Xiaowa Roborock E35 je robotski usisivač koji pored klasičnog usisavanja, briše i podove sa vlažnom krpom, a sve to po cijeni jednog jeftinijeg mobitela srednje klase. Iako je Xiaowa, sestrinska tvrtka Xiaomi-a, već duži niz godina poznata je po svojim robotskim usisivačima, ovaj put tvrtka je odlučila osmisliti novi Roborock model, koji ima mogućnost usisivati i prati podove pomoću vlažne krpe i to sve u jednom prolazu, i time postao jedan od najnaprednijih modela po vrlo prihvatljivoj cijeni od 2000 kn.

 

Xiaomi-Roborock-Xiaowa-E35

Dizajn

Dizajn Xiaowa Roborocka E35 vrlo je sličan dizajnu ostalih Xiaowa Roborock usisivača i možda najsličniji Xiaowa Roborock Lite modelu, pa pogledajmo najprije što se sve nalazi na uređaju. Na gornjem dijelu E35 nalaze se 3 glavne tipke za uključivanje i osnovne komande, spremnik za prašinu i nečistoće (kojeg se može izvaditi), i senzori na navigaciju.

Roborock Xiaowa E35 cijena

Kako okrenemo E35 na donju stranu vidjet ćemo da ona sadrži, višenamjensku četku, tri pogonska kotačića, rotirajuču četku za tvrđe nečistoče, spremnik s vodom i krpeni dio za brisanje površina (koji se naknadno može dodati na usisivač). Inače premnik s vodom i dio za brisanje mogu se jednostavno maknuti, ako ih ne želite koristiti prilikom čišćenja.

Roborock Xiaowa E35 dizajn

Na prvi pogled možemo primijetiti da Xiaowa E35 izgleda vrlo “premium” i objedinjuje moderan i oku ugodan dizajn. Umjesto tradicionalnog robotskog usisivača, koji u uglavnom bili crne boje ili novijih koji su bijele boje, ovaj usisivač je obojen ugodnom sivo ugljenastom bojom. Gornji dio E35 modela je jednostavan, bez mnogo detalja, no bez obzira na to daje dojam sofisticiranosti, a takav minimalistički pristup daje sve u svemu dojam vrlo napredne tehnologije.

 

Kako Xiaowa Roborock E35 radi?

Slično kao i kod drugih robotskih usisivača i Roborock robotski usisivač puno toga radi sam. Možete ga uključiti ručno ili preko pametnog telefona i nakon toga jednostavno dopustite ovom usisivaču neka obavi sav prljavi posao za vas. Bez obzira na to radi li se o usisivanju ili vlažnom brisanju poda, jedini dodatni posao koji ćete vi trebati raditi jest punjenje spremnika s vodom i ispražnjavanje spremnika s prašinom.

Osim ova dva zadatka Xiaowa Roborock E35 se brine za sve ostalo, tako da učinkovito pranje i usisavanje podova funkcionira na način memoriranja kompletnog plana podova u vašem domu.

 

Roborock Xiaowa E35 dijelovi

Pribor i dijelovi

Kada govorimo o dijelovima i priboru onda treba reći da Xiaowa Roborock E35 sadrži ove dodatke:

  • Poseban utor za punjenje na koji se Xiaowa E35 autonomno spaja prilikom potrebe punjenja usisivača ili kad završi sa čiščenjem.
  • Spremnik s vodom – ovaj usisivač sadrži i spremnik s vodom, što omogućuje upotrebu Xiaowa usisivača i kao robotskog perača podova.
  • Posebni podmetači – usisivač kao posebni pribor nudi i krpene podmetače. Ti podmetači mogu biti spojeni na spremnik s vodom i korišteni za brisanje podova za vrijeme cjelokupnog procesa čišćenja.
  • Filteri – Xiaowa Roborock E35 dolazi sa dva filtera. Jedan se već nalazi unutar spremnika za prašinu i smeće dok drugi služi kao rezervni filter za vaš usisivač.

Kao što smo već spomenuli, ne samo da Xiaowa Roborock usisava već on isto tako ima i mogućnost pranja podova. Za to je zalužan novi vodeni sustav koji kombinira čišćenje sa brisanjem krpe. Puni spremnik vode dostatan je za kontinuirano pranje podova od 50 minuta sa jednim punjenjem.

Korisnici imaju mogućnost na donju stranu pričvrstiti dodati spremnik s vodom zajedno sa krpom, što će omogućiti da usisivač u isto vrijeme usisava prašinu i pere pod, i to radi vrlo dobro, što ga čini idealnim priborom za svako kućanstvo.

 

Xiaomi-Roborock-Xiaowa-E35-robot usisavač

Snažna usisna moć

Usisna moć je zaista impresivna za ovakav maleni uređaj i to je jedan od detalja što ga odvaja od konkurencije. Usisivač dolazi sa dovoljno snažnim motorom za učinkovito usisivanje prašine i prljavštine, a iznenađujuče dobro se snalazi i na neravnim površinama kao što su tepisi ili gusti sagovi. Svi znamo da se na takvim površinama usisavači i najviše muče, pogotovo oni sa slabijom usisnom snagom.

