Tijekom racije 18. svibnja u Velikoj Britaniji, policija West Midlands očekivala je da će pronaći farmu za uzgoja kanabisa nakon što je saznala za mjesto krađe električne energije na industrijskom imanju Great Bridge. Umjesto toga, pronašli su oko 100 računala koja rudare kriptovalute.

BBC izvještava da su detektivi prije dolaska dobili dojavu. Promatrači su rekli kako su tijekom dana vidjeli više ljudi koji su posjećivali sumnjivu zgradu, a policijski dronovi snimili su puno topline koja je dolazila iz zgrade, što je obično znak za farmu marihuane. U međuvremenu distributer električne energije Western Power Distribution također je otkrio da je zgrada ilegalno povezana sa njihovom električnom mrežom, kradući tako “tisuće funti električne energije”.

rudarenje kriptovaluta

“Prije otkrivanja imali smo indicije da se radi o uzgoju kanabisa, jer su sve činjenice upučivale na to, tako da smo pomalo neočekivano otkrili da se radi o kripto rudarenju” izjavila je narednica Jennifer Griffin. Vlasti su oduzele računala, ali nisu uhitile osobe.

Kripto-rudarske operacije postaju problem ne samo u Velikoj Britaniji, već i širom svijeta. 2018. godine New York je omogućio nekim dobavljačima električne energije da počnu naplaćivati ​​veće naknade za rudarenje kriptovaluta. Da bi u ožujku 2021. vlasti New Yorka  predstavili zakon kojim se zabranjuje rudarenje kriptovaluta na tri godine, dok država provede procjenu utjecaj rudarenja kriptovaluta na okoliš.

Te mjere dolaze kao odgovor na rastući klimatski problem oko rudarstva kriptovaluta poput Ethereuma. Neki znanstvenici kažu da je povećana potražnja za kriptovalutom već negirala pozitivne učinke korištenja električnih vozila.

Nedavna izvješća pokazuju da postoji mnoštvo opreme za rudarenje kriptovaluta koji donose preko 20.000 USD mjesečno, a Nvidia, čiji su GPU-ovi često u središtu tih rudarskih operacija, zarađuje više od 400 milijuna USD svake godine od kripto rudara.

U rudarenje kriptovaluta nisu uključene samo privatne osobe, nego postoje i razne tvrtke koje se bave ovim unosnim poslom. Tako je jedan od najvećih ruskih proizvođača nafte krajem prošle godine u Sibiru otvorio postrojenje za rudarenje bitcoina koje se u potpunosti napaja plinom.

Piše: D.Z.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here