Fraza „Da barem mogu odustati od svega“ poprima novo značenje kada govorimo o društvenim mrežama i Internet servisima. Naravno, nekada ste mislili da ćete VI i Facebook/Twitter/Instagram/Snapchat biti zauvijek zajedno u digitalnom svijetu, no ljudi se mijenjaju, vremena se mijenjaju, servisi se mijenjaju … i često dođe do zasićenja u korištenju te poželite obrisati korisnički račun i zauvijek završiti s istim.

Nažalost, ne nude sve web stranice i društvene mreže lak način da obrišete korisnički račun. S nekima vam treba samo par klikova mišem, neki će vam obrisati račun kroz par dana, a s nekima morate imati živaca jer je proces brisanja prilično kompleksan. Takve stranice jednostavno ne vole „gubiti korisnike“, iako ih mjere u stotinama milijuna, pa se ponekad morate potruditi da ih obrišete i slijediti hrpu koraka umjesto da imate jednu opciju u postavkama – „delete account“!

Postoje neke stranice koje vam mogu pomoći da obrišete svoje korisničke račune, a to su redom AccountKiller, Just Delete Me, Deseat Me… Ipak, mi ćemo vam pokazati kako da obrišete račune na najpopularnijim web servisima i društvenim mrežama.

 

Facebook


Najpopularnija društvena mreža Facebook trenutačno ima 1.86 milijardi korisnika (što je duplo više u odnosu na 2012.-u godinu kada su imali manje od 1 milijarde), pa im nećete previše nedostajati ako obrišete korisnički račun. Oni vam nude dvije opcije – deaktivaciju i brisanje. Deaktivacijom ćete „zamrznuti“ račun i vaš profil će biti nedostupna drugim korisnicima sve dok se vi ponovno ne logirate.

Kada se logirate, nastavljate po starom kao da se ništa nije dogodilo. Brisanje računa možete napraviti na ovom linku. Taj proces nije instant nego traje 90 dana. Prvo će vam se račun deaktivirati i ako se ne logirate unutar 90 dana, bit će trajno obrisan. Ako se logirate, tada ćete prekinuti proces brisanja i morat ćete sve ispočetka raditi ako ga želite obrisati.

 

 

 

Twitter

Twitter ima jako jednostavno opciju brisanja računa. Sve što morate napraviti je posjetiti korisničke postavke (account settings) na ovom linku, ali to morate napraviti na računalu, a ne preko mobitela. Preko mobilne stranice nećete vidjeti opciju za brisanje. Točnije, unutar postavki treba vam opcija za deaktivaciju računa.

Nakon što račun deaktivirate, i nakon što prođe 30 dana račun će se trajno obrisati. No, čim stisnete deaktivaciju računa, broj vaših sljedbenika ili followera – kako želite – pada na nulu! Tako da prije nego stisnete tu opciju, razmislite što želite sa svojim računom.

 

Google (i YouTube)

Google je ogroman. Ova kompanija ima jako puno servisa (GMail, GDrive, Calendar, Blogger, Android, Photos, AdSense …) i sve se veže za isti račun. Brisanje istoga je jako jednostavno jer sve možete učiniti na jednom mjestu. Sve što trebate je proći par koraka na ovom linku .

Ali prije nego obrišete sve račune i podatke, možete ih skinuti lokalno na računalo na linku. Zanimljivo je da recimo ne možete obrisati neke račune (op.a. kao npr. Bloggerov) bez da obrišete cijeli Google account. Jedina iznimka od ovog svega je YouTube račun. Njega morate obrisati zasebno.

To možete učiniti ovdje, samo kraj imena/korisničkog imena stisnite opciju „advanced“ i pri dnu ćete imati opciju „Delete channel“. Nakon što to napravite, obrisat ćete cijeli račun, sve videe koje ste uploadali, sve komentare koje ste ostavili i slično.

 

 

 

LinkedIn

Moglo bi se diskutirati da li je LinkedIn najkorisnija društvena mreža ili nije, no da je korisna kod traženja posla – je. Zato je LinkedIn profil nešto što biste trebali ostaviti online. Ionako ne zahtijeva od vas puno posla nakon što jednom postavite svoj online CV.

No, ako ipak želite obrisati korisnički račun, to možete tako da se logirate, kliknete u gornjem desnom kutu na svoju sliku, te odaberete Account: Settings & Privacy. Potražite link „Closing your Linkedin Account“ unutar „Subscription“ sekcije. Nakon što date razlog zašto odlazite, account će vam se „zamrznuti“ na 20 dana i nakon toga će se obrisati. Ako se logirate u spomenutom periodu, prekinut će se proces brisanja korisničkog računa.

 

 

 

Microsoft

Microsoftovi korisnički računi su se prije vodili pod zasebnim imenima – Live ID, MSN log-in, .NET Passport itd. Separiranje računa po brendovima jednostavno nije bilo dobro, a to je shvatio i Microsoft , te je sve vaše račune objedinio pod jedan. Slično kao i Google davno prije.

Sada ako koristite Microsoftove servise imate jedan master korisnički račun s kojim ulazite u sve – od Outlook.com-a do Xbox live i Officea 365. Kako im pristupate je pitanje za neki drugi put, no zatvoriti/obrisati account možete na zasebnoj stranici koja se zove „Close account page“.

Microsoft „obećava“ da će kroz 60 dana obrisati sve podatke vezane uz vas, no u tom periodu možete pristupiti računu i spriječiti brisanje istih. Ali nažalost nije sve ni tako idealno. Ne možete obrisati ovaj račun ako imate bilo kakvu premium uslugu, kredit na Skypeu, automatske odgovore na Outlooku… Sve ćete to morati poništiti, potrošiti, ugasiti da biste mogli obrisati račun.

Ne brinite se – Microsoft će vam reći što sve morate napraviti prije nego možete zatvoriti račun. Malo je gnjavaža, no nije preteško.

 

 

 

Skype

Iako biste mislili da ćete Skype račun „ubiti“ zajedno sa Microsoftovim jer je MS vlasnik Skypea, prevarili biste se. Skype račun vi osobno ne možete obrisati! Ne postoji opcija u postavkama. Kako onda to napraviti?

Tako da se sa Skype ID-jem logirate na Skype, javite se online podršci, koja će vas u live chatu pitati tko ste, s kojim ste mailom napravili Skype račun … itd. Kada im date sve (ispravne) podatke će oni to učiniti za vas.

 

Snapchat

I za kraj ostaje još Snapchat. Zanimljivo je da Snapchat aplikaciju imate samo na mobitelima gdje ju možete koristiti, no unutar aplikacije ne možete obrisati korisnički račun. Morati ćete otići na njihovu web stranicu, logirati se i tamo obrisati račun. Link ćete naći ovdje. Kada potvrdite da ste to vi i da niste robot (capcha), upišete po stoti put lozinku, oni će vam obrisati račun, povijest razgovora i sve što se veže uz vas. I to je to.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here