Google je jedna od najboljih tehnoloških kompanija na svijetu, što im omogućava da diktiraju tempo na određenim tržištima koja su im zanimljiva. Javna je tajna da Google ima najbolje urede i najbolje zaposlenike te da unutar Googlea smatraju kako su zaposlenici pogonsko gorivo razvoja bilo kakvog proizvoda ili usluge. Iako su nedavno imali određenih problema s pobunama zaposlenika, odlučili su to srezati određenim pravilima – kako bi tamošnji radnici bilo što sretniji na poslu. Bez obzira na sve, Google je i dalje jedna od najpoželjnijih kompanija za zapošljavanje – barem tako pokazuju ankete.

Pitanje je koliko će zadovoljna novim uvjetima biti ekipa stručnjaka koja će se uskoro preseliti u laboratorije Googlea, kako bi tamo razvijali pametne satove i narukvice. Naime, Google je javnosti obznanio vijest kako je investirao čak 40 milijuna dolara kako bi iz tvrtke Fossil doveo određeni broj stručnjaka koji će raditi na razvoju novih proizvoda. Također, unutar spomenute akvizicije uključen je i otkup određenih inovacije koje su u vlasništvu brenda Fossil pa cijela priča upućuje na to da Google želi krenuti u osvajanje tržišta pametnih satova.

Iako svi detalji još uvijek nisu službeno dogovoreni (trebali bi biti do kraja mjeseca) čini se kako Google ima itekako ozbiljne namjere konkurirati Apple Watchu. U cijeloj toj priči s kupovinom dijela Fossila ima nekoliko iznimno zanimljivih detalja. Naime, tvrtka Fossil je vlasnik licenci za neke poznate brendove satova, kao što su: Armani, Michael Kors, Skagen, Misfit, Marc Jacobs, itd.

Druga zanimljiva stvar je što Fossil u svojim satovima već koristi tehnologiju Googlea, točnije koriste operativni sistem Wear OS. Dakle, dio tamošnjih zaposlenika zasigurno je upoznat s prednostima i manama navedenog operativnog sistema, a kada na sve to nadodamo licence koje Fossil ima u vlasništvu – ‘kuha’ se nešto ozbiljno. Što će se na kraju ‘skuhati’ za sada ne možemo sa sigurnošću tvrditi, no ova bi investicija mogla rezultirati kvalitetnim pokušajem proboja na čelne pozicije tržišta pametnih satova.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here