Pojavio se na webu i screenshot HBO-ve email ponude za poslovnu nagodbu sa hakerima, koja je prezentirana kao nagrada za pronalaženje sigurnosnih propusta a ne kao otkupnina.

Je li djelatnik HBO-a ponudio hakerima “nagradu za pronalaženje propusta” umjesto plaćanja otkupnine?

Izvršni direktor HBO-a ponudio je hakerima nagradu za pronalaženje sigurnosnih propusta.

U najnovijem razvoju HBO-ove borbe protiv hakera koji tvrde da imaju 1,5 terabajta ukradenih podataka medijskog diva, cyber-kriminalci su pokazali poruku elektronske pošte koja prikazuje raspravu između izvršnog direktora HBO-a i hakera još od 27. srpnja, oko pet dana prije nego što je kršenje postalo javno , naime hakeri su 23. srpnja kontaktirali HBO s traženjem otkupnine u vrtoglavom iznosu od 6 miliona dolara.


HBO-ov e-mail je pažljivo formuliran kako bi se izbjeglo da izgleda kao da je ponuda plaćanja ništa drugo osim nagrade za otkrivanje ranjivosti u HBO-vom sustavu. Hakeri, koji su krajem srpnja objavili nekoliko novih HBO-ovih epizoda iz popularnog serijala “Game of Thrones”, zahtijevali su 6 milijuna dolara, prema nekim neimenovanim izvorima koji su upleteni u cjelokupnu istragu ovog slučaja.

 

hbo email sa hakerima

 

“Imate prednost što ste nas iznenadili. U duhu profesionalne suradnje, molimo vas da produljite rok za još jedan tjedan”, glasio je tekst iz elektronske poruke. “Kao pokazivanje dobre volje sa naše strane, spremni smo se obvezati na isplatu od 250 tisuća dolara kao nagradu za otkrivanje naših sigurnosnih propusta, čim dogovorimo sve detalje oko prebacivanja Bitcoinsa na vaš račun.”

Međutim prema jednom neimenovanom izvoru osobe koja je bila uključena u istragu, ovo je samo bila taktika kupovanja vremena od strane HBO-a, koji zapravo i nije imao namjeru surađivati ​​s hakerima. U ovoj email prepisci izmedju HBO-a i hakera, haker koristi nadimak “Little Finger”, koji se odnosi na samu tematiku filmova i serija popularnog “Game of Thrones”-a, kao karakter koji je poznat po svojoj pronicljivosti i lukavosti.

Inače za ovu prepisku putem elektronske pošte od strane hakera korištena je adresa e-pošte koja ima  hosting unutar teritorija Kine, što očigledno dodatno otežava rješavanje cijelog slučaja u zakonskim okvirima.

Kao što već znamo hakeri tvrde da su ukrali 1,5TB podataka iz tvrtke, uključujući nadolazeće epizode “Ballers” i “Room 104”, koje su navodno već procurile na internetu. Hakeri su upozorili još prošlog mjeseca da će doći do još materijala sa HBO-vih servera.

Piše: D.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here