Internet kao takav je skup konstantno upogonjenih računala koja su međusobno povezana i tako osiguravaju sve podatke koji su krajnjim korisnicima dostupni na internetu. Dakle, radi se o vrlo složenoj infrastrukturi gdje je svaki korisnik na putem svoje veze spojen na veće mreže. Važnu ulogu u kvalitetnom funkcioniranju interneta imaju podmorski kabeli, a kojih je iz godinu u godinu sve više. Prema nekim informacijama, trenutno se na dnu mora i oceana nalazi više od 750.000 milja kabela koji korisnicima osiguravaju internet vezu.

Zanimljivo je kako vlasnici tih kabela nisu isključivo države i grupacije, već veliki dio podmorskih internet kabela posjeduju i velike tehnološke kompanije. Kompanije poput Googlea, Facebooka, Microsofta i Amazona već godinama ulažu velike svote novca u postavljanje podmorskih internet kabela. Zahvaljujući tim ulaganjima dobivaju sigurnu infrastrukturu koju imaju u vlastitim rukama i tako ne ovise nimalo o idejama drugih kompanija i organizacija.

Podmorski internet kabeli sačinjeni su od tankih niti staklenih vlakana i osiguravaju iznimno brzi prijenos podataka – desetke terabita u sekundi. Zanimljivo, takvi su kabeli brži i od satelitskog prijenosa podataka, a s druge strane cijena kabela je jeftinija od ulaganja u satelitsku komunikaciju – pa kompanije radije ulažu novac u postavljanje kabela na dnu mora.

Google ima itekako važnu ulogu u cjelokupnom tom procesu postavljanja kabela, što govori i činjenica da Google u vlasništvu (ili suvlasništvu) ima minimalno 14 podmorskih kabela. Tim kabelima povezani su razni kontinenti, a Google nastoji osigurati kvalitetnu vezu između svojih data centara koji su raslojeni u raznim dijelovima svijeta. S obzirom na to da broj data centara u svijetu raste, Google će ove godine nastaviti značajna ulaganja u postavljanje podmorskih kabela.

Zanimljivo je i to kako Google (i ostale kompanije) dio kapaciteta kabela koje ne iskoristi daje u zakup pa se time podiže kvaliteta interneta za svekoliko pučanstvo. Uvođenjem 5G tehnologije i sve većim interesom za spremanjem podataka u cloud, potražnja za podmorskim kabelima bit će sve veća. Google želi učvrstiti svoju poziciju u tom segmentu pa će ove godine uložiti velika sredstva u postavljanje novih kabela.

Piše: Marko Županić

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here