Roborock Xiaowa E35 usisavanje tepiha
Roborock Xiaowa E35 se iznenađujuče dobro nosi i sa debljim tepisima.

Snaga usisavanja je podesiva, tako da ako vam trenutno ne treba snažnija usisna moć, uvijek je možete smanjiti. Postoje četiri načini rada usisvača, tihi, normalni, snažni i maksimalni, (maksimalni način je način najsnažnijeg usisivanja). Slabija usisna snaga znači i manje buke, a od tihog do maksimalnog načina rada razina buke usisivača se kreće od 60 do 68 decibela.

Xiaowa E35 u sebi sadrži i litij-ionsku bateriju napona 14.4 V, odnosno snage 5200 mAh. Napunjena baterija će bez problema držati dva i pol sata bez potrebe ponovnog punjenja, što spada u jednu od najdužih trajnosti baterija kada govorimo o robotskim usisivačima.

Xiaowa E35 dolazi sa HEP E11 filterom za pročišćavanje koji se može isprati pod toplom vodom ili po potrebi zamijeniti. Filter služi skupljanju svih neželjenih čestica kako bi vaš dom bio maksimalno čist tijekom i nakon usisivanja, što usisivač postiže zahvaljujući posebnoj tehnologiji “hvatanja” i onih najsitnijih čestica, a sve u svrhu čistog zraka koji izlazi iz usisivača tijekom uporabe.

 

Kako se Roborock Xiaowa E35 ponaša na različitim podlogama?

 

Roborock Xiaowa E35 usisavanje parketa

Čišćenje parketa i čvrstih podova od drveta

Xiaowa Roborock E35 postiže iznimno dobre rezultate prilikom čišćenja i usisivanja podova od parketa i laminata. Tijekom korištenja usisavača pokazalo se da E35 ima zavidne rezultate. Unatoč tome što je ponegdje neka mrvica bila i preskočena, ono što se treba naglasiti jest to, da je svaka površina poda bila očišćena gotovo “99%”, ali, ruku na srce, to nam se dešava i sa običnim usisavačima. Uvijek će nam ostati pokoje zrno ili dlačica na podu. Sve u svemu ovo je iznenađujuče dobar rezultat za jedan robotski usisivač što se tiče čiščenja parketa i drvenih podloga.

Roborock Xiaowa E35 čiščenje tepiha

Čišćenje tepiha

Performanse čišćenja kod niskih tepiha bile su gotovo jednako dobre kao i kod drvenih podova. Prema onome što smo mi imali prilike vidjeti Xiaowa E35 je, kako bi u potpunosti očistio neke površine, preko istih morao prijeći i više puta. U konačnici su rezultati čišćenja bili gotovo besprijekorni.

Roborock Xiaowa E35 čiščenje debljih ttepiha

Problemi sa mogu pojaviti tek kod dubljih tepiha koji sadrže gušće dlačice gdje Xiaowa ima problem, s obzirom na to da ne može dovoljno duboko prodrijeti kako bi usisao sve čestice.

 

Roborock Xiaowa E35 čiščenje pločica

Čiščenje poda sa pločicama

Kao što smo već ranije spomenuli Xiaowa Roborock E35 ima mogućnost brisanja podova. Ovdje imajte na umu da ova mogućnost brisanja ne znači nužno da će usisivač trljati podove, već znači da će obrisati ostatke čestica koje su ostale prilikom usisivanja površina. S ovime na umu treba reći da su performanse brisanja jako dobre. Za potrebe testiranja, namjerno smo u kupaonici prošetali u blatnim cipelama, koje su ostavile tragove blata.

Roborock Xiaowa E35 čiščenje pločica u kupaoni

Iako nismo očekivali da će Xiaowa E35 očistiti ovaj nered koji smo napravili, ostalo smo ugodno iznenđeni da on s time uopće nije imao problem. Na E35 smo prikvačili brisač i spremnik s vodom, te smo usisivač namjestili na ciklus čišćenja.

Nakon otprilike osam minuta čišćenja otkrili smo da je ovaj Roborock usisivač uspio, uz zajednički ”trud” usisivača i brisača, obrisati većinu tragova blata sa pločica. Ostali su samo neki dijelovi dijelovi oko spojeva pločica, no sve u svemu usisivač je obavio više nego dobar posao čišćenja blata sa poda prekrivenog pločicama.

 

najbolji robot usisavač

Kako se koristi Xiaowa E35?

Ovaj usisivač se može koristiti na 2 načina: Direktno, tako što ćete na samome usisivaču pritisnuti tipku za uključivanje nakon čega odabirete način čišćenja, ili uz pomoć aplikacije za pametne telefone umijesto daljinskog upravljača.

Oba načina su podjednako jednostavna za korištenje, s time da aplikacija ima nekoliko opcija više, što je najčešće i razlog zbog kojeg korisnici radije odabiru koristiti Xiaowa Roborock E35 preko aplikacije.

