafičko obrađivanje slika i videa itd. Grafičke kartice koje kupite, praktički uvijek imaju i svoju memoriju, odnosno RAM.

To im omogućuje da spremaju podatke koje generiraju. U onom trenu kada ih trebaju prikazati, “izvući” će ih memorije i poslati dalje. Ne moramo ni napominjati da je to užasno važno za igranje igara.

Pošto su te kartice često lagane za zamijeniti, gameri ih često i mijenjaju. Ali naravno, to ima svoju cijenu. Što je bolja grafička kartica, i što je bolji GPU, to je i cijena viša. U svakom slučaju, GPU vam je neophodan za mnoge stvari koje radite na računalu.

APU: Accelerated Processing Unit

Da bi se smanjila fizička veličina i troškovi proizvodnje, proizvođači komponenti su našli način kako da kombiniraju više elektroničkih komponenti u jedan čip. Zadnja iteracija te tehnologije u System-on-a-Chip (SoC) uređaji. U tom dizajnu, uređaji imaju svu potrebnu elektroniku spojenu u jedan čip. To je pomoglo povećanju proizvodnje jeftinijih komponenti, te pametnih telefona.

Prethodnik SoC-u su bili Accelerated Processing Units, odnosno APU. Oni su kombinirali CPU i GPU, ne samo kako bi smanjili troškove proizvodnje, nego i da bi povećali efikasnost tih čipova. Minimizirali su distancu između GPU-a i CPU-a, te tako povećali brzinu prijenosa podataka i povećali performanse rada uređaja.

Kako su GPU-ovi optimizirani za brže kalkulacije, tako CPU jedan dio posla može prebaciti na GPU. Ako su CPU i GPU odvojeni, tada je jedan od faktora i njihova udaljenost, te brzina prijenosa podataka. S druge strane, APU kombinira te dvije komponente i brzine su veće, jer je sve pod “jednom kapom”.

Ipak, današnji APU ne daje uvijek bolje performanse od odvojenog CPU-a i GPU-a. APU često sadrži “slabiji” CPU i GPU, pa je to super stvar za neke druge potrebe.
Recimo, AMD proizvodi APU. Ali isto to radi i Intel. Samo što AMD ima svoju dediciranu liniju APU-a, dok Intel to nema.

U svakom slučaju, dobro je znati razliku između CPU-a, GPU-a i APU-a. Svaka od tih komponenti ima svoju zadaću. Pitanje je što vam treba od računala i za što ga koristite.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here