Možda ste već imali priliku vidjeti oznaku HDMI eARC, navedenu kao jednu od specifikacija vašeg novog televizora, recievera ili sustava zvučnika, u nastavku pročitajte što to točno znači?

 

Što je HDMI ARC i eARC?

Prije nego što konkretno uđemo u eARC, objasnit ćemo malo HDMI ARC. ARC predstavlja audio povratni kanal s podržanim uređajima, koji mogu koristiti konvencionalnu HDMI vezu za isporuku i primanje audio signala uz postojeći video signal, umjesto da se oslanjaju na zasebnu, “dedicated” optičku digitalnu audio vezu.

Optički audio (TOSLINK) kabel ima samo jednu funkciju, isporučiti zvuk s vašeg televizora, recimo, na pojačalo ili izravno u zvučnik. Njegova glavna zadaća je dostavljanje čistog audio signala, s mogućnošću dostavljanja i više kanala audio signala do vašeg krajnjeg uređaja.

Međutim, učinak je vrlo ograničen, obzirom na količinu podataka koje može nositi. Nažalost, nije sposoban prenositi visokokvalitetne višekanalne zvukove, poput Dolby TrueHD standarda i DTS: X standarda, a ne može prenositi niti zapise Dolby Atmos standarda.

hdmi-arc

HDMI ARC, s druge strane, ne samo da smanjuje potrebu za dodatnim kablovima, jer se u njemu već nalazi kabel za zvuk i video, već ima i značajno veću propusnost signala za reprodukciju. Doduše, standardni HDMI ARC i dalje je ograničen u svom izlazu, s najviše 5,1 komprimiranih audio kanala koje se mogu prenositi s TV-a na zvučnik, ali to donosi i druge prednosti.

Za početak možete koristiti HDMI CEC, što znači da možete odbaciti korištenje nekoliko daljinskih upravljača u korist samo jednog, koji se zatim može koristiti za kontrolu televizora i ostalih uređaja koje imate.

Sada dolazimo do HDMI eARC standarda, (enhanced audio return channel), koji nam nudi još neke značajke, poput, još veće propusnosti od uobičajenog ARC-a, tako da možete puštati još složenije višekanalne formate, poput Dolby TrueHD, DTS: X i, ponajviše, Dolby Atmos standarde.

HDMI eARC standard
Izvor: HDMI.ORG

Vrijedi napomenuti da je HDMI ARC dostupan kroz portove od HDMI 1.4 standarda pa na više, dok je HDMI eARC dostupan samo kroz portove koji imaju najnoviji HDMI standard, HDMI 2.1.

 

Kako mogu znati imam li HDMI ARC ili eARC na televizoru?

Većina televizora napravljenih u posljednjih nekoliko godina ponudit će barem jedan HDMI ARC priključak na stražnjoj strani, za vanjske zvučnike i pojačala. Trebate provjeriti ili specifikacije vašeg televizora ili vizualno provjeriti na stražnjoj strani televizora. Mnogi će televizori imati oznake da je podržan,  “HDMI IN – 2 (ARC)” ili slično. Dok neki televizori imaju omogućen ARC na svim ulazima.

HDMI eARC

Iako HDMI eARC obično zahtijeva HDMI 2.1 priključak, uglavnom ga podržavaju samo najnoviji televizori i uređaji, koji su plasirani u prodaju u posljednjih godinu dana ili otprilike od sredine 2019. godine nadalje. Kako izuzetak ne čini pravilo, možemo pronaći i neke televizore s eARC funkcionalnošću putem HDMI 2.0, ako je proizvođač plasirao novi firmware za svoje uređaje. Trebate se obratiti proizvođaču s upitom da li je dodao ovu podršku. Ali opet, to će biti moguće samo na televizorima od 2019. na više.

 

Hoće li svi HDMI kablovi raditi s eARC-om?

Neće svi HDMI kabeli biti kompatibilni s eARC standardom. Neki jednostavno nemaju mogućnost bandwith-a, koja bi mogla prenijeti dodatne audio kanale i druge pogodnosti, zajedno s 4K HDR videom do 120fps ili čak 8K videom. Većina je “brzih” kabela u redu, sve dok imaju “Ethernet” podršku.

Ako ste ipak zabrinuti, sada na tržištu postoji puno kabela koji tvrde da mogu prenositi 48Gbps i samim tim eARC mogućnosti. Ne moraju biti ni pretjerano skupi, na primjer, vrlo brze eARC kompatibilne kablove možete naći na Amazonu po cijeni od oko 100kn.

Piše: N.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here