Xiaowa Roboroc E35 aplikacija 2

Xiaowa Roboroc E35 aplikacija

Kao korisnik vidjet ćete da je manevarska sposobnost ovog usisvača i više nego odlična. Xiaowa E35 bez problema će se ”provozati” vašim domom, zapamtiti pozicije gdje je bio, nakon čega će te memorizirane pozicije i kasnije koristiti, kako bi uspješno završio svako čišćenje vašeg doma.

Xiaowa Roboroc E35 aplikacija 3

S obzirom na to da se radi o robotskom usisivaču koji je manjih dimenzija, Xiaowa E35 bez ikakvih će problema proći ispod i između dijelova vašeg namještaja koji se nalazi u vašem domu. Zapravo nećete niti morati micati svoj namještaj u većini slušajeva, a ujedno ćete biti sigurni da će svaka površina biti očišćena gotovo besprijekorno.

Xiaomi-Roborock-Xiaowa-E35 spremnik za prašinu
Vrlo dostupan spremnik za prašinu.

Jedino što ostaje na vam je da praznite spremnik sa prašinom, postupak koji je vrlo brz i bezbolan. Jednostavno podignite glavni poklopac koji se nalazi s gornje strane robotskog usisivača, i smeće jednostavno istresite u kantu za smeće.

Xiaomi-Roborock-Xiaowa-E35 robot usisavač recenzija
Spremnik za vodu sa krpom.

Druga stvar koja spada u vaš dio posla je dopunjavanje spremnika sa vodom. Kao što već znamo ovaj Xiaowa Roborock E35 usisivač ima mogućnost i brisanja podova mokrom krpom. To znači da ćete, ako želite koristiti ovu mogućnost, morati puniti spremnik za vodu, te da ćete na donju stranu usisivača trebat postaviti krpeni brisač. Spremnik za vodu ima maleni gumeni poklopac i jednostavno se puni. Nakon što je spremnik napunjen vodom na donju stranu stavite metlicu, odnosno poseban brisač koji dolazi sa Roborock E35 usisivačem i spremni ste za čišćenje.

 

najbolji robot usisavačii

Zaključak

Ako gledamo sveukupne perfromanse usisivača možemo pouzdano reći da su iznadprosječne. Usisivač nudi snažnu usisnu moć, vrlo dobre mogućnosti čišćenja, pristupačne je cijene, te osim toga nudi i neke mogućnosti koje velik broj ostalih robotskih usisivača nema. Usisivanje je vrlo dobro i detaljno, baš kao i prebrisavanje i čišćenje površina sa parketom ili pločicama.

Nadalje, ”pametno” brisanje koje ovaj usisivač nudi je vrlo pogodna mogućnost. Sposobnosti čišćenja, dopunjavanja i nakon toga nastavljanja čišćenja točno ondje gdje je usisivač stao je sve u svemu vrlo impresivno, pogotovo za jedan usisivač koji je dostupan po cijeni jednog osrednjeg smarfona. Stoga, ako i sami želite napraviti korak naprijed u svijet robotskih usisivača onda bi Xiaowa Roborock E35 zasigurno bio odlična opcija za vas.

Roborock Xiaowa E35 filter zraka
Roborock Xiaowa E35 ima ugrađen filter zraka koji ne dozvoljava sitnim česticama prašine da se vrate u okolinu.

Xiaowa Roborock E35 je vrlo zanimljiv i koristan usisivač koji se najviše ističe mogućnošću istovremenog vlažnog brisanja i usisivanja podova i površina. Iako je njegova primarna zadaća usisivanje, Roborock E35 neće zatajiti niti u slučajevima kada treba pokazati svoje kvalitetne ”brisačke” sposobnosti. Ako vas zanima usisivač koji u sebi ima mogućnost vlažnog brisanja prljavštine onda je ovaj model definitivno model na koji trebate obratiti pažnju.

Vrijedi naglasiti da je ovaj usisivač učinkovit na gotovo svakoj vrsti površine od pločica do tepiha, i to sa vrlo dobrim uspjehom. Iako nije najbolje što se nudi u svijetu robotskih usisavača, omjer cijene i dobiveno je svakako adut na njegovoj strani, i razlog zašto ga preporučujemo. Obzirom da E35 radi mnoge “prljave” poslove za vas, vjerujemo da će pronaći svoje kupce i usrećiti mnoga kućanstva. Ovaj robotski usisavač možete kupiti bez carine unutar Europske unije, za dodatni popust ukucajte coupon code : MLOCIAOY  na ovom linku. Cijena sa dodatnim popustom iznosi: 309,99 USD.

Specifikacija:

● Usisavanje: 2000Pa
● Kapacitet spremnika za prašinu: 640 ml
● Snaga: 42W
● Napon: 14.4V
● Vrsta baterije: Li-ion baterija
● Kapacitet baterije: 5200mAh
● Napajanje: 220-230V
● Vrijeme rada: oko 2,5 sata

● Dimenzije: 35,3 x 35,0 x 9,05 cm
● Masa: 3,0 kg
● Maksimalna buka: 68 dB

Piše: D.Z.